Panika prije Božića! / Nedostaje domaće janjetine i odojaka! Hrvati u strahu, Nijemci i Nizozemci nude rješenje

Domaćih odojaka oko Božića je premalo i zato im raste cijena, s 14 na čak 24 kune po kilogramu

17.12.2019.
16:58
VOYO logo

Jedno od omiljenih blagdanskih jela svakako je pečeni odojak, no ponuda u Hrvatskoj jednostavno ne može pratiti potražnju. Zbog toga će se najviše jesti odojak iz uvoza, i to - iz Njemačke i Nizozemske.

Domaćih odojaka nema dovoljno

Iako ne tako velika kao po pitanju odojaka, u Hrvatskoj vlada i nestašica janjetine koje se mora uvesti gotovo 300 tona. Glasni i nemirni janjci, a već za nekoliko dana naći će se na blagdanskom stolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se svaki mjesec pojede čak 16.000 odojaka dok u prosincu taj broj raste i na 60.000. No, porazno je što čak dvije trećine ovog mesa dolazi iz uvoza, pogotovo iz Nizozemske, Danske i Njemačke.

Domaćih odojaka oko Božića je premalo pa im ne treba dugo da se prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi ih ovdje imamo 50 i svi do jednoga su prodani. Prodani su čak i oni koji još nisu ni rođeni'', rekao je Slobodan Čanaki, vlasnik OPG-a.

Potražnja za odojcima sve je veća, a tome svjedoči i njihova cijena. Naime, u studenome je kilogram odojka koštao 14 kuna, a do kraja prosinca mogao bi dosegnuti  čak 23 ili 24 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Do domaće janjetine - samo najbrži

Uz kroničnu nestašicu, na cijenu je utjecala i svinjska kuga pa su u EU odojci skuplji za 67 posto. Uz odojke, tražena je i janjad koja košta 25 kuna po kilogramu. No i nje nema dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na godinu se pojede 700.000 janjadi. Od toga je čak 300.000 iz uvoza, a 26.000 pojede ih se samo u prosincu. Janjad dolazi iz Bugarske, Sjeverne Makedonije i Rumunjske. Do domaće janjetine dolaze samo oni najbrži.

Većina građana stoga će morati odlučiti: riskirati s uvoznim janjcima i odojcima ili pak na blagdanski stol staviti nešto drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo