Sve prepuno kolica / Napokon dobra vijest iz Sisačko-moslavačke županije: Baby boom u Novskoj, nikad više djece u vrtićima

Kad je pandemija počela, mnogi su, u šali i ozbiljno, govorili da karantena mogla donijeti baby boom

27.1.2021.
8:40
VOYO logo

A evo i jako dobrih vijesti iz Sisačko-moslavačke županije: u Novskoj je lani rođeno najviše djece u posljednjih šest godina. Ukupno 138 beba, što je čak 20 više nego preklani. I nisu oni jedini koji su u čudnovatoj 2020. zabilježili baby boom. Preliminarni podaci pokazuju da je u čak 13 županija u Hrvatskoj pandemijska 2020. bila jako plodonosna godina. 

Novska je puna beba i kolica. "Baby boomu" pridonijela je i obitelj Koren i njihov sedmomjesečni Toni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogu reći da se u posljednjih godinu dana vidi jako puno kolica, što je jako pozitivno. Ja mislim da će Toni kroz koju godinu dobiti brata/sestru", poručila je Martina Koren iz Novske.

"Stalno netko prolazi s kolicima i mama i tate, stvarno je lijepo", rekao je Tomislav Koren iz Novske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
budućnost grada /

U Drnišu pravi baby boom! Rodila se 61 beba, pozitivan trend razveselio mnoge: 'Što je obitelj bez djece'

Image
budućnost grada /

U Drnišu pravi baby boom! Rodila se 61 beba, pozitivan trend razveselio mnoge: 'Što je obitelj bez djece'

Vrtići su puni. U posljednje tri godine dva su proširena i dva izgrađena, ali ni to neće biti dovoljno. Na jesen je upisano 278 djece što je najviše u posljednjih 45 godina. Sada ih je već 350.

"Da, bilo je veliko iznenađenje i razgovoru s Gradom jer smo gradski vrtić mislim da ćemo se morati i dalje proširivati", izjavila je Ljerka Vidaković, ravnateljica Dječjeg vrtića Radost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok oni grade, djeca se rade. Obitelji u Novskoj su velike.

"Mi imamo puno obitelji koje imaju po troje djece, čak i više, četiri, pet", rekla je odgajateljica Snježana Hajdinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad obiteljima daje 2500 kuna za prvo dijete, 5000 za drugo i 10.000 za treće i svako iduće dijete. Dobiju i poklon paket od 1500 kuna. A za to što rade na natalitetu dobivaju još jednu neobičnu nagradu - gratis gradske prostore za proslavu rođenja i krštenja.

"To su uglavnom naši Novljani koji ovdje žive i stvaraju obitelj, dosta je novih obitelji zahvaljujući gaming industriji, a imamo i nešto povratnika iz Njemačke koji su otišli i probali i odlučili se vratiti u svoju Novsku", izjavio je Marin Piletić, gradonačelnik Novske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novska je postala centar gaming industrije, ovdje se otvaraju uredi, a osim djece rade se i igrice. Dolaze mladi i obitelji iz cijele Hrvatske. I da, Novska je zato 2020. dobila 20 beba više nego godinu prije. Ukupno 138. Pa će za za šest, odnosno sedam godina imati cijeli jedan razred više.

Prema prvim podacima još 13 županija se može pohvaliti s više rođenih beba u 2020. nego godinu ranije. Prema podacima županija Hrvatska je bogatija za 800 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnosno u tih 13 županija rođeno je 800 djece više. Tako piše portala Župan.hr u tih 13 županija. Ostale županije bilježe pad pa demograf Marin Strmota kaže, da nas takve brojke ne trebaju zanositi.

"Pohvalno je da se načelnici i gradonačelnicima pokušavaju poboljšati pronatalitetnu politiku sa tim svojim skromnim sredstvima, no isto tako činjenica je da će Hravtska imati jako malo rođenih to će biti na razini od 36 tisuća, a zbog korone ćemo imati velik pad pa će ta razina biti 20 tisuća. Moja poruka gradonačelnicima i načelnicima je da vrše pritisak na nacionalnoj razini pa i na europskoj. Došli smo do trenutka kada će se demografija početi ozbiljno shvaćati", poručio je demograf Marin Strmota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je pandemija počela, mnogi su, u šali i ozbiljno, govorili da karantena mogla donijeti baby boom. Zasad se to dogodilo samo u Indoneziji i na Filipinima. Ali još je rano. Možda nam korona bebe tek stižu. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo