LIJEČNICI UPOZORAVAJU / 'Vapimo Berošu već mjesecima. Bile su tu dvije inspektorice dva dana, u sobi pored ravnateljeve, nijednom se nisu spustile u COVID odjele'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Već tri do četiri tjedna KB Dubrava, kažu, stalno dobiva pisma i pritužbe obitelji pacijenata

31.10.2020.
11:57
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Naši vapaji ministru zdravstva Viliju Berošu traju od ožujka, nije ovo jučer počelo, tvrde liječnici iz KB Dubrava, a stanje je takvo, tvrde, zbog paralelne im uvedene vlasti i zbog nekolegijalnosti ostataka zdravstvenih ustanova prema njima.

Image
GRIJANJE ŠATORA ISPRED BOLNICA /

KB Dubrava širi kapacitete intenzivnog liječenja: Stižu respiratori i osoblje

Image
GRIJANJE ŠATORA ISPRED BOLNICA /

KB Dubrava širi kapacitete intenzivnog liječenja: Stižu respiratori i osoblje

Kap je, kažu, odavno prelila čašu, a sve je počelo još u ožujku - bolnica Dubrava nikad nije bila spremna za COVID centar, tvrde, baš ni u jednome trenu, a mučno stanje u bolnici za 24sata opisao je ogorčeni liječnik u Dubravi uz uvjet anonimnosti, dobro upućen u sve što se tamo zbiva od ožujka naovamo: ''Bile su dvije inspektorice ovdje, dva dana zaredom. Sjedile su čitavo vrijeme u sobi pored ravnateljeve, niti jednom se nisu spustile u COVID odjele''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da COVID bolnica bude negdje drugdje, kaže, postojala je i druga opcija, da to bude neka bolnica paviljonskog tipa, poput one u Zaboku, Vinogradske ili čak i Rebra. No, kako je Milan Kujundžić bio smijenjen s mjesta ministra zdravstva, u polufinalni su izbor ušli Zabok i Dubrava. Kako smo mi u tom trenutku bili politički najslabiji, odluka je pala na nas, tvrdi liječnik dodajući da su na zalihama imali samo 50 najefikasnijih maski za lice, ukupno 250 njih vrhunske kvalitete, a privatnim kanalima su liječnici sami nabavili 20.000 maski.

''Govorili su nam da će u funkciji biti 300 kreveta za COVID bolesnike, ali nitko od samoga početka nije govorio tko će s 300 pacijenata ovdje i raditi. Naši su mikrobiolozi čak upozoravali da će se zbog posebnog ventilacijskog sustava bolnice virus negdje 'zavući', i da će jedino rješenje na kraju biti da se COVID odjeli - spale, dotle su išla upozorenja'', tvrdi liječnik potvrđujući tako i prijašnja pisanja pojedinih medija na temu spornog ventilacijskog sustava.

Naime, KB Dubrava kao nekadašnja vojna bolnica ima poseban sustav ventilacije  zahvaljujući kojem joj u slučaju biološkog rata ne treba napajanje zrakom izvana, ali je upravo to bio problem za smještaj zaraženih virusom, koji može kolati bolnicom pa su na početku epidemije ugrađivane posebne zračne komore za uništavanje virusa u prelasku osoblja iz nečistih u čiste dijelove objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već tri do četiri tjedna bolnica, dodaje, stalno dobiva pisma i pritužbe obitelji pacijenata, a osoblje, kaže, radi nadljudskim naporima, i nipošto ne zaslužuje ovo: ''U javnosti se stvorila slika o nama kao da smo nesposobni neradnici, a čitav je problem u zapovjednoj liniji, u 'strategiji' za KB Dubrava, koja se negdje na vrhu mijenja, doslovno, svakoga dana ... U ožujku i travnju nas je spasio lockdown. Ne znam što nas sad može spasiti više ...''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo