Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vlada raspisala natječaj

Natječaj za razvoj lokalnih zajednica u Hrvatskoj: Od 20 milijuna kuna, 17 i pol dobila je Crkva

Slična situacija bila je i ranije

Image
Foto: Google Maps
Vijesti.hr/ 22.5.2020. u 11:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU od 2017. redovito provodi projekt Program ulaganja u zajednicu koji komuniciraju kao “sufinanciranje ulaganja u infrastrukturu”. Premda pri raspisivanju natječaja ističu kako njihov program “odražava potrebe šire lokalne zajednice za ulaganje u građevine javne namjene s utjecajem na širu zajednicu”, Telegram je otkrio kako se nekako uvijek dogodi da većinu nemalih sredstava uvijek dodijele Crkvi.

Image
Viktor Šimunić za RTL Direkt

Mjesec dana računao koliko imamo lokalnih vijećnika i koliko nas koštaju: 'Čista politička trgovina'

Image
Viktor Šimunić za RTL Direkt

Mjesec dana računao koliko imamo lokalnih vijećnika i koliko nas koštaju: 'Čista politička trgovina'

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU konačno se oglasilo i glavnina od 20 milijuna kuna pripala je župama.

Škole, vrtići i muzeji dobili samo 12%

Slično je bilo i ranije: 18 milijuna kuna sufinanciranja iz natječaja 2017. i 2018. tako je otišlo za gradnju, obnovu i rekonstrukciju vjerskih objekata, ali i za primjerice elektrifikaciju crkvenih zvona, izgradnju ispovjedaonice ili nabavku razglasa. To i ne čudi, s obzirom na to da prema propozicijama natječaja najviše bodova (deset) može dobiti samo prijavljeni projekt koji pridonosi zadovoljenju vjerskih potreba.

Ta praksa pomaganja vjerskih zajednica javnim novcem nastavljena je i lani pa od sveukupno 204 sufinanciranih prijava samo 24 nisu bili projekti vjerskih zajednica, većinom katoličkih župa. Od 20 milijuna kuna crkvama je otišlo 17 i pol. Projektima koje su prijavile škole, vrtići, muzeji i domovi zdravlja dodijeljeno je pak svega 12 posto dostupnog iznosa – 2.556.000,00 kuna, piše Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Popravlja se stolarija, mijenjaju se bojleri...

Župa pohoda Blažena Djevice Marije u Šandrovcu tako je dobila 50.000 kuna za stolariju za župnu kuću i elektrifikaciju i obnovu zvona. Župi sv. Martina biskupa u Velikoj Trnovitici također je iskoristila priliku da promjeni vanjsku stolariju. No uz nju namjeravaju promijeniti i ulazna vrata i bojler u uredu. Za to su dobili 40.000 kuna. U katedrali sv. Vida nastavit će se radovi na obnovi namještaja za što im treba 120.000 kuna. Projektu ugradnje novog vitraja i zamjene stolarija u crkvi Presvetog Trojstva u Ernestinovu država je dodijelila 100.000 kuna. Na obnovu ograde oko crkve i župnog stana sv. Ilije Proroka u Velikoj Kopanici otići će 200.000 kuna. Župi sv. Agneze u Medulinu građani će pak s 200.000 kuna sufinancirati unutarnje i vanjsko osvjetljenje, a dat će i 80.000 kuna za uređenje klupa u crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Donjem Miholjcu, piše Telegram.

S druge strane osnovna škola Mate Lovraka u Velikim Grđevcima dobila je tek 100.000 kuna za prenamjenu tavanskog prostora u knjižnicu i informatičku radionicu, a dječji vrtić Bubamara u Ližnjanu tek 16.051 kunu za obnovu zgrade.

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Zuzana kroz suze: 'Bila sam neželjeno dijete. Kad je mama ostala trudna, saznala je da je tata oženjen'

Prem otkriću ovog portala,  velik se broj župa iste godine ili godinu kasnije javljao i na slične natječaje ministarstava kulture za iste ili slične radove na njihovim objektima. Uz sve to župama za obnovu objekata redovno pomažu i gradovi, općine i županije.

U međuvremenu odbili udrugu iz Vukovara

U sjeni borbe protiv koronavirusa, Ministarstvo je na svojim je stranicama i ove godine objavilo poziv za iskaz interesa za program Ulaganje u zajednicu vrijedan također 20 milijuna kuna. U njemu navode kako je neprofitnim organizacijama iz područja zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalne skrbi, vjerskim zajednicama te vlasnicima građevina javne namjene dostupno sufinanciranje izgradnje, nadogradnje, adaptacije, sanacije, modernizacije ili rekonstrukcije građevina s maksimalno 500.000 kuna.Kako su spomenutoj redakciji javili iz Udruge žena Vukovar, njima i još 30 drugih udruga, odmah po objavi poziva, Upravni odjel za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo grada Vukovara poslao je informaciju da je natječaj aktivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

„Kako naša udruga radi s osobama starije životne dobi, za koje nemamo adekvatan prostor, ovo je bila idealna prilika da idemo s adaptacijom kako bi im omogućili prostor za okupljanje i provođenje njihovog slobodnog vremena, a radi odgađanja njihovog odlaska u domove“, pojasnila im je Mirjana Mizdrak Mišanović iz Udruge žena Vukovar.

Izgleda da se udruge ne smiju javiti

No već pri prvom kontaktu s Ministarstvom regionalnog razvoja doživjeli su odbijenicu priča Mizdrak Mišanović: „Kad sam se javila gospođi Ireni Jagatić u MRRFEU, da mi kaže što znači podnošenje zahtjeva za prijavu na ovaj natječaj, dobila sam odgovor kako udruge nisu prihvatljivi prijavitelji već samo ustanove tipa vrtići, škole, domovi zdravlja i slično.“

Telegramu kaže kako je tim odgovorom bila iznenađena jer u pozivu jasno stoji da se mogu javiti i neprofitne organizacije. Stoga je Ministarstvu poslala i službeni upit. Kako joj nisu odgovorili, idući dan ih je ujutro ponovno zvala nakon čega se na stranicama Ministarstva pojavio dokument naslova „Pitanja i odgovori“.

Vijesti.hr/ 22.5.2020. u 11:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
borba s konkurencijom

Obitelj koja mora uništiti 150 tisuća kokoši podnijela kaznenu prijavu USKOK-u: 'Znamo da su oni to skuhali...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba