uznemirujuće stanje u rh / Naši školarci u mukama: realno stanje tjera ih da biraju između završetka škole ili prehranjivanja obitelji

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Srednjoškolci, ponajprije iz Slavonskog Broda uvelike razmatraju opciju odustajanja od školovanja, ispisivanja iz srednje škole, kako bi se zaposlili preko ljetne sezone i time pomogli financijskom stanju u obitelji

4.6.2018.
8:45
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Ušli smo u vrući lipanj i dok mnogi iščekuju mjesece odmora i besposličarenja, nekome će značiti mukotrpnu sezonu. Stanje u Slavonskom Brodu najgore je dosad jer srednjoškolci razmišljaju o napuštanju škole kako bi išli na obalu raditi sezonski posao.

Postdoktorandica na Studijskom centru socijalnog rada u Zagrebu, Suzana Matošević je za jučerašnje tiskano izdanje Večernjeg lista progovorila o uznemirujućoj atmosferi koja vlada među učenicima srednjih škola u Slavonskom Brodu, ali i drugim slavonskim gradovima poput Đakova, Kutjeva, Požege i Županje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srednjoškolci, ponajprije iz Slavonskog Broda uvelike razmatraju opciju odustajanja od školovanja, ispisivanja iz srednje škole, kako bi se zaposlili preko ljetne sezone i time pomogli financijskom stanju u obitelji. Motivacije su različite, ili su roditelji nezaposleni, ili rade za minimalce, no jedno im je zajedničko: prehraniti obitelj je postalo gotovo nemoguće. Matošević radi u obiteljskom i bračnom savjetovalištu u Slavonskom Brodu već 15 godina, ali s ovakvim problemom se do sada nije susrela:

"Dosad se nisam susrela s tim problemom da neki maloljetnici zbog siromaštva roditelja razmišljaju čak i o tome da napuste srednju školu i idu raditi sezonske poslove kako bi pomogli roditeljima. Dolaze mi i roditelji i djeca koja su u dvojbi da prekinu školovanje kako bi olakšali roditeljima koji su ili nezaposleni ili imaju jako niske plaće, ili više djece, a iznosi dječjeg doplatka nsu dovoljni da bi poplaćali sve račune i normalno živjeli", ispričala je Matošević za Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljstvo i duboka tuga koju uzrokuje cijela situacija se ispoljavaju i na drugačije načine kod mladih. Budi se buntovništvo pa mladi svoju ljutnju na sustav iskaljuju delikventnim ponašanjem, uništavanjem javne ili privatne mirovine, ili ulaskom u sukobe u školi. Matošević je savjetovala sve mlade koji prebiru takve misli u glavama da ne odustaju od škole, jer dugoročno time ne mogu pomoći. Na njima ne bi trebalo biti da odbace svoju budućnost i svoj boljitak, no teško je o tome brinuti kada ne znate hoćete li sutra imati hranu na stolu.

"Kažu da su mladi ovakvi ili onakvi, ali kad slušate tu djecu i njihova razmišljanja, oni su divni. Koja je to snaga u djetetu koje pokušava pomoći roditeljima, istina na neadekvatan način – idejama o napuštanju školovanja, a trebaju se baviti svojom budućnošću", zaključila je Matošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo