nemaju prijevoz / Ne mogu na ročišta braniti djecu jer nemaju aute, Bernardica Juretić odgovara: 'Neka idu javnim prijevozom'

15 odvjetnika zastupa djecu i osobe s invaliditetom na sudovima, i to u vrlo važnim sporovima kao što su razvodi. Ali do sudova nemaju kako doći - jer im ministarstvo Bernardice Juretić od prošlog mjeseca ne daje novac

18.8.2016.
22:17
VOYO logo

Ministarstvo socijalne politike i mladih onemogućuje nam rad, kaže ravnateljica Centra za posebna skrbništva Karolina Šestak.

"Problem je u tome da smo mi u ovom trenutku bez osnovnog sredstva za rad, a to su automobili jer je naš posao terenski", rekla je Karolina Šestak, ravnateljica Centra za posebna skrbništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao odvjetnika je da na sudovima zastupaju djecu i osobe s invaliditetom. Njih 15 pokriva cijelu Hrvatsku, a prije sudskih ročišta, naravno, moraju obići i upoznati klijente.

Pomoćnik ministrice Bernardice Juretić kaže da ne zna o čemu ona govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ravnateljica centra je tražila vozila, ali je do tada uredno koristila rent-a-car službu što je mogla i dalje. Što se u ovom trenutku dogodilo i zbog čega u Centru ne žele zastupati djecu, nama u ovom trenutku nije jasno", tvrdi Ante Babić, zamjenik ministrice mladih i socijalne politike.

Ravnateljica odgovara da im je pojasnila u nekoliko navrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo išli u bagatelnu nabavu koja se može koristiti do 200 tisuća kuna, i ja sma obavijestila ministricu da ćemo u srpnju ispuniti taj iznos, a ako ga dalje koristimo da smo u prekršaju, osim toga rent a car je skup, on nije dugoročno rješnje", naglašava Šestak.

U pismenom pojašnjenju iz Ministarstva su nam odgovorili neka se skrbnici uostalom voze javnim prijevozom. Ministričin pomoćnik rad Centra zapravo drži lošim i nedostatnim, pa ga je očito najbolje zaboraviti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono na čemu smo mi radili, i zapravo što mi predlažemo jest da svaki sud, a znate da ih je 24 u Hrvatskoj, sudovi imaju licencirane osobe pri sudovima, koje bi bile stručne i imale licencu što je bolje i brže", govori Babić.

Takva je ideja korak nazad i krši  konvencije o zaštiti djece i osoba sa invaliditetom, kaže bivša ministrica Milanka Opačić koja je Centar osnovala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada nisu nikad imali tu vrstu zastupnika, jako je važno da zastupnik bude neovisan, dakle ne moze biti niti u sustavu socijalne skrbi niti u pravosuđu, po Konvenciji o ljudskim pravima mora biti potpuno neovisan", rekla je Milanka Opačić, bivša ministrica socijalne politike i mladih.

Ministarstvo Bernardice Juretić odlučilo se za dosta neobičnu strategiju. Čekanje odluke Ustavnog suda kakv zakon primjenjivati, a u međuvremenu ignoriranje postojećeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni se čini da je ova prepirka oko osnovnih sredstava za rad, bez kojih ne možete, zapravo način da se ova ustanova ugasi. Ako nisu uspjeli preko zakona koji nisu uspjeli donijeti, onda ovako - ne damo ti sredstva za rad pa ćemo te uništiti, na šteti su, naravno, djeca. Meni je potpuno neshvatljivo da se mi konstantno brinemo oko djece koju bi trebali imati i koje nema, a da nismo u stanju se pobrinuti za djecu koja su problemima i koja su tu", tvrdi Ivana Klarić Milas, pravobraniteljica za djecu.

U ovom trenutku Centar za posebna skrbništva ima više od četiri tisuće predmeta. Četiri tisuće djece i osoba s invaliditetom koje prema aktualnom Obiteljskom zakonu imaju pravo na pomoć, koja je ovog trenutka - na čekanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo