tjedna prognoza željke pogačić / Napokon sunčaniji tjedan! A ako i dalje tragate za snijegom, znamo gdje se zaputiti

Image
Foto: RTL

Prestanak kiše i blago zahladnjenje dolazi u pravi tren da se zaustavi daljnje otapanje snijega

4.2.2019.
12:59
RTL
VOYO logo

Nakon kratka „vikend izleta“ u proljeće, ovaj će nas tjedan ponovno uvjeriti da smo i dalje u hladnom dijelu godine. Na veliku žalost svih snijegoljubaca, zima će se ovaj put iskazati samo niskim temperaturama, hladnim sjevercem i burom. Ako ste u potrazi za snijegom, morat ćete se uspeti iznad 1500 metara nadmorske visine, primjerice na Zavižan gdje ga službeno ima više od pola metra.

Snažna južina, u narodu znana kao „snjegožder“, u kombinaciji s kišom otopila je snijeg i u susjednim zemljama pa je jasno zašto su vodostaji Save i Kupe nabujali i rijeke se dijelom izlile u područja branjena nasipima. No prestanak kiše i blago zahladnjenje dolazi u pravi tren da se zaustavi daljnje otapanje snijega. Stoga će opasnost od poplava u našim krajevima ovaj tjedan biti sve manja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KOPNO

Do kraja ponedjeljka u kopnenim predjelima ostaje pomalo vjetrovito. Puhat će hladan sjeverac, u gorju s jakim udarima. U sjevernijim će se predjelima djelomično razvedriti tako da će stanovnici tih krajeva vidjeti i malo sunca. S druge strane, u unutrašnjosti Dalmacije, u velikom dijelu Slavonije i u gorju prevladavat će oblačno, ali suho. Sutra, u utorak, očekuje nas slično vrijeme. Uglavnom oblačno i hladno, ujutro uz neznatne minuse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najtoplijem dijelu dana ići ćemo do maksimalnih 5 °C dok će se u Gorskom kotaru i Lici samo nakratko i sramežljivo temperatura jedva podignuti iznad nule. U srijedu i četvrtak sunčanije, no zbog vedrih noći temperatura će se prije izlaska sunca sniziti mjestimice i ispod -4 °C. Unatoč hladnim jutrima sredinom tjedna, dnevna se temperatura neće previše mijenjati. Naoblačenje koje je izgledno pri kraju tjedna donijet će malo oborina, uglavnom slabu kišu te novi, blagi porast temperature. Kiša je najizglednija u petak poslijepodne i navečer te ponovno u noći na ponedjeljak. 

Image
Image

MORE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu će bura biti glavni element vremena u velikom dijelu ovoga tjedna. Pod Velebitom je danas još olujna, a u srednjoj Dalmaciji jaka. Uz to, bit će  povremene slabe kiše, češće na južnodalmatinskim otocima i u priobalju. Sutra, u utorak, prolazno smirivanje bure, međutim već u srijedu ona ponovno jača na jaku, pod Velebitom možda i olujnu. Svojom će snagom rastjerati oblake pa će u drugom dijelu tjedna duž cijelog Jadrana biti sunčano. Temperatura se neće previše mijenjati. Danju oko 14 °C, na jugu i do 16 °C. U petak će vjerojatno zapuhati jugo koje će sa sobom donijeti nešto više oblaka i novu, ovaj put, čini se, slabu kišu. 

Image
Image

Dakle, očekuje nas većinom suh i prosječno hladan tjedan uz više sunca nego proteklih tjedana. Osjet hladnoće danas i u iduća dva dana na Jadranu će pojačavati bura koja može poremetiti i normalno prometovanje na Jadranu. Zato, ako putujete, pratite stanje u prometu, a mi ćemo vam detalje o vremenu donositi svaki dan u 16.30 i 18.30 u našim prognozama na RTL-u. Ako ih propustite, uvijek ih možete naći na našoj Facebook stranici RTL Vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo