NEVAŽEĆI POTPISI / "Narod odlučuje" demantira Kuščevića, prijavili su volontere za kontrolu glasova

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Rok je bio do petka u ponoć, Istanbulska inicijativa se prijavila

31.10.2018.
13:04
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Građanska inicijativa Narod odlučuje u srijedu je demantirala tvrdnje ministra Lovre Kuščevića da se nisu ni prijavili za kontrolu prebrojavanja nevaljanih glasova za referendumska pitanja, ustvrdivši da su Ministarstvu uprave prijavili 45 volontera za provjeru nevažećih potpisa.

Kuščević je jutros u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", govoreći o referendumskim inicijativama, izjavio kako mu je veliko razočarenje što se inicijativa Narod odlučuje nije prijavila za uvid u nevažeće potpise za raspisivanje referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz inicijative Narod odlučuje odgovaraju da je Kuščević iznio neistinu jer su u petak, sukladno uputama Ministarstva uprave, dostavili u dva e-maila svu potrebnu dokumentaciju za prijavu 45 volontera za uvid u navodno nevažeće potpise.

"U petak, 26. 10. 2018. u 16:03 i 16:06 poslao sam dva e-maila ispred GI Narod odlučuje, kojima smo prijavili 45 volontera za uvid u potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, koje je Kuščevićevo povjerenstvo proglasilo nevažećima. U skrivenoj kopiji oba e-maila bio je, radi provjere slanja, kolega koji je te e-mailove uredno zaprimio", stoji u demantiju koji je potpisao koordinator inicijative Luka Mlinarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavu su, kažu, izvršili sukladno uputama Ministarstva uprave, poslali zahtjeve svih 45 volontera koje su oni vlastoručno ispunili, preslike njihovih osobnih iskaznica i odluku Organizacijskog odbora kojom se upravo ti volonteri imenuju za predstavnike GI Narod odlučuje kod uvida u navodno nevažeće potpise.

U obje e-pošte zatražili su potvrdu Ministarstva o primitku, koju nisu zaprimili, što je i inače bila praksa Ministarstva prilikom dostavljanja dopisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dodatni dokaz da je Ministarstvo zaprimilo elektronsku poštu, GI Narod odlučuje priložio je e-mail koji je Ministarstvo uprave poslalo jednom od njihovih volontera s popisa, u kojem ga se pita želi li se za uvid prijaviti kao pojedinac ili u ime GI Narod odlučuje. Njihov volonter tu je e-poštu dobio u utorak, 30. listopada.

'Evo koliko im je stalo do istine': Narod odlučuje nije zainteresiran za uvid u nevaljane potpise?

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je u srijedu da se za provjeru nevaljanih potpisa za referendumska pitanja prijavilo oko 130 građana i po četiri-pet udruga, ali ne i inicijativa Narod odlučuje te ocijenio da toj inicjativi nije do istine i objektivnosti, nego do najnižeg politikantstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" rekao da je Vlada, kako bi odgovorila na neopravdane napade na provjeru potpisa za referendumske inicijative (dvije za izmjenu izbornog sustava i jednu za opoziv Istanbulske konvencije) pozvala sugrađane, inicijative, udruge, da dođu i izvrše uvid u sve nevažeće potpise. Nevažećih je potpisa bilo, podsjetio je, 40.000 po svakom pitanju.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sad se prijavilo otprilike 130 građana za svako referendumsko pitanje i po četiri-pet udruga, tipa Gong, Hrvatski helsinški odbor, ne znam napamet. To je meni veliko iznenađenje i razočarenje i dokaz da inicijativa Narod odlučuje radi čisti politikantski pristup i pritisak na hrvatsku javnost. Koliko su inzistirali da se pojave na uvidu, oni se uopće nisu prijavili", rekao je Kuščević.

"Rok je bio do petka u ponoć, Istanbulska inicijativa se prijavila, puno sugrađana i udruga, a ti koji su bili najglasniji, nisu imali morala prijaviti se i doći pogledati koje su se nepravilnosti radile. Možda su pojedinci koji su se prijavili članovi inicijative Narod odlučuje, ali se kao Inicijativa nisu prijavili", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To pokazuje koliko manipuliraju  ljudima koji su izašli i dali potpise za referndum i koliko manipuliraju javnošću, koliko im nije stalo do istine, objektivnosti nego do najnižeg politikntstva," rekao je Kuščević.

Rekao je da će za nekoliko dana utvrditi proceduru kada i kako će dobiti uvid u potpise. "Prvo slijedi sastanak s APIS-om, da se vide tehnički uvjeti za uvid. Na sastanku moraju biti predstavnici Agencije za zaštitu podataka da bi jamčili zaštitu osobnih podataka prilikom uvida, te predstvnici povjerenstva koje je obavilo nadzor prikupljenih potpisa. Sastanak će biti za nekoliko dana, utvrdit će se metodologija i odrediti termini kada uvid mogu dobiti pojedinci, a kada udruge i inicijative koje su se prijavile", kazao je Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo