SUKOB INTERESA / Nataša Novaković za RTL otkrila što političare najviše zanima kod popunjavanja imovinskih kartica: 'Kvadraturu smo apsolvirali'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je zatrpano upitima dužnosnika i dužnosnica koje zanima krše li zakon

9.8.2020.
22:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Iako su na godišnjem odmoru u svojim vilama i vikendicama diljem zemlje, neki političari još moraju popuniti svoje imovinske kartice i dostaviti ih Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Ono je preselilo u nove prostore i zatrpano je upitima dužnosnika koje zanima krše li zakon.

S predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković razgovarao je RTL-ov reporter Goran Latković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li potres ubrzao vaše preseljenje?

Zapravo ne, potpisali smo ugovor još prošle godine. Potres i korona usporili su radove. Nismo mogli radove imati pa je stubište stradalo. Ali evo, Povjerenstvo je u novom prostoru, ugovor smo potpisali zahvaljujući Ministarstvu državne imovine i bivšem ministru Goranu Mariću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi dužnosnici odmaraju, ali ima novih saborskih zastupnika. Jesu li predali imovinske kartice, provjerava li se to?

Da, rokovi teku, imaju 30 dana od stupanja na dužnost da predaju. Puno dužnosnika je tu obvezu obavilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što najviše pitaju, je li problem kvadratura nekretnina?

Ne mislim da je kvadratura problem, mislim da smo to apsolvirali i da je svima jasno. Povjerenstvo je dalo i dvije smjernice baš za nekretnine. Najviše ih zanima gdje mogu biti članovi, gdje ne mogu biti članovi. Neki su prestali biti dužnosnici, zanima ih mogu li sad primati određene naknade, više su statusna pitanja. Moram reći da već nakon rekonstrukcije Vlade ministri koji su bili novi tada, mislim da su gotovo svi došli u Povjerenstvo ili pismeno se javili da riješe neke nedoumice. To je odlično i to bi trebala postati navika kad postaneš dužnosnik da se raspitaš koje su ti obaveze što možeš i što ne možeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li kakve razgovore s ministrom uprave i pravosuđa Ivanom Malenicom, kada možemo očekivati novi zakon, kakva je suradnja?

Prije izbora smo imenovali osobe u radnu skupinu, trebala je krenuti s radom, trebalo se krenuti više manje ispočetka, ali krenuli su izbori. Ministar Malenica je i dalje resorni ministar, čuli smo se, ali kad se vrati s godišnjeg očekujem da se čujemo, sjednemo i dogovorimo dinamiku. Ukoliko će se ići, a trebalo bi se ići s preporukama GRECO-a, onda bi naše ovlasti trebale biti povećane, a ne smanjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koga od dužnosnika očekuje zanimljiva jesen?

Unazad nekoliko mjeseci dobili smo prijavu protiv bivšeg ministra Marka Pavića za aferu s parfemima i vinom, tu je još za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića kao i dvije prijave za ministre Vilija Beroša i Josipa Aladrovića. Nije nam dosadno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uglavnom, to sad tek čeka svoju proceduru?

Tako je, prikuplja se dokumentacija i čeka sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo