Nastavljeni pregovori / Sindikati ne odustaju od zahtjeva dogovorenih s Kujundžićem, traže sastanak s Plenkovićem

Dogovora nema na vidiku iako je današnji sastanak trajao pet sati. Sindikati sada traže veće povećanje plaća

30.8.2019.
19:15
VOYO logo

Nastavili su se pregovori u Ministarstvu zdravstva. Sindikati ne odustaju od zahtjeva koje su dogovorili s ministrom, a to je sedampostotno povećanje plaće. Na dnevnom redu u petak prvi put bio je razgovor o proračunu, a na sastanak ministar zdravstva Milan Kujundžić nije došao. Pred Ministarstvo je prvi put stigla potpora članova sindikata iz cijele Hrvatske. 

Dogovora nema na vidiku iako je današnji sastanak trajao rekordnih pet sati. Sindikati sada traže veće povećanje plaća. Iz Ministarstva su poručili kako takav zahtjev neće podržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost od 10 do 20 posto, ovisno o radnim mjestima, novi je zahtjev zdravstvenih sindikata koji su iznijeli Vladi u petak na pregovorima u Ministarstvu zdravstva, koji su trajali više od pet sati.

Sindikati sada traže više u odnosu na dogovoreno sedampostotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom Kolektivnom ugovoru (KU), a koji Vlada nije prihvatila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U odnosu na prethodnih 400 milijuna godišnje, novi prijedlog povećanja dodataka na uvjete rada i odgovornost raste na 900 milijuna kuna", izjavio je nakon pregovora predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak.

"Tražili smo ono što smo tražili i prije tri mjeseca, a to je 10 posto povećanja na uvjete rada linearno, izjednačavanje u dodacima na uvjete rada u pojedinim djelatnostima i izjednačavanje po u odgovornosti. Prošli smo sve članke KU, Vladi smo predočili zahtjeve, a do idućeg sastanka u petak vlada bi trebala napraviti izračune i iznijeti svoje prijedlog", kazao je Stjepan Topolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prašnjak: Zdravstveni radnici zaslužuju veću cijenu rada

Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara ističe kako sindikati podizanjem svojih traženja ne žele kazniti Vladu što je nije prihvatila iznose već im žele dati do znanja da zdravstveni radnici zaslužuju veću cijenu rada.

"Iznenadili smo ih, sigurno smo ih iznenadili, jer su očekivali da će naši zahtjevi biti identični onima iz parafiranog ugovora. Našim povećanim zahtjevima dali smo im do znanja da mi vrijedimo više i da moraju razmisliti što su učinili nama i sebi", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je kako će sindikati u idućem razdoblju poduzeti određene sindikalne aktivnosti koje će biti korak prema štrajku.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić izjavio je nakon pregovora kako su novi zahtjevi sindikata teški 2 milijarde kuna te da Vlada na njih ne može pristati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je sindikat postavio svoje malo veće zahtjeve, a mi ćemo napraviti izračune i idemo u daljnje pregovore", rekao je Dulibić i dodao kako Vlada na te zahtjeve sigurno neće moći pristati.

"Na te zahtjeve nećemo moći pristati, ali ćemo sigurno iznijeti svoju ponudu pa ćemo dalje razgovarati. Dat ćemo ponudu u skladu sa svojim fiskalnim mogućnostima na pregovorima idući petak", rekao je Dulibić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo