IMA IH PREMALO / Liječnici obiteljske medicine traže hitan sastanak s ministrom: 'Svi koji su bili po noćnim klubovima su pozitivni. A na jesen će situacija eskalirati...'

Image
Foto: Ilustracija: Pixell
Image
Foto: Ilustracija: Pixell

Uz koronavirus na jesen dolazi i gripa, a liječnika obiteljske medicine nedostaje

13.8.2020.
21:50
Ilustracija: Pixell
VOYO logo

Liječnici obiteljske medicine u strahu su od jeseni. Traže hitan sastanak s ministrom zdravstva. Da ih nedostaje i da su zatrpani administracijom upozoravaju već godinama.

Uz borbu s koronavirusom, jesen će paralelno donijeti i stare izazove, poput sezone gripe. Ako uskoro ne bude novih specijalizacija, moglo bi ostati samo 1300 obiteljskih  liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez odmora, kao da nije ljeto. Liječnica pred mirovinu ima puno posla.

Image
Posljedice pandemije /

U Hrvatskoj porast nezaposlenosti bilježe sve županije: Nada se polaže u uspješnu sezonu

"Povećan broj onih koji se s febrilnim stanjima javljaju najčešće s povratka s mora, gotovo svi su izjavili da su bili po noćnim klubovima i svi koji su bili po noćnim klubovima nakon testiranja su pozitivni", kazala je Slava Posenjak-Pavišić, liječnica obiteljske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već dugo upozoravaju kako su zbog silne papirologije postali administratori. Uz koronavirus na jesen dolazi i gripa, a njih nedostaje.

"Primjećujemo, barem ja u svojoj ordinaciji da će to na jesen eskalirati jer ako počne škola, ako počnu febrilna stanja, onda u tom slučaju pitanje je koga primiti u ordinaciju, koga prvog testirati, pa ga primiti onda ako je negativan", rekla je Posenjak-Pavišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražili su sastanak s ministrom. Iz ministarstva umiruju: trenutno je 250 liječnika na specijalizaciji, problem nije od danas.

"Poslat ćemo im poziv početkom sljedećeg tjedna, ovisno o obavezama ministra Beroša ćemo organizirati taj sastanak. Sastanka će biti. Moći ćemo proći sva pitanja koja ih muče. Razgovarat ćemo o svemu. HZZO provodi određene postupke informatizacije poslovanja, smatramo da će ubrzati neke stvari za liječnika da se ne bavi administriranjem, nego da se može posvetiti pacijentu", poručio je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj među obiteljskim liječnicima dominiraju liječnice. Njih je 81 posto. muških kolega je 19 posto. Prosječna dob muškaraca je 56 godina, a žena dvije godine manje. Muškarci i diplomiraju kasnije od žena. Oni s 27, one s 26.

Iz Hrvatske liječničke komore upozoravaju kako obiteljska medicina mladima nije atraktivna. Hrvatska je po Eurostatu na začelju po broju liječnika na 100.000 stanovnika. Kolege koje su otišle iz Hrvatske svjedoče drukčijem radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tim obiteljske medicine je jedna sestra/medicinski tehničar i obiteljski liječnik. Ona sad u Njemačkoj ima dvije sestre u ambulanti, ima jednu terensku sestru kao što je naša patronažna sestra i ima dvoje administratora. Dakle posao koji ovdje kod nas u Hrvatskoj radi dvoje ljudi: liječnik i tehničar, konkretno u Bavarskoj radi šest ljudi", kazala je Ljiljana Ćenan, zamjenica predsjednice za PZZ u HLK.

Liječnica s početka priče za 140 dana odlazi u mirovinu. Tko će je zamijeniti i koga će dobiti njezini pacijenti nakon 42 godina rada: ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo