Slučajevi 'garaža' i 'selotejp' / Nastavak suđenja Glavašu! Bivši šef SZUP-a: 'Glavaš nije bio svemoćan kako se misli'

Ponovljeno suđenje Glavašu počelo je u ponedjeljak

6.6.2019.
14:40
VOYO logo

U četvrtak se na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu zbog ubojstva i mučenja osječkih Srba u slučajevima 'Garaža' i 'Selotejp'.

Iskaz medicinskog vještaka

Na sudu je svjedočio medicinski vještak koji je kazao da je s obzirom na obdukciju i nalaze Čedomir Vučković umro od posljedica sumporne kiseline. A dvije prostrijelne rane koje mu je Krunoslav Fehir zadao, teške tjelesne ozljede koje mogu izazvati smrt, no takav je ishod rijedak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tijekom obdukcije na Vučkovićevu tijelu su registrirane dvije prostrijelne rane. Jedan metak pogodio ga je u lijevi dio trbuha, a drugi u desnu podlakticu. Riječ je o teškim tjelesnim ozljedama koje u većini slučajeva ne dovode do smrtnog slučaja'', zaključio je sudsko-medicinski vještak David Mayer.

Svjedočio i bivši predsjednik Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade RH

Svjedočio je i Ivan Grujić, bivši predsjednik Povjerenstva za zatočene i nestale Vlade RH, koji je govorio o svojim saznanjima o uhićenju Nikole Vasića. Grujić je kazao kako je Vasića ispitivao zbog sumnje da je sudjelovao u naoružavanju stanovništva u srpskim selima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vasića se nije moglo dovesti u vezu s naoružavanjem srpskih sela pa sam ga nakon ispitivanja predao policiji. Vasić je tijekom ispitivanja bio neuredan te je teško disao pa sam ga upitao treba li mu liječnička pomoć koju je odbio. Na njemu nisam uočio bilo kakve vidljive ozljede'', izjavio je Grujić.

Iskaz šafa SZUP-a

Bivši šef osječke Službe za zaštitu ustavnog poretka Zdravko Pejić kazao je kako Glavaš nije doveden u vezu s ubojstvima u slučaju 'Selotejp'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ortodoksni Srbi su vrlo brzo otišli iz Osijeka, ostali su beznačajni Srbi, i to je Glavaš dobro znao, tko su dobri Srbi, a tko loši pa smo zaključili da on nije imao veze s tim ubojstvima", kazao je Zdravko Pejić te dodao kako Glavaš nije tada bio svemoćan kako se danas misli.

''U slučaju 'Selotejp' ubijeni su benigni Srbi...Nije bila riječ o velikosrbima, a to je znao i Glavaš. Znao je kako oni ne predstavljaju ugrozu pa smo u SZUP-u zaključili da on ne stoji iza tih ubojstava'', kazao je Pejić. Pritom je dodao kako se ne može složiti da je Glavaš bio ''svemogući gospodar dana i noći'', kako mu se pripisuje, i da prvooptuženi nije mogao kontrolirati Sigurnosno-informativnu službu Ministarstva obrane RH (SIS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši načelnik osječkog SZUP-a rekao je da je u to vrijeme u Osijeku djelovalo više oružanih skupina, među kojima je bila tzv. čepinska skupina, skupina koja je djelovala u blizini osječkoga Vodovoda te grupacija okupljena oko Mate Šabića za koju je svjedok naveo da su nju činili bivši kriminalci još prije osuđivani za najteža kaznena djela.

''Šabić je oko sebe okupio 40-ak ljudi koji su pljačkali stanove i kojima je rat bio prilika za bogaćenje. Šabića smo pokušali staviti pod kontrolu. Prisluškujući Šabića, otkrili smo kako želi likvidirati Glavaša pa sam prvooptuženom skrenuo pozornost na to. Šabić je uskoro ubijen jer se zamjerio mnogima. Moguće je da su ga likvidirale suparničke bande ili netko od roditelja zlostavljanih, ali i Kontraobavještajna služba JNA koja je još uvijek bila aktivna'', izjavio je Pejić zaključivši kako nikad nije otkriveno tko je ubio Šabića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovljeno suđenje

Uoči svjedočenja nekadašnjega krunskog svjedoka Krunoslava Fehira na početku ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu za ubojstva i mučenja osječkih Srba u slučajevima 'Garaža' i 'Selotejp' Glavaš je podnio kaznenu prijavu protiv Fehira zbog ubojstva Čedomira Vučkovića u osječkoj garaži ratne 1991.

Vučkovića je u kolovozu 1991. ubio tada 16-godišnji Fehir, pripadnik tzv. Branimirove osječke bojne ili 'zaštitne čete' koji je naknadno dobio status zaštićenog svjedoka, a u prijašnjim je suđenjima teretio Glavaša. Među ostalim i na temelju Fehirova iskaza Glavaš i njegovi suoptuženici već su bili osuđeni, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu kazne u zatvorima u BiH kamo je otišao uoči izricanja prve presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo suđenje u slučajevima 'Garaža' i 'Selotejp' sazvano je nakon što je Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo odluku Izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Nakon što je Državno odvjetništvo protiv razdvajanja suđenja podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovni sud je ukinuo rješenje Izvanraspravnog sudskog vijeća kojim je predsjedao Ivan Turudić, prihvativši većinu argumenata iznesenih u zahtjevu Državnog odvjetništva pa je zagrebački Županijski sud morao nastaviti s jedinstvenim suđenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš i njegovi suoptuženici od početka odbacuju optužbe za zlostavljanja, mučenja i ubojstva osječkih Srba u slučajevima 'Garaža' i 'Selotejp'.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo