ZA BOLJI ŽIVOT U SLAVONIJI / Napokon otvoren Centar za autizam u Osijeku, ali samo za djecu: Borba za odrasle tek slijedi

Nakon Zagreba, Splita i Rijeke napokon je otvoren Centar za autizam i u Osijeku

5.3.2019.
19:00
VOYO logo

Rezultat je to borbe majki djece s autizmom koje su godinama putovale po cijeloj Hrvatskoj kako bi im djeca dobila potrebnu skrb.

Centar je u potpunosti prilagođen radu s autističnom djecom, suvremen je i s profesionalnim osobljem. No da bi došle do ovog cilja, majke autistične djece morale su kucati na sva vrata i prevladati različite birokratske zapreke.

Otvaranjem Centra za autizam, vrijednog 20 milijuna kuna, Slavonija je napokon uhvatila korak s ostalom Hrvatskom. Borba hrabrih majki autistične djece trajala je pet godina i bila je sve samo ne laka. 

"Prepreke su te što se za autizam skrbe tri ministarstva, danas smo čuli da je i četvrto dalo novac. Trebalo je skupiti sve te ljude na jednom mjesetu. Moram reći da su svi u početku prali ruke, stalno su prebacivali lopticu na drugoga, ali na kraju smo došli do zajedničkog rješenja", kazala je Daliborka Pavošević, majka autističnog djeteta.

Ostali dijelovi Hrvatske odavno imaju ovakve centre pa se postavilo pitanje zašto se Slavonija neprestano zaobilazi. No odgovor nije potpuno jasan.

"Slavonija je u puno stvari sada je prva. Istina je da treba vidjeti da ondje gdje postoje određene potrebe za ujednačavanjem standarda da se to napravi", kaže ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ipak, roditelji su zadovoljni. Centar je suvremen, prilagođen djeci, zapošljavat će 22 radnika i radnica, a defektolozi će s djecom raditi jedan na jedan. I što je najbitnije, djeca više neće morati putovati u stotinama kilometara udaljene gradove u Hrvatskoj.
"Putovanje izvan grada u Zagreb, Rijeku ili Split je uvijek bio problem s obzirom na to da nismo većinom u radnom odnosu pa su i financije nešto lošije obzirom da imamo više nego jedno dijete kod kuće'', ističe Klaudija Scaggs, majka autističnog djeteta.

No, "potrebe za ujednačavanjem" svih regija Hrvatske još postoje. Slavonija i dalje nije posve pokrivena po ovom pitanju jer ovo je centar samo za djecu s autizmom. 

"Još uvijek je pred nama borba za odrasle. Znači, odrasli ljudi iznad 21 godine još uvijek nemaju nikakvu sustavnu skrb, nama su i sada pokraj ove divne zgrade naši odrasli kod kuće pored roditelja koji su umorni, stari ili bolesni'', upozorava Emilija Šmit Polić, majka autističnog djeteta. 

I baš zato ove majke idu dalje. Nastavljaju borbu za bolju skrb o autističnim osobama i za njihov bolji život u Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo