SJEDNICA VLADE

Napokon odlučeno! U Marakeš ide ministar unutarnjih poslova!

Premijer napokon odlučio da će u Maroko poslati ministra Davora Božinovića

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vijesti.hr/Hina/ 16.11.2018. u 10:15

POGLEDAJTE SJEDNICU VLADE:

Na početku sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na, kako je sam kazao, nekoliko aktualnih tema i važnih političkih događaja. Osvrnuo se na Akualno prijepodne, zahvalio se svima koji su sudjelovali te odgovarali na brojna pitanja koja su važna za Hrvatsku.  

Osvrnuo se i na posjet 3. Maju te na sastanak s novom Upravom Uljanik Grupe. "Počela je isplata plaća. Vlada, kao što je pomagala cijelu godinu, i sada omogućujemo plaće svim zaposlenicima cijele grupe. Razumijemo značaj brodogradilišta i u Puli i u Rijeci, i to želimo nastaviti poržavati, no restrukturitranje se mora napraviti s ciljem da brodogradilišta funkcioniraju po tržišnim načelima, i uz kvalitetnog strateškog partnera. Novi početak mora biti drukčjiji nego je to bilo do sada", rekao je Plenković.

Tko ide u Marakeš?

Potom je komentirao tzv. Marakeški sporazum te najavio kako će o njemu više reći ministrica vanjskih poslova.

"Imamo posebnu zadaću, a to je kvalitetna priprema za Schengen. Ispunjavamo dobro sve što je pred nama. Problem migracija je tu i bit će s nama još dugi niz godina. Odlučili smo da Hrvatsku u Marakešu predstavlja ministar unitarnjih poslova, Davor Božinović, smatramo da je to dobra i odgovorna poruka za hrvatsku javnost", poručio je premijer. 

Upravo se čita

Image
upozorava inspektorat

S tržišta se povlači više vrsta čipsa, provjerite imate li ih kod kuće

Dodao je kako je riječ o globalnom kompaktu kojim bi se regulirale migracije. Ponovno je ponovio kako nema ničeg spornog u dokumentu te kako je nužno regulirati i definirati legalne migracije. 

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Image
Igor Kralj/Pixsell

Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma

Vlada je sa sjednice u petak uputila u saborsku proceduru prijedlog novog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma kojim se, među inim, regulira financiranje referendumskih aktivnosti što do sada nije bilo uređeno niti jednim propisom.

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je kako je u postojećem zakonu uočen niz problema i nedostataka koji utječu na (ne)transparentno obavljanje političkih aktivnosti (promidžbu, referendumske aktivnosti, redovito djelovanje političkih stranaka) te se stoga, zbog opsega novina, u Sabor šalje prijedlog potpuno novog zakona.

Definiranje i financiranje referendumskih aktivnosti

Smatra da se njime predlažu dobra i kvalitetna rješenja koja će pridonijeti boljem i transparentnijem financiranju političkih aktivnosti.

Zakonom se tako definira referendumska aktivnost, što do sada nije bilo uređeno niti jednim pravnim propisom, a predlaže se i uvođenje informacijskog sustava za nadzor financiranja, putem kojeg će subjekti nadzora dostavljati nadležnim tijelima financijske izvještaje.

Ti bi izvještaji bili objavljivani na jedinstvenom mjestu - web stranici Državnog izbornog povjerenstva.

Kriteriji za sredstva za financiranje stranaka

Novim se zakonom utvrđuju i kriteriji za određivanje visine iznosa sredstava koje su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne osigurati u proračunu za redovito godišnje financiranje političkih stranka.

Na pravičniji način, tvrdi Kuščević, uređuje se način raspoređivanja sredstava političkim strankama iz proračuna, za redovito godišnje financiranje.

Novac bi se raspoređivao prema broju dobivenih zastupničkih mjesta, odnosno mjesta u predstavničkom tijelu jedinice samouprave, prema konačnim rezultatima izbora, naveo je. Sada se novac raspoređuje prema trenutku konstituiranja predstavničkog tijela.

"U cilju jačanja transparentnosti, utvrđuje se i obveza nadležnog odbora Hrvatskoga sabora, odnosno lokalnih jedinca, da na svojim mrežnim stranicama objave izvješća o iznosu raspoređenih i isplaćenih sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka, nezavisnih zastupnika, odnosno nezavisnih vijećnika", dodao je Kuščević.

Za veće donacije morat će se zaključiti ugovor

Za donacije čija je vrijednost veća od 5000 kuna utvrđuje se obveza zaključivanja ugovora između donatora i primatelja donacije, te da se naknada troškova izborne promidžbe ne može isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe.

Povećava se i ukupan iznos dozvoljenih troškova izborne promidžbe po kandidacijskoj listi na izborima za članove u Europski parlament iz Hrvatske, s dosadašnjih 1,5 milijun kuna na 4 milijuna kuna, što je, navodi Kuščević, pola iznosa koji je dozvoljen za kampanju za izbore za predsjednika Republike.

Novim se zakonom predlaže i da, ako nezavisni zastupnik postane član političke stranke koja participira u Hrvatskome saboru, sredstva za redovito godišnje financiranje iz proračuna pripadaju političkoj stranci čiji je postao član, a ne ostaju više tom zastupniku, kako je sada. Isto se odnosi i na nezavisne vijećnike.

Prihvaćen prijedlog sporazuma o suradnji s Gradom Zagrebom na pripremi projekta izgradnje nacionalne dječje bolnice

Vlada je na sjednici u petak prihvatila Prijedlog okvirnog sporazuma o suradnji Vlade i Grada Zagreba na pripremi projekta "Izgradnja nacionalne dječje bolnice" na prostoru nedovršene sveučilišne bolnice u zagrebačkom naselju Blato.

"Ovo je povijesna prilika ove Vlade napraviti ono što je nasušna potreba nacije i države. Da se na bavimo samo adaptacijama i dogradnjama bolnica nego da u partnerskom odnosu s Gradom Zagrebom napravimo novu sveučilišnu bolnicu kojoj bi prva faza bila dječja bolnica", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Gradska skupština Grada Zagreba je na sjednici održanoj 13. rujna donijela Zaključak o sklapanju navedenog Okvirnog sporazuma kojem je cilj zajednička suradnja na pripremi projekata izgradnje nacionalne dječje bolnice, kao prve faze izgradnje nacionalne sveučilišne bolnice na području nedovršene bolnice u Blatu.

Suradnja uključuje izradu studije izvodljivosti te svih drugih dokumenata koji su podloga za prijavu projekata za financiranje iz fondova EU, naveo je ministar zdravstva.

Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva 2012.-2020., kao jedan od strateških ciljeva utvrđena je reorganizacija ustroja i djelovanja bolničkih zdravstvenih ustanova te s tim u vezi uspostava sveučilišne nacionalne bolnice kao krovne institucije u bolničkom sustavu, a koja će svojim potencijalom svim građanima Hrvatske osigurati zdravstvenu zaštitu najviše kvalitete, stoji u obrazloženju Zaključka kojim je prihvaćen Prijedlog okvirnog sporazuma.

Imajući u vidu kontinuiranu potrebu za razvojem kliničke pedijatrijske skrbi u Hrvatskoj, posebno potrebe u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, nužno je osigurati novu nacionalnu dječju bolnicu koja bi objedinila sadašnje kapacitete Klinike za dječje bolesti Zagreb i dijela pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica, uz osiguranje uvjeta za provođenje zdravstvene zaštite u djelatnosti ginekologije i porodništva te sveobuhvatne zdravstvene zaštite na području reproduktivnog zdravlja, dodaje se u obrazloženju.

U saborsku proceduru upućene izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima

Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima kojima se predlaže omogućavanje prijema u državnu službu na određeno vrijeme u trajanju dužem od godinu isključivo vezano uz predstojeće obveze Republike Hrvatske u pogledu predsjedanja Vijećem EU. Postojećim zakonskim rješenjem radni odnos na određeno vrijeme može trajati najdulje godinu dana, iznimno za rad na projektima financiranima sredstvima EU za vrijeme trajanja projekta.

Predlaže se i uspostava novog načina polaganja državnog ispita pisanim odnosno elektroničkim putem te bi se ono već početkom iduće godine omogućilo u četiri regionalna centra, naveo je ministar uprave Lovro Kuščević. Trenutačno oko 6 tisuća službenika godišnje putuje u Zagreb kako bi položili taj ispit te se ovim izmjenom osigurava transparentniji i znatno jeftiniji način ispitivanja, dodao je.

Predlaže se i brisanje odredbe o obvezi objave plana prijema u državnu službu u dnevnom tisku, što je bio znatan trošak za proračun, a transparentnost se i dalje zadržava jer ostaje obveza objave u Narodnim novinama i na web stranicama Ministarstva uprave.

"Ovaj zakon, zajedno sa Zakonom o plaćama državnih službenika i namještenika čini cijeli paket normativnih rješenja s kojima ćemo revidirati sustav plaća te utvrditi vrednovanje rada temeljem ostvarenih rezultata rada i stručnosti", naglasio je Kuščević te naveo da se njime predlaže i brisanje odredbi o državnim službenicima koje se odnose na klasifikaciju radnih mjesta, ocjenjivanje i promicanje. Jer, objasnio je, svi se ti pravni instituti predlažu urediti Zakonom o plaćama i provedbenim propisima koji će uslijediti nakon tog zakona.

Izmjenama se predlaže i promjena statusa namještenika na način da se na njih primjenjuju instituti Zakona o državnim službenicima.

Vijesti.hr/Hina/ 16.11.2018. u 10:15

Više s weba

Pročitajte još

Image
inspekcija će utvrditi

O smrti Matijanića oglasio se djelatnik Hitne: 'Nepotrebno se diže hajka na hitnu pomoć i ravnatelja Luetića'

Više s weba