javno priznanje / Narod na aparatima, cajke u domovima: imali smo ih puno prije zahvaljujući - našim estradnjacima

Image
Foto: Basic/Mrkonjic/Glebov/PIXSELL

Nisu se bez veze svih ovih godina posuđivali aranžmani iz kolijevke narodnjaka u našem susjedstvu

4.5.2018.
15:55
Basic/Mrkonjic/Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Iskapajući grob u gluho doba noći na groblju sv. Benedikt, grobari Željko i Stevo pjevušli su melodiju koja je dopirala samo 50 metara od njih. "Dok udariš dlan o dlan, prođe život kao san", mrmljao si je Stevo pomalo morbidno u bradu proklinjući što se, eto, umjesto u Speedu, okupljalištu ljubitelja narodnjaka i izvođača istih, nalazi preko puta na lokalnom groblju radeći svoj posao.

Da se pitalo Stevu u tom trenutku u kakvoj glazbi uživa, on bi odgovorio: “Ovisi o prilici, uglavnom zabavnjaci, ali narodnjaci kad je fešta“. Odgovorila je tako i naša predsjednica Kolinda Grabar-KitarovićSanji Doležal kad ju je pitala jesu li joj draži narodnjaci ili zabavnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod na aparatima. Društvene mreže gore, komentatori se zgražavaju, a tada nisu ni slutili da će njima mrski narodnjaci odzvanjati eterom 0-24. Tako je jučer točno u podne s radom počela radio stanica Extra FM. Bilo je to, konačno, javno priznanje da Hrvati vole narodnjake. 

POGLEDAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> S emitiranjem počeo prvi narodnjački radio: istražujemo fenomen glazbe koju sluša i predsjednica

I što nas tu čudi? Pa oduvijek su oni bili sveprisutni u našem okruženju i često ih se može čuti na feštama, najčešće iza ponoći nakon što se s repertoara ispuca glazba Thompsona i Slavonskih lola. Može ih se čuti i u pojedinim klubovima gdje zalaze mladi pa ni ne treba čuditi da, prema istraživanju, čak 50 posto srednjoškolaca sluša narodnjake. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narodnjaci su prisutni i u svijetu rock glazbe. Ako ne vjerujete, "proguglajte" samo čije su pjesme pisali članovi nekadašnjih rock giganata, poput Kornelija Kovača koji je napisao pjesmu za Lepu Brenu, a oni upućeniji u glazbenu scenu znat će da se mnogi profesionalni glazbenici, bilo da su rockeri ili klasičari, okrenu narodnjacima jer nose novac.

Da su narodnjaci toliko loši, ne bi niti naši estradnjaci posezali za aranžmanima s tim specifičnim "melosom". Pa tko bi, recimo, slušao Lidiju Bačić dok s tamo nekim Zodiac bandom izvodi Gunse i rock and roll? Žena bi jadna hodala gola i bosa vjerojatno bez prebijene lipe. S malo narodnjačkog melosa u glazbi, danas barem hoda gola i bosa na opće zadovoljstvo njene muške publike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narodnjaci su odavno u našem eteru upravo zahvaljujući našim estradnjacima. Nisu se bez veze svih ovih godina posuđivali aranžmani iz kolijevke narodnjaka u našem susjedstvu jer ipak su Hrvati navikli na takav melos, na sav taj turbofolk, na sve te cajke. Čak i one koje dolaze iz dalekih krajeva, poput Despacita ili sličnih glazbenih one-hit wondera. 

Kao što kaže srpska turbo-folk pjevačica Viki Miljković: "Ono nešto imam ja, što te smesta uradi, samo vuče te na još, a ne dosadi" - a narodnjaci hrvatskoj publici ne da nisu dosadili, već smo koncesioniranjem radija Extra FM simpatiji hrvatske publike prema takvoj vrsti glazbe samo dali službeni pečat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo