ne zanima ih more / Ne dolaze svi na odmor: U Splitu se dnevno podijeli tisuću šprica, igala i kondoma

U HELP-u narkomanski pribor dijele već 23 godine, a sve s ciljem kako bi se smanjila mogućnost zaraze raznim bolestima

19.8.2019.
20:29
VOYO logo

U špici turističke sezone u Splitu pune ruke posla ima i Udruga Help koja svakodnevno dijeli narkomanski pribor kako bi se smanjila mogućnost zaraze hepatitisom C i drugim prenosivim bolestima. 

Turisti, ali i domaći dolaze po šprice i igle, tufere za dezinfekciju i bočice destilirane vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekim turistima u Splitu očito nije cilj doći na obalu i uživati u moru i prirodi. 

"Pitaju za drogu, za travu, nađe se svašta. Ja samo na to odgovorim 'I don't know'", rekla je ugostiteljica Marija Skelin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onaj tko hoće nešto učiniti pronađe način. 

"Ovisnička kultura i subkultura, oni vrlo brzo nađu jedni druge i saznaju sve informacije koje su im važne. Tako da ljeti nam se definitivno poveća broj dijeljenja i šprica strancima", objašnjava Nevenka Mardešić, predsjednica Udruge HELP 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A brojke su alarmantne: 1000 igala dnevno, 500 šprica dnevno, a tijekom mjeseca prikupi se 20 kilograma infektivnog otpada, a to je tek jedna trećina onoga 
što se podijeli. 

"Neki dolaze uzimati za cijeli godišnji odmor, ako odlaze negdje na otok onda lijepo dođu i uzmu 500 - 1000 komada. Neki dolaze ako su u Splitu svaki dan", kaže Mardešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi imaju više od 1500 evidentiranih korisnika, ali kažu da je stvarna brojka barem nekoliko puta veća, jer mnogi uzimaju šprice i za svoje prijatelje. 

No, ovisnici nisu jedina skupina. U splitsku udrugu gotovo svakodnevno dolaze muške i ženske prostituke.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate osobe iz cijele regije, ali isto tako i iz Rusije i svugdje okolo koji dolaze u Split u radnu akciju prodavanja seksualnih usluga, tako da i one dolaze po kondome i na testiranja", kaže Mardešić.

"Oni ne uviđaju opasnosti koje iz tog njihovog promiskuitetnog ponašanja mogu proizaći", rekla je , voditeljica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tijekom sezone, gužva je i u Zavodu - bilježe porast broja onih koji se testiraju na spolne bolesti. Mjesečno udruga HELP podijeli 3000 perzervativa. 

U HELP-u narkomanski pribor dijele već 23 godine, a sve s ciljem kako bi se smanjila mogućnost zaraze hepatitisom C, ali i drugih prenosivih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo