udarni turistički vikend / 'Naravno da je teško čekati u koloni. U takvim situacijama upoznajemo široko bogatstvo hrvatskog jezika'

Na prometnicama su cijeloga dana brojna vozila...

15.8.2022.
20:00
VOYO logo

Iza nas je zadnji udarni turistički - i zbog blagdana produljeni vikend pa su na prometnicama cijeloga dana brojna vozila. Do kasnih popodnevnih sati na prijelazima Kaštel i Plovanija ušlo je 53 tisuće putnika, dok je zemlju napustilo njih više od 50 tisuća.

Za talijanske turiste, kojima je počeo Ferragosto, Hrvatska je jedna od omiljenih destinacija. Na graničnim prijelazima na ulazak u Istru morali su čekati. "Idemo u Medulin, a onda na Korčulu kod prijatelja. Ima malo gužve, čekamo četrdeset i pet minuta", kazuje Andrea iz Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su se jučer kućama vraćali stranci, danas na autocesti A1 uglavnom domaći turisti. Zbog pojačanog prometa i brzine dogodile su se i dvije prometne nesreće u tunelu Brezik u smjeru Zagreba, pa je bilo povremenih zastoja i kolona i do 7 kilometara. Vozači su gubili strpljenje.

Image
treba to preživjeti /

Kaos na cestama! Olujno nevrijeme u Dalmaciji, Split je u prometnom kolapsu. Kolone do 17 km na autocestama

Image
treba to preživjeti /

Kaos na cestama! Olujno nevrijeme u Dalmaciji, Split je u prometnom kolapsu. Kolone do 17 km na autocestama

"Promet se prekidao i kroz tunele Plasinu i Grič, jedno kraće vrijeme, ali naravno da je teško čekati u koloni. Moram priznati da u takvim situacijama upoznajemo široko bogatstvo hrvatskog jezika, tako da čuli smo sve i svašta, što je i razumljivo jer svi žele stići do svojih odredišta što ranije", objašnjava Irena Belamarić iz HAK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Lučkom na izlasku s autoceste nisu čekali. "Malo ima gužve, tamo par kilometara smo išli polako, al' ostalo laganica", kaže Luka iz Zagreba.

I u splitskoj trajektnoj luci zbog pojačanog prometa uvedene su dodatne linije. "Ovo nam je najudarniji vikend u kolovozu. Produženi. Kroz cijeli taj produženi vikend očekujemo preko 120 tisuća putnika, preko 23 tisuće vozila. Za sada kroz ovaj vikend 5 izvanrednih linija", kazuje Jelena Ivulić, koordinatorica Jadrolinije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadarskoj zračnoj luci obaraju rekorde. "Otprilike 25, 26 tisuća putnika prođe tijekom vikenda i pošto je riječ o za nas zaista rekordnoj godini na razini od 25 do 30 posto više u odnosu na one najveće promete iz 2019. i ranije", prepričava Nikola Barać, službenik za informiranje Zračne luke Zadar.

Tome svjedoče i redovi turista u luci, koja je spojena sa sedamdesetak destinacija. Zadovoljni turisti, zadovoljni domaćini. Do kraja godine ovdje očekuju milijun putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo