NIKŠA KALEB / Naš olimpijac gradio je Pelješki most: 'Sjećam se scene s Kinezima. Kad su me vidjeli počeli su navijati'

Na pitanje je li mu bilo draže zabijati golove Omeyeru ili sudjelovati na ovom projektu, Kaleb je rekao: 'To je tu negdje podjednako'

25.7.2022.
19:26
VOYO logo

RTL-ova reporterka Ana Mlinarić u Komarni je o Pelješkom mostu razgovarala s bivšim olimpijcem Nikšom Kalebom koji je u gradnji mosta kao ronioc sudjelovao u svim fazama, od pripremnih radnji 2018. godine pa do završnih radova u vikendu koji prethodi svečanosti otvaranja.

"Bilo je tu puno posla. Nisam bio sam. Radili su ronioci iz Rijeke, Zadra, Splita, Dubrovnika, Metkovića, pripadnici JVP iz Zagreba", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaleb je kazao kako je sudjelovao u postavljanju oplata za naglavne ploče na kojima su stupovi.

"Na zadnjem stupu prilikom postavljanja pilota ronili smo u pilotima, rezali na dnu pilota, minirali dno pilota, postavljali vodovodne cijevi, kablove. Bilo je to puno posla i zahtjevno kad se ovako nabroji na brzinu. Sve je bilo dobro organizirano, nije bilo ronilačkih incidenata i posao je bio odrađen", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
veliki dan /

Najljepši prizori Pelješkog mosta! 2404 metra dugo ostvarenje sna juga Hrvatske u kojem se nalazi i krunica

Image
veliki dan /

Najljepši prizori Pelješkog mosta! 2404 metra dugo ostvarenje sna juga Hrvatske u kojem se nalazi i krunica

Na pitanje je li mu bilo draže zabijati golove Omeyeru ili sudjelovati na ovom projektu, Kaleb je rekao: "Ovo je veliko kao olimpijska medalja, tu je negdje podjednako."

Komentirao je i što mu osobno znači Pelješki most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako puno gledajući hrvatsku stvar, krenite 100 kilometara iz Zagreba, 100 kilometara iz Rijeke, završit ćete u Austriji, Mađarskoj, Italiji i zamislite da na toj udaljenosti nemate niti jednu srednju školu. To je taj Pelješac koji ima 100 kilometara na kojem nema ni jedne srednje škole. Sada će ta djeca moći birati škole u Opuzenu, Pločama, Metkoviću, da ne idu u Dubrovnik ili Korčulu", kazao je.

Kaleb je kazao i da se puno puta našao u gužvi na neumskoj granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znalo se događati da tih stotinjak kilometara koliko nam treba od Metkovića o Dubrovnika da putujemo 3 i pol sata", kazao je.

Kaleb je kazao da je tijekom izgradnje bilo masu komičnih situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan kineski poslovođa Chin me stalno pitao idem li jesti u njihovu kuhinju, a kad sam pristao bio je dogovor da jedem sa štapićima. Trebao sam to naučiti pa mi je stavio vijke i matice na stol da ih hvatam štapićima i stavljam na tanjur. Kad su kineski radnici na kraju smjene počeli ulaziti u kuhinju, kad su me vidjeli kako vježbam počeli su navijati da uspijem", kazao je Kaleb.

Kaleb je kazao da je arhitektonski most prekrasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uklapa se u krajolik, jednom prilikom je Marjan Pipenbaher, projektant mosta, tražio da mu snimim život ispod mosta kako bi pokazao da taj most nije samo hrpa željeza i betona nego da je postao dio prirode. Ispod mosta je cijeli mikrosvijet s ribama, kornjačama, dupinima koji se često mogu vidjeti", kazao je.

Kaleb je kazao kako postoji mogućnost održavanja inspekcijskih ronilačkih radova, lai kaže da čeka da prođe još sutra pa da ima par mjeseci odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričao je i kako se s Kinezima komunicirao preko Google prevoditelja.

"Jedino mali broj njihovih poslovođa se služi engleskim. Što se tiče njih kao radnika, moram reći da su vrijedni. Stvar je što je njih puno i ako rade 10 sati oni rade 10 sati. Rade sporije od nas, samo što bi mi od 8 sati odradili 2 i zabušavali 6 sati. Kod njih toga nema", kazao je Kaleb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako će sutra biti na ceremoniji otvaranja Pelješkog mosta.

"Znam da su postavljena pirotehnička sredstva na most, i jedva čekam vidjeti specijalni vatromet u kojem su Kinezi najbolji", kazao je Kaleb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo