MAMA PODUZETNICA / Napustila je siguran posao kako bi okupila male prizvođače fantastičnih igračka: 'Samo ću reći ovo – mame su moćne!'

Kada bi djeca zaspala, Milena Stipić bi u bespućima interneta otkrivala čudesne igračke iz hrvatske radinosti: Znate, ima lutka od prave vune koja upija toplinu djeteta, ujutro je još topla, kao da je živa...

30.1.2022.
16:45
VOYO logo

Desetak godina radila je u financijskom sektoru na poslovima prodaje, a vrhunac njenog dana bi bio kad bi došla kući i oduševljeno s djecom pregledavala igračke koje je tražila, proučavala i onda naručila za njih.

"Utopila bih se u igri, dijelila s njima radost, nekako sam osjećala da je tek onda na mom licu rastao iskreni osmjeh. Povlačila mi nekako po glavi uvijek ta misao koliko je netko uložio truda u te igračke, prvo – morao je dobiti tu fantastičnu ideju, potom iskreirati, osmisliti, proizvesti, polijepiti, obojati tu igračku… Puno je tu truda i rada i cijenila sam to kao majka. Posebno me oduševila valdovska lutka punjena pravom vunom koja upija toplinu djeteta. A onda kad bi moja kćerkica Eva zaspala s lutkom, ujutro bi se budila i ona bi bila topla, kao da je živa. Posebna je to igračka i najradije bih napunila svoj dom tim lutkama. A onda mi je sinulo pitanje i ideja – zašto uvijek takve posebne igračke moram tražiti po bespućima interneta, zašto ih ne bih skupila na jednom mjestu?", prepričava nam to MilenaStipić (42) iz Zagreba, majka dvoje djece koja se nedavno odlučila za ogroman zaokret u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otišla je iz svijeta financija, napustila siguran posao i pokrenula web shop „Samo Malo„ na kojem je okupila desetak domaćih proizvođača igračaka s vrlo posebnim pričama.

Image
cruelty-free lutkice /

Lutkice životinja s ljudskim osobinama ove Osječanke vesele mališane: 'Kad radim po narudžbi, volim upoznati kupca'

Image
cruelty-free lutkice /

Lutkice životinja s ljudskim osobinama ove Osječanke vesele mališane: 'Kad radim po narudžbi, volim upoznati kupca'

Pripremala se dvije godine, proučavala tržište, doslovno 'guglala' domaće proizvođače i otkrivala njihove fantastične svjetove. Povezala se s njima, reakcije na prvu bile su sjajne, pune povjerenja i emocija. Sada njihove priče prenosi s velikim oduševljenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Tako sam upoznala Erika iz Zadra koji kreira jednu od najzanimljivija slagalica koje sam ikad vidjela. On radi u bolnici, ali puno vremena izdvaja za humanitarni rad pa je tako biciklom prije nekoliko godina obišao srednju Europu u 40 dana kako bi time skrenuo pažnju na Hrvatsku udrugu tetraplegičara. I uz sve to sa svojim obrtom 'My Wood' kreira fantastične slagalice za djecu“, oduševljeno dijeli Milena.

Da, iza svake igračke koju je predstavila na svom web shopu, stoji posebna priča i vjerojatno to daje čar njenom poslu. Nije bilo lako odlučiti se otići sa sigurne plaće i posvetiti poslu za koji nije išla u školu.  Ali ona je slijedila svoju intuiciju…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

(Privatni album; Milena je okupila kreativce koji izrađuju igračke, edukativne igre i slikovnice)

„Sigurno cijela Slavonija zna za ZlatkaŠebalja koji je nekad radio na HŽ-u i razbolio se. A onda je počeo od drveta raditi vlakove, vatrogasna vozila, motore, kamione, namještaj za djecu… Iz bolesti je kreirao svoju proču, od hobija je napravio nešto lijepo i čovjek se oporavio, zdravlje mu je puno bolje“, gotovo skače sa stolice Milena dok priča i kaže da sad želi da za njega zna i Zagreb, Dalmacija, Istra...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njen zarazni osmjeh, žar u očima i pozitiva kojom naprosto pršti, jasan su znak da je ova majka ubola smisao svog života. Kreirati magični kutak za igračke s posebnom pričom, okupiti obiteljske proizvođače koji izrađuju igračke u koje utiskuju dio sebe, pa i u onu najmanju igračku u svaku i najmanju igračku – to je njen san. I jako pazi s kim će raditi,  uvoza nema, nema umjetnih boja, sve mora biti sigurno za djecu i mora imati ono „nešto“.

"I znate što, napokon sam dobila mogućnost kreirati svoje vrijeme, biti više s mojim mališanima i pritom raditi nešto lijepo, dobro. Nokte sam potrošila dok sam izabrala svojih prvih 12, rekla bih, veličanstvenih. Kopala sam po Facebooku, Instagramu, njuškala, zavirivala, propitivala, nije bilo nimalo lako. A onda sam u tom traganju, koje je trajalo i dvije godine, shvatila da oni u svom poslu nemaju previše vremena za predstavljanje, marketing, prezentaciju, da će ih teško netko naći ako ih baš ne ide ciljano tražiti. E tu ja imam iskustvo iz svog prijašnjeg posla i ponudila sam ga. Skoro nitko nije odbio suradnju i kao da su me jedva čekali", smije se ova mama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, ipak je najviše veseli što je s kreativcima, koje je okupila, stvorila onaj obiteljski osjećaj. Naravno da rade posao, ali taj sentiment ipak je nekako ljudski, pun povjerenja i vjere.

"I to me motiviralo, svaki taj proizvođač oko svoje priče stvara obiteljski osjećaj, stalo im je do kupca, vole čuti njihovo mišljenje pa i kritike kako bi već sutra bili bolji. I to je ono što tražim", kaže Milena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

(Reakcije malih proizvođača za suradnjom bile su odlične, rado su prihvatili biti dio Milenine priče)

I tako je nastao Milenin web shop koji je, treba istaknuti i to, prva platforma u Hrvatskoj na kojoj okupljaju male proizvođače koji igračke rade isključivo od prirodnih i neškodljivih materijala. A kako joj ide u prvim danima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo ću reći ovo – mame su moćne! Nema boljeg marketinga od usta mama i gotovo ne vjerujem koliko dijele moje poveznice, koje preporuke daju, ma mame su kraljice i točka", smije se od srca ova mama koja je tek na početku, ali sanja veliko i vjeruje u svoju priču.

Tako je ona sa svojom pričom postala gotovo motivatorica koja potvrđuje da i u teškim gospodarskim vremenima, kada epidemija najeda mnoge poslove, snaga volje, dobra ideja i puno dobre vibracije može pokrenuti veliku priču. Iskrena je, prvo jutro kad je vidjela da ima narudžbu za prve igračke, skoro je pala u nesvijest, ali znala je, to je bio znak da je krenula dobrim putom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj - zašto "Samo Malo"?

"Pa zato što kod nas doma djeca uvijek viču 'mama, može samo još malo gledanje crtića', 'samo još malo da ostanemo u parkiću', 'samo malo, samo malo'. Eto, otud ideja. A i ovaj web shop namijenjen je samo za male, ništa za velike", smije se Milena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo