sudska trakavica / Nastavak suđenja Nadanu Vidošević: Nakon 8 godina optužbi je manje, a presuda se još čeka

Još jedno izjašnjavanje o krivnji za Nadana Vidoševića. Kao i prije 4 godine, i dalje se ne osjeća krivim, kao ni njegove suoptužene suradnice

30.11.2021.
20:30
VOYO logo

Osam godina prošlo je od uhićenja Nadana Vidoševića, nekadašnjeg čelnog čovjeka Hrvatske gospodarske komore, a u sudskom epilogu došlo je tek do završnih riječi na zagrebačkom Županijskom sudu.

USKOK je na kraju i izmijenio optužnicu; optužbi je manje, pa je manji i iznos štete za koji ga se tereti. Sve to nakon godina suđenja što je još jedan dokaz koji pokazuje kako funkcionira hrvatsko pravosuđe u velikim predmetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidošević se sada tereti da je s drugima preko tvrtke Remorker Igora Premilovca iz Hrvatske gospodarske komore izvukao, ne 36, nego 35 milijuna kuna.

"To nije ništa drugo nego, ja bih rekla, koruptivna pljačka", smatra zamjenica ravnateljice USKOK-a, Petra Parlov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLUČAJ REMORKER /

Vidošević čak 6 sati iznosio obranu na sudu: 'Sveti Franjo Asiški bio bi ljubomoran na tu karitativnost...'

Image
SLUČAJ REMORKER /

Vidošević čak 6 sati iznosio obranu na sudu: 'Sveti Franjo Asiški bio bi ljubomoran na tu karitativnost...'

Potpisivali su se fiktivni ugovori, za nešto što nikad nije obavljeno, a novcem je primjerice kupljen bager za Vidoševićevu vikendicu u Gorskom Kotaru, tvrde u USKOK-u. Posebno antologijsku navode jednu rečenicu koju je izrekao kada ga se suočilo s medijima nakon što je uhićena njegova suradnica Zdenka Peternel:

"Kažu da muž zadnji dozna, sve je moguće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tom rečenicom smatram da je rekao sve, dao je do znanja da mu je sve poznato i da je spreman žrtvovati drugoptuženu", kaže Parlov.

Vidošević je uhićen prije osam godina. Bilo je to jedno od pompoznih uhićenja. Javnost je ostala šokirana kada je policija u njegovoj vili na Prekrižju otkrila ogromnu zbirku egzotičnih prepariranih životinja, među njima i polarnog medvjeda, te brojna umjetnička djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Remetinca je izašao za pet mjeseci. No, do potvrde optužnice čekalo se 3 godine, a do početka postupka još jedna. Slučaj je to u kojem nije došlo ni do nepravomoćne presude, a sam Vidošević jednom je rekao kakav završetak očekuje.

"Jedino što mogu očekivati je da budem oslobođen bilo kakve krivnje, da dobijem neku ispriku od svih koji su sve ovo rekli, samo to“, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz izmjenu optužnice na kraju postupka, manjkavosti je bilo još. USKOK je na početku tražio da mu se oduzme 33,4 milijuna kuna, što je, tvrdili su, iznos nesrazmjera njegove imovine. No, vještačenjem 26 nekretnina i 444 umjetnine pokazalo se da je to Vidošević stekao legalnim putem, pa je sumnjivo ostalo samo nešto više od 9 milijuna kuna. Od osmero onih koji su na početku optuženi, četvero je priznalo nedjela te se nagodili za blaže kazne.

U drugom kraku afere Remorker, Božidar Kalemta na sudu je oslobođen. Vidošević svoju presudu nakon osam godina od uhićenja, još čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo