propala i 3. runda pregovora / Ne bude li dogovora, javne službe idu u štrajk!: 'Nismo se pomaknuli s mrtve toče. Samo smo bogatiji za dva sata iscrpljivanja'

Nakon nastavnika, profesora, medicinskih sestara, liječnika, zaposlenih u socijalnoj skrbi, ponudu Vlade odbili su i sindikati državnih službi

8.4.2022.
21:15
VOYO logo

Ne bude li dogovora, javne službe idu u štrajk! Pregovori sindikata javnih i državnih službi s Vladom opet su propali. Vlada im nudi upola manje povećanje plaće od onog koje su tražili pa su sindikati u pomoć pozvali premijera. Hoće li im se odazvati?

3. runda pregovora i opet ništa.

„Nismo se pomaknuli s mrtve toče. Tamo smo gdje smo bili i na prošlom sastanku, samo smo sada bogatiji za dva sata iscrpljivanja“, poručio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

11 sindikata javnih službi odbilo je ponudu Vlade o povećanju osnovice plaće za 2 posto, a za troškove prijevoza umjesto kunu, 20 lipa više po prijeđenom kilometru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sredstava ima, a oni dolaze s ponudom od 2 posto. To znači smanjivanje kupovne moći. cijene rada i vrijeđanje ljudi koji su dali svoj doprinos, spašavali ljude, društvo i državu“, kazao je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Image
javne službe /

Nema dogovora o povećanju osnovice plaća, sindikati najavljuju štrajk iza Uskrsa. 'Tražimo da se u pregovore uključi Plenković'

Image
javne službe /

Nema dogovora o povećanju osnovice plaća, sindikati najavljuju štrajk iza Uskrsa. 'Tražimo da se u pregovore uključi Plenković'

Sindikati traže povećanje osnovice od četiri posto odmah i još četiri u idućem periodu, a da naknada za troškove prijevoza raste i pada ovisno o cijeni goriva. Prije nego što povuku krajnji potez, štrajk, traže da se u pregovore uključi premijer.

„Ukoliko ne dođe odgovor našeg premijera i ne uspijemo to kompromisno riješiti poslije Uskrsa možemo jako brzo očekivati najavu štrajka“, kaže Stipić.

Nakon nastavnika, profesora, medicinskih sestara, liječnika, zaposlenih u socijalnoj skrbi, ponudu Vlade odbili su i sindikati državnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U ovoj situaciji kad je inflacija tolika i najveći udar na one životne potrepštine i troškove za naše članove, pogotovo one s najmanjim plaćama, to je preveliki udar na njih, dakle ne možemo prihvatiti 2 posto i čekat ćemo još jednu ponudu vlade“, izjavio je Zdravko Lončar, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a.

„Što se tiče industrijskih akcija, štrajka, nama to nikada nije problem napraviti, ali vjerujemo da će biti dovoljno razuma i sredstava da se naši zahtjevi, ne svi, ali barem oni najveći i najosnovniji ispune“, rekao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mislim da smo pokazali svih ovih godina da je politika plaća jedna od važnijih i što se tiče kvalitete usluga koje državni i javni sektor daju poreznim obveznicima koji plaćaju porez isplaćuju naše plaće“, izjavio je Zdravko Marić (NEZ.), ministar financija.

O najavi štrajka kaže, ni prošli put nije bilo potrebe.

„Jer mi smo kao Vlada svih tih godina povećavali osnovice i materijalna prava zaposlenika državnih i javnih službi. Na kraju smo svjedočili najvećem štrajku u povijesti RH koje je isto tako bio netom prije izbijanja najveće pandemije koju naša generacija pamti“, tvrdi ministar Marić.

Hoće li novog sastanka biti i hoće li se u pregovore uključiti i premijer, sindikati odgovor očekuju do srijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo