Prognoza Dunje Mazzocco Drvar / Naša Dunja otkriva nove informacije o kiši: Evo kada će napokon posustati!

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Još vremenskih detalja i zanimljivosti doznajte svaki dan u našoj prognozi RTL Vrijeme unutar RTL Vijesti u 16:30 i RTL-a Danas u 18:30

16.5.2019.
20:00
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

Opće je mišljenje da alergičari ne vole vjetar jer raznosi pelud nadaleko, ali zato vole proljetnu kišu jer ona ispire zrak. Tome većinom i jest tako, no danas su se neki alergičari požalili na pojačane simptome pa smo malo istražili o čemu je riječ. I pronašli studiju koja pokazuje da im kiša nije nužno blagonaklona. Naime, u Južnoj Koreji analizirali su podatke osiguravajućih društava i došli do zaključka da pacijenti s alergijskim rinitisom češće posjećuju liječnike nakon obilnih kiša ili tajfuna. Znanstvenici su u Americi podatke o peludu usporedili s količinama oborina i zaključili da koncentracije peluda padaju nakon kiše, ali počinju rasti ako je količina kiše veća od 100 milimetara. U Hrvatskoj smo upravo s noćašnjom kišom premašili tu graničnu vrijednost, količina napadale kiše veća je od 100 l/m2 u Baranji, Podravini, Međimurju, Hrvatskom zagorju, u sjevernim dijelovima grada Zagreba, na karlovačkom području,  Gorskom kotaru i sjevernoj Lici te ponegdje na moru. Ako se danas ne osjećate dobro, velika je vjerojatnost da se i kod vas u skupila troznamenkasta količina kiše. Trava će, naravno, nakon ove kiše još brže rasti pa će alergičari i dalje trpjeti. Za većinu, vrijeme ipak ide na bolje.

Image
Image

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 5 ili 6 manje-više tmurnih dana vikend donosi sunčana razdoblja, u nekim dijelovima unutrašnjosti čak i većinom sunčano vrijeme. I dalje ipak nestabilno pa se očekuju prolazni pljuskovi. Pojavljivat će se u subotu u Gorskom kotaru i Karlovačkoj županiji, a prema večeri i na širem zagrebačkom području te u Lici i Zagori. U nedjelju slično, bit će ih najprije na obroncima sjevernih Dinarida, a pojačan jugozapadni vjetar nosit će ih i prema središnjim predjelima. Ni u Slavoniji se ne može isključiti mogućnost za kakav izolirani grmljavinski pljusak, ali je vjerojatnost za njih razmjerno mala. I subota i nedjelja bit će proljetno vjetrovite, u subotu uz prevladavajući jugoistočni, a u nedjelju jugozapadni vjetar.  Bit će toplije, ujutro oko 10, a poslijepodne oko 20 Celzijevih stupnjeva.

Image
Foto: Nenad Milić
Image
Foto: Nenad Milić

VIKEND NA JADRANU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na Jadranu nestabilno, osobito u Istri i Primorju gdje će pljuskovi biti najčešći. Vjerojatnost za njih znatno je manja u Dalmaciji, no neki bi se mogao zalomiti u subotu na šibenskom i splitskom području, a u nedjelju na zadarskom. I to ne samo popodne. Vikend će obilježiti jugo. Osobito snažno bit će u subotu kada se na dijelu srednjeg Jadrana očekuju vrlo jaki, moguće i olujni udari. Temperatura slična kao sutra, no uz jugo nerijetko će se činiti ponovno svježije.

Image
Foto: Lidija Žderić
Image
Foto: Lidija Žderić

U svakom slučaju, pred nama je napokon proljetnije vrijeme, ali i dalje ne onakvo na kakvo smo se naviknuli u drugoj polovini svibnja. Vrućine i suhe dane još ćemo morati pričekati. Još vremenskih detalja i zanimljivosti doznajte svaki dan u našoj prognozi, RTL Vrijeme, unutar RTL Vijesti u 16:30 i RTL-a Danas u 18:30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo