pejčinović burić u rtl-u danas / 'Ne bojimo se da će Slovenija stati Hrvatskoj na putu u Schengen zbog odluke Arbitražnog suda'

'Mi se nadamo da neće biti jednostranih poteza, za nas odluka ne postoji, nadamo se da ni Slovenci neće ništa jednostrano poduzimati', kazala je ministrica

30.6.2017.
19:03
VOYO logo

Iz Dubrovnika smo uživo uključili ministricu vanjskih poslova i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić koja nam je na pitanje boji li se incidenata u Savudrijskoj vali, rekla da se nada da incidenata neće biti.

"Mi se nadamo da neće biti jednostranih poteza, za nas odluka ne postoji, nadamo se da ni Slovenci neće ništa jednostrano poduzimati. Vjerujemo da će život teći dalje kako je bilo u zadnjih 26 godina otkada smo s tom istom granicom zajedno priznati Slovenija i Hrvatska", kazala je ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naputci hrvatskoj diplomaciji su isti kao i javno poznati stavovi Vlade RH - za nas je odluka da smo istupili iz arbitraže odlukom sabora iz srpnja 2015. završna i ova odluka za nas nije primijenjiva, za to su potrebne obje strane. Vjerujemo u dobrosusjedske odnose i da neće biti nikakvih incidenata, u to ćemo se uvjeriti i kada se sastanu slovenski i hrvatski šefovi vlada Cerar i Plenković", izjavila je Pejčinović Burić.

Iz Vlade RH se ne boje da će zbog ovog Slovenija stati Hrvatskoj na putu u Schengen jer je to pitanje, kako kaže, za cijelu Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da prijetnje nisu rješenje i da se optičkim kablovima kako predlaže Most ne treba prijetiti, dijaloga ima na svim razinama, vjerujem da će obje strane razgovarati", poručila je, dodavši kako je Vladi važna podrška velikih saveznika kao što je SAD.

"Predsjednica će se sastati s Trumpom u kontekstu Inicijative triju mora, razgovarat će i u širom kontekstu", dodaje ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da će odnosi sa Slovenijom biti regulirani po principu kako je bio i do sada i da će se ubuduće dogovarati kako dalje.

Ostatak intervjua s Pejčinović Burić poslušajte u video prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo