grbin se nadovezao / 'Nas trebaju kontrolirati građani i zato podaci o imovini moraju biti javni'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSEL

Nas trebaju kontrolirati građani i upravo zato podaci o imovini moraju biti javni, rekao je Grbin govoreći o SDP-ovu prijedlogu da se dopuni Zakon o sprječavanju sukoba interesa i da se na dužnosnike ne primijenjuju odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka

14.5.2015.
12:42
Patrik Macek/PIXSEL
VOYO logo

Predstavnik SDP-ova saborskog Kluba Peđa Grbin poručio je u četvrtak u Saboru kako podaci o imovini dužnosnika moraju biti javni kako ih mogli kontrolirati oni koji ih 'zapošljavaju', dakle građani.


Nas trebaju kontrolirati građani i upravo zato podaci o imovini moraju biti javni, rekao je Grbin govoreći o SDP-ovu prijedlogu da se dopuni Zakon o sprječavanju sukoba interesa i da se na dužnosnike ne primijenjuju odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je izmjene predložio nakon rješenja Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) prema kojem je objava dijela podataka iz imovinskih kartica dužnosnika sporna jer krši Zakon o zaštiti osobnih podataka. AZOP je, naime, protumačio da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne smije objavljivati podatke koji se odnose na bračno stanje i broj djece dužnosnika, plaću iz prethodnog zaposlenja te detalje o ugovorenim kreditima, nakon čega je Povjerenstvo s interneta povuklo imovinske kartice.

“Smatramo da je na zakonodavcu, dakle na Saboru da odredi koji će podaci o imovini dužnosnika biti javni i na koji način će se objavljivati. Na nezavisnim agencijama je, ne da takve odredbe zakona šire ili sužavaju, već da paze da se zakon provodi", rekao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojim odlukama, kaže, prvo AZOP, a onda i Povjerenstvo, izašli su iz tih zakonskih okvira i preuzeli na sebe ulogu zakonodavca, a to im se ne može dopustiti.

Paralelno sa Zakonom, Sabor raspravlja i o Vladinu prijedlogu da razriješe ravnatelja i zamjenicu ravnatelja AZOP-a Antu Rajkovača i DubravkuDolenc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedočili smo sukobu dviju neovisnih institucija, kako obje ne mogu biti u pravu, a kako je Sabor arbitar, to je i mjesto na kojem se taj prijepor može i riješiti, rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

Razrješenja u AZOP-u, Vlada je, objasnio je, predložila temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka i tako iskazala stav o tome što misli tko je u tom slučaju u krivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može se, poručio je, raspravljati i o tome je li mjera Povjerenstva bila potrebna.

Grbin podsjeća da je Agencija odgovorna Saboru, ali i Vladi, a da je Povjerenstvo odgovorno samo Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko smatramo da je netko pogriješio i da je ta greška toliko snažna da treba dovesti do razrješenja to mi moramo inicirati ovdje", odgovorio je kolegama.

Mišljenja je da je Povjerenstvo pogriješilo, ali da je njegova greška "daleko manja" od greške Agencije koja je derogirala zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je na to reagiralo na način, "da prekomjerno granatira", umjesto da makne samo dio osobnih podataka dužnosnika, maknuo ih je sve, rekao je Grbin.

Zgrebec: Neki politički krugovi nastoje obezvrijediti svaki napredak Hrvatske

U ime Kluba SDP-a Dragica Zgrebec poručila je u četvrtak u Saboru kako se stiče dojam da neki politički krugovi nastoje obezvrijediti svaki napredak Hrvatske.
"Umjesto da se zajedno radi na sustavnim promjenama u Hrvatskoj, dobiva se dojam da neki politički krugovi nastoje svaki napredak koji Hrvatska napravi obezvrijediti", poručila je Zgrebec nakon stanke koju je zatražilo nekoliko klubova nakon ocjene Europske komisije da nema potrebe za pokretanjem korektivnog postupka ni protiv jedne zemlje članice EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je, kaže Zgrebec, postala članica EU-a u vrijeme kad je bilježila dvocifreni pad BDP-a . "Teško izlazi iz krize jer je dugo trebalo da se prizna da ona uopće postoji pa sada imamo za posljedicu ne samo velik deficit već i pad BDP-a, kao i ogromnu zaduženost građana i gospodarstva pa očekujem da će oni koji su onda vodili državu podržati vladu koja provodi određene mjere", rekla je Zgrebec.

Europska komisija poslala nam je poruku da Vlada nije izvršila što je obećala i kad se pažljivije pročita izvješće Komisije nitko nema razloga za zadovoljstvo, ustvrdio je Ivan Šuker (HDZ), dodavši kako je bilo otužno gledati predstavnike Vlade kako hine zadovoljstvo izvješćem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Šest točki preporuka fino rečeno znači 'gospodo niste proveli strkturne reforme', naglasio je Šuker.

Damir Kajin (nezavisni) drži da je dobro što EK neće dodatno pojačati monitoring zbog prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, ali ističe da Hrvatska to nije izbjegla zato jer ispunjava kritreije, nego zato što s tim problema imaju i daleko veće zemlje poput Francuske, Italije, Portugala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošteđeni smo jer smo se svrstali pod kišoran Francuske, Italije, pa možda i Portugala, ocijenio je Kajin, ustvrdivši kako je činjenica da se danas u Hrvatskoj teže živi, nego prije pet-šest godina, iza nas su samo Bugarska i Rumunjska.

Željko Šemper (HSU) apelirao je na radnu skupinu i na vladu koji pregovaraju s Europskom komisijom da zaštite korisnike prijevremenih mirovina jer je to, tvrdi, jedna od najvećih nepravdi u našem sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija u srijedu je ocijenila da nema potreba za pokretanjem korektivnog postupka ni protiv jedne zemlje članice EU-a, pa tako ni protiv Hrvatske, u sklopu postupka za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža.

Komisija je Hrvatskoj uputila šest preporuka za ovu i iduću godinu, koje se kreću od mjera za smanjenje deficita, obeshrabrivanja ranog umirovljenja, usklađivanja sustava plaća s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima, do racionalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bubalo: Šokiran poništenjem natječaja za AC kroz Slavoniju

Zastupnik HDSSB-a Krešimir Bubalo zatražio je u četvrtak u Saboru očitovanje ministra prometa i predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta (HAC) jer je, kaže, ostao šokiran kad je pročitao da je HAC poništio natječaj za autocestu i koridor kroz Baranju.
"Šokirani smo kad smo danas vidjeli da je natječaj poništen jer se dva puta tijekom njega mijenjala dokumentacija. Tražimo odgovor i resornog ministra i predsjednika uprave HAC-a", poručio je Bubalo.

Ne samo da je, kaže Bubalo, šok izazvala činjenica da se neće raditi žila kucavica za Slavoniju nego i zbog toga što građevinska operativa koja radi most na Dravi nakon njegovog završetka neće imati posla. "Tko je krivac zato što će koridor 5C čekati 2020.? Za nas je to nemoguće", poručio je Bubalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske autoceste poništile su natječaj za izvođenje radova za autocestu između Belog Manastira i Mosta Drava, jer nisu htjele riskirati s probojem rokova izgradnje zbog čega bi u pitanju bilo povlačenje novca iz fondova EU-a pa bi kompletni trošak pao na HAC, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik Uprave HAC-a Davor Mihovilić.

Najavio je ponovljeni natječaj na kojem će HAC i Mađarska zajedno pokušati doći do sufinanciranja iz fondova EU-a i to za dionicu Most Drava-Mohač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarima čelnici HAC-a nisu decidirano odgovorili zbog čega su u natječaju propisani rokovi koji su se pokazali prekratkim i kako to da se nije vodilo računa o obimu operacije dovoženja materijala na trasu.

Sabor: četiri kluba žele govoriti o ocjeni EK

Četiri saborska kluba zaželjela su u četvrtak govoriti o ocjeni Europske komisije (EK) da nema potrebe za pokretanjem korektivnog postupka ni protiv jedne zemlje članice Europske unije (EU), pa tako ni protiv Hrvatske, pa su, uobičajeno, zatražili stanku na početku zasjedanja Hrvatskog sabora.
Učinili su to klubovi HDZ-a, SDP-a, HSU-a i Damir Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Klub HDSSB-a tražio je stanku, ali zbog druge teme – poništenja natječaja na autocesti koridora VC.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo