drugi dan alke / Napeto je na trkalištu u Sinju, danas na redu Čoja: 'Turisti su tu, gosti su tu, grad je živnuo'

U Sinju gužva, grad živi najvažnije dane u godini

6.8.2022.
19:54
VOYO logo

Drugi je dan alkarskih svečanosti - u Sinju svečano i napeto - trči se Čoja. Čeka se današnji pobjednik, jučerašnji je poznat - pred više od 5 tisuća gledatelja Baru je osvojio Ivo Zorica i ušao u legendu. U svojoj riznici ima jednu alku, 4 Čoje i isto toliko Bara.

I zvuk zvona na mobitelu u znaku je Alke. Od 1984. godine, do danas, Josip Joko Runje, zaštitni je glas alkarskih svečanosti.

"Alkar Ivooo Zorica u sriduuuuu", rekao je Zorica.

Tako je jučer na Bari, prvom od tri alkarska natjecanja, najavio pobjedu alkara Ive Zorice. Pazi na svaki detalj, jer namještanje alke koju gađaju alkari kopljanici, traži preciznost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na ovoj visini, 332 centimetra do sredine alke, svi moraju biti jednako alkarin namištene. Od poda do gori, od pržine do alke", kazao je najmeštač alke Josip Joko Runje.

Dok se Joko priprema na trkalištu za večerašnju Čoju, u centru Sinja gužva. Grad živi najvažnije dane u godini.

"Napokon da je malo nakon ovih prošlih godina korone i svega da je malo popustilo i da je lijepo vrijeme. Turisti su nam tu, gosti su nam tu, grad je živnuo...odlično je", izjavio je Nada Bešlić iz Sinja.

A među brojnim gostima, sutra u Sinju uz premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića, slovenski predsjednik Borut Pahor.

"Vrlo bitno je to da Sinj povećava vidljivost i na druge države, pa bilo koji državnik ili predsjednik bilo koje države da dođe u grad Sinj je značajno za Dane Alke i Velike gospe, tako da to treba valorizirati i pokušati pokazati sve ove vrijednosti i potencijale koje Sinj ima i Cetinski kraj", rekao je Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

Jedan od njih je i tradicionalni sajam rukotvorina. Radnog vremena nema, radi se od 0 do 24.

"Od zore, do zore. Non stop. Nema spavanja.. To su naši sada dani, par dana i to je to", rekla je Ineska iz Sinja.  

I na 36 Celzijevih u zraku od tradicije se ne odustaje. Sinjska Alka bez cetinskih delicija ne bi bila ono što je.

"Kod nas je svake godine doći u ove velike dane bar pojesti nekaj dobroga. Atmosfera u Sinju? Odlično, sve je na nivou", kazao je Mario iz Varaždina.

"Sinoć je bilo dobro i ovoga, gle imaju ovoga koji kuži i gle, to je to...Zoricu jel. Tko će danas Čoju osvojit? Opet on, pa šta, mali ide mu, ide mu trenutno i to je to. Alka? Pa ne bi se, usudio bi se kladiti na njega, ali recimo 90 posto, hahaha", komentirao je Ivica iz Dugog Sela.

I večeras je na trkalištu napeto, a već sutra očekuje nas veliko finale 307. sinjske Alke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo