Vlada raspisala natječaj / Natječaj za razvoj lokalnih zajednica u Hrvatskoj: Od 20 milijuna kuna, 17 i pol dobila je Crkva

Image
Foto: Google Maps

Slična situacija bila je i ranije

22.5.2020.
11:40
Google Maps
VOYO logo

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU od 2017. redovito provodi projekt Program ulaganja u zajednicu koji komuniciraju kao “sufinanciranje ulaganja u infrastrukturu”. Premda pri raspisivanju natječaja ističu kako njihov program “odražava potrebe šire lokalne zajednice za ulaganje u građevine javne namjene s utjecajem na širu zajednicu”, Telegram je otkrio kako se nekako uvijek dogodi da većinu nemalih sredstava uvijek dodijele Crkvi.

Image
Viktor Šimunić za RTL Direkt /

Mjesec dana računao koliko imamo lokalnih vijećnika i koliko nas koštaju: 'Čista politička trgovina'

Image
Viktor Šimunić za RTL Direkt /

Mjesec dana računao koliko imamo lokalnih vijećnika i koliko nas koštaju: 'Čista politička trgovina'

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU konačno se oglasilo i glavnina od 20 milijuna kuna pripala je župama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škole, vrtići i muzeji dobili samo 12%

Slično je bilo i ranije: 18 milijuna kuna sufinanciranja iz natječaja 2017. i 2018. tako je otišlo za gradnju, obnovu i rekonstrukciju vjerskih objekata, ali i za primjerice elektrifikaciju crkvenih zvona, izgradnju ispovjedaonice ili nabavku razglasa. To i ne čudi, s obzirom na to da prema propozicijama natječaja najviše bodova (deset) može dobiti samo prijavljeni projekt koji pridonosi zadovoljenju vjerskih potreba.

Ta praksa pomaganja vjerskih zajednica javnim novcem nastavljena je i lani pa od sveukupno 204 sufinanciranih prijava samo 24 nisu bili projekti vjerskih zajednica, većinom katoličkih župa. Od 20 milijuna kuna crkvama je otišlo 17 i pol. Projektima koje su prijavile škole, vrtići, muzeji i domovi zdravlja dodijeljeno je pak svega 12 posto dostupnog iznosa – 2.556.000,00 kuna, piše Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popravlja se stolarija, mijenjaju se bojleri...

Župa pohoda Blažena Djevice Marije u Šandrovcu tako je dobila 50.000 kuna za stolariju za župnu kuću i elektrifikaciju i obnovu zvona. Župi sv. Martina biskupa u Velikoj Trnovitici također je iskoristila priliku da promjeni vanjsku stolariju. No uz nju namjeravaju promijeniti i ulazna vrata i bojler u uredu. Za to su dobili 40.000 kuna. U katedrali sv. Vida nastavit će se radovi na obnovi namještaja za što im treba 120.000 kuna. Projektu ugradnje novog vitraja i zamjene stolarija u crkvi Presvetog Trojstva u Ernestinovu država je dodijelila 100.000 kuna. Na obnovu ograde oko crkve i župnog stana sv. Ilije Proroka u Velikoj Kopanici otići će 200.000 kuna. Župi sv. Agneze u Medulinu građani će pak s 200.000 kuna sufinancirati unutarnje i vanjsko osvjetljenje, a dat će i 80.000 kuna za uređenje klupa u crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Donjem Miholjcu, piše Telegram.

S druge strane osnovna škola Mate Lovraka u Velikim Grđevcima dobila je tek 100.000 kuna za prenamjenu tavanskog prostora u knjižnicu i informatičku radionicu, a dječji vrtić Bubamara u Ližnjanu tek 16.051 kunu za obnovu zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prem otkriću ovog portala,  velik se broj župa iste godine ili godinu kasnije javljao i na slične natječaje ministarstava kulture za iste ili slične radove na njihovim objektima. Uz sve to župama za obnovu objekata redovno pomažu i gradovi, općine i županije.

U međuvremenu odbili udrugu iz Vukovara

U sjeni borbe protiv koronavirusa, Ministarstvo je na svojim je stranicama i ove godine objavilo poziv za iskaz interesa za program Ulaganje u zajednicu vrijedan također 20 milijuna kuna. U njemu navode kako je neprofitnim organizacijama iz područja zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalne skrbi, vjerskim zajednicama te vlasnicima građevina javne namjene dostupno sufinanciranje izgradnje, nadogradnje, adaptacije, sanacije, modernizacije ili rekonstrukcije građevina s maksimalno 500.000 kuna.Kako su spomenutoj redakciji javili iz Udruge žena Vukovar, njima i još 30 drugih udruga, odmah po objavi poziva, Upravni odjel za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo grada Vukovara poslao je informaciju da je natječaj aktivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kako naša udruga radi s osobama starije životne dobi, za koje nemamo adekvatan prostor, ovo je bila idealna prilika da idemo s adaptacijom kako bi im omogućili prostor za okupljanje i provođenje njihovog slobodnog vremena, a radi odgađanja njihovog odlaska u domove“, pojasnila im je Mirjana Mizdrak Mišanović iz Udruge žena Vukovar.

Izgleda da se udruge ne smiju javiti

No već pri prvom kontaktu s Ministarstvom regionalnog razvoja doživjeli su odbijenicu priča Mizdrak Mišanović: „Kad sam se javila gospođi Ireni Jagatić u MRRFEU, da mi kaže što znači podnošenje zahtjeva za prijavu na ovaj natječaj, dobila sam odgovor kako udruge nisu prihvatljivi prijavitelji već samo ustanove tipa vrtići, škole, domovi zdravlja i slično.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telegramu kaže kako je tim odgovorom bila iznenađena jer u pozivu jasno stoji da se mogu javiti i neprofitne organizacije. Stoga je Ministarstvu poslala i službeni upit. Kako joj nisu odgovorili, idući dan ih je ujutro ponovno zvala nakon čega se na stranicama Ministarstva pojavio dokument naslova „Pitanja i odgovori“.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo