Kamere, aplikacije / Napravio si prometni prekršaj u Hrvatskoj i htio bi se izvući vani? E, toga više nema. Evo kako

Ono što mnoge zanima je koliko će to usporavati promet kroz granicu? Ali, ne da neće usporavati...

8.9.2021.
20:25
VOYO logo

Tko napravi prometni prekršaj u Hrvatskoj, od početka mjeseca više neće moći napustiti zemlju ako ne plati kaznu, čak ni ako dolazi iz zemalja izvan Europske unije. 

Zaslužna za to je nova aplikacija koju koristi policija, o kojoj je Petar Panjkota na graničnom prijelazu Bregana razgovarao za RTL Danas s

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protekle dvije godine 32.000 vozila koja nemaju registraciju Hrvatske ili neke od zemalja EU-a, snimljeno je u prometnom prekršaju negdje na području Hrvatske i svako od ta 32.00 vozila moglo je doći na ovaj ili bilo koji drugi granični prijelaz, izaći iz zemlje i neplatiti kaznu.

Od 1. rujna oni to više ne mogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Gašpar iz Službe za sigurnost cestovnog prometa objasnio je u razgovoru s Panjkotom kako točno:

"Neki su ipak bili zatečeni na graničnim prijelazima i do sada, ako je policijska uprava raspisala objavu za tim vozilom. Ali, naravno, to je bio tek manji dio tih vozila. Znači, 31. kolovoza puštena je aplikacija unutar projekta Unapređenje i organizacija rada Prometne policije, aplikacija koja omogućava informaciju graničnom policajcu... je li to vozilo počinilo prekršaj na teritoriju RH. Na graničnom prijelazu postoji uređaj odnosno aplikacija koja raspoznaje registarske pločice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
modernizacija /

Policija ima novu aplikaciju: Nema prelaska granice za one s neplaćenim kaznama

Image
modernizacija /

Policija ima novu aplikaciju: Nema prelaska granice za one s neplaćenim kaznama

Kamera, zapravo.

"Tako je, kamera. Oni provuku registarsku pločicu kroz sve baze podataka, odnosno provjere je li vozilo ukradeno, događa li se nešto drugo s tim vozilom. E, sad je tim bazama dodana i baza počinjenih prekršaja u RH. I ako je vozilo evidentirano, granični policajac će evidentirati vlasnika tog vozila", kazao je dalje Gašpar Panjkoti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada je nama uopće bilo teško pokrenuti i prekršajni postupak, budući da nismo znali tko je vlasnik."

"Sad je teško naći mogućnost za proći granični prijelaz, a da se ne utvrdi da je vozilo sudjelovalo u prometnom prekršaju. Policijski službenik će pregledati kamere diljem RH, sliku dobiti na ekran i odlučiti, aha, to je vozilo izvan EU-a, ne možemo ga procesuirati, to vozilo ide u bazu podataka. Pa ako se vlasnik zatekne na graničnom prijelazu, evidentirat ćemo ga i započeti prekršajni postupak", rekao je dalje Gašpar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li to značiti gužve na prijelazima?

"To ne bi trebalo značiti povećanje gužve i ne bi smjelo, jer je Granična policija i do sada određivala posao kroz neke druge, ako tako mogu reći, načine. Ova aplikacija omogućuje brži rad policijskih uprava čiji službenici pokreću prekršajni postupak, a svaki granični službenik je dio policijske uprave. Tom logikom bi to trebalo ići i ubrzano, a ne usporeno", konstatirao je Gašpar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo