Jakovina se opravdava / 'Ne mogu predvidjeti vodostaj kao što me optužuju neki lokalni čelnici, da sam kriv za porast rijeka!'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Ne mogu predvidjeti vodostaj kao što me optužuju pojedini lokalni čelnici, da sam kriv za porast lokalnih rijeka', opravdava se ministar Jakovina

16.10.2015.
14:20
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ustvrdio je u petak da država čini sve kako bi ublažila štete od poplava, te da su ulaganja u infrastrukturu za zaštitu od štetnog djelovanja voda značajna i ravnomjerna u svim hrvatskim regijama.

Sve službe rade svoj posao i učinit će sve da štete budu što manje, rekao je Jakovina nakon otvaranja Sajma zimnice na središnjem zagrebačkom trgu, odgovarajući na novinarska pitanja o poplavama koje su pogodile karlovačko područje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu predvidjeti vodostaj kao što me optužuju pojedini lokalni čelnici, da sam kriv za porast lokalnih rijeka", kaže Jakovina i dodaje kako se ulažu značajna sredstva u sustav obrane od štetnih djelovanja voda, pri čemu je u karlovačkom kraju u zadnje četiri godine uloženo 105 milijuna kuna. 

"Bilo je vlada i prije nas, trebalo je pripremiti dokumentaciju, ishoditi dozvole, otkupiti zemljište. Ništa nije napravljeno, a sada očekuju da imamo čarobni štapić i riješimo štete. To tako ne ide!",  poručio je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i kako je velik dio objekata rađen bez prostorno-planske dokumentacije i dozvola u plavnim područjima te država ne može svaki puta garantirati i obeštetiti svakog vlasnika nekretnine koji je imao štetu.

Radi se maksimalno i ravnomjerno u svim regijama i ulažu značajna sredstva, iz EU fondova osigurano je dodatnih 250 milijuna eura za idućih sedam godina za izgradnju nasipa i sustava obrane od štetnih djelovanja voda, kazao je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No napominje kako se ne mogu zaštititi sva područja u Hrvatskoj, pogotovo kada je nagla ekspanzija gradnje poremetila neke tokove ili kanale, osobito kada padne kiša i to 120 litara u sat vremena, što je prosjek za tri ili četiri mjeseca.

Jakovina je kazao i kako se ne mogu sva sredstva u proračunu Hrvatskih voda uložiti samo u jedan grad kako bi, kako je rekao, "jedan gradonačelnik bio zadovoljan".
 Hrvatska ima 550 jedinica lokalne samouprave, velik broj gradova i općina i takvih slučajeva imamo diljem Hrvatske, ne može se uvijek pozivati samo na probleme jednoga grada, a pogotovo se to ne može koristiti u dnevnopolitičke svrhe i predizbornu kampanju, kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se, ulaže se, gotovo 4 milijarde kuna smo u četiri godine uložili u nove projekte vodoopskrbe, vodoodvodnje i zaštite od štetnih djelovanja voda, puno više nego što su ulagale vlade prije nas. Ali u četiri godine ne možemo riješiti problem svih vodotoka i svih područja koja su plavna", zaključio je Jakovina.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike