Kraj koji umire / 'Ne daj Bože da moraju otići!' Zagora svakim danom sve praznija, mještani se osjećaju izdanima

Za povratak i ostanak mladih, potrebno je hitno preći s obećanja na djela

22.5.2019.
21:00
VOYO logo

Godine prolaze, političari obećavaju, a Dalmatinska zagora svakim je danom sve praznija. Jedan od najljepših krajeva Hrvatske, unatoč velikom potencijalu postao je starački dom na otvorenom. Preostali stanovnici mole pomoć da bi zadržali barem neke mlade obitelji. Hoće li pomoć dobiti i ima li spasa za Zagoru?

Pave Gruica rođen je na kršu, gdje je i odrastao te ga neće, kaže, nikada napustiti. Moli odgovorne da odbace podjele i osiguraju njegovoj djeci dostojan život na voljenoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja djeca neka ostanu ovdje i neka im se pruži šansa! Ne daj Bože da moraju otići, ne daj Bože! To će mi biti težak udarac", rekao je Pavo Gruica iz Sitnog Gorja.

Lakše mu je, kaže, bilo pet godina u ratu nego izvaditi papire za stado ovaca od kojeg je na kraju odustao. Kupiti zemlju koju je uknjižila Austro-Ugarska ni ne pomišlja, ali ipak vjeruje da se naprijed može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjere su spore jer se nije radilo sustavno godinama kako treba, ali sam siguran da jednom moraju pokazati rezultate", dodao je Gruica.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih godina obećavane su brojne mjere, ali da bi se mladi iz hrvatskih i europskih gradova vratili u Dalmatinsku zagoru potrebno je pod hitno preći s obećanja na djela.

Naglasila je to i predsjednica na skupu posvećenom upravo revitalizaciji Zagore. Smatra kako je potrebno donijeti žurne mjere za Banovinu, Gorski Kotar, Liku i kontinentalnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta su područja, a sa Slavonijom to je više od pola Hrvatske, demografski najviše ugrožena. Koliko su nam važna, ne samo gospodarski nego i sigurnosno ne treba posebno naglašavati", izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

No Pero se, kaže, ne osjeća važnim jer prodaje djedovinu, a nitko je već  godinama ne želi kupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi niti imaju novaca niti imaju išta. Gradili bi, normalno, ali trebalo bi bar mladima dati nekakav poticaj ili nešto da bi sebi mogli napraviti mali dom", rekao je Pero iz Sitnog Gorja.

Jer ako ne vide pomake i svjetliju budućnost, teško će ostati svoji na svome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo