vrijedna radna snaga / Nedostaje radnika, a studenti ograničeni godišnjim limitom koji se nije mijenjao od 2018. godine. Plaća je rasla

Studenti su izračunali da bi godišnji limit trebao iznositi 22 i pol tisuće kuna

6.6.2022.
7:30
VOYO logo

Radne snage, posebno u turističkoj sezoni, kronično nedostaje, a studente, koji žele raditi ograničavaju zakonski propisi. Jer ako na godinu zarade lipu više od 15 tisuća kuna njihovi roditelji gube pravo na poreznu olakšicu. Upravo sami studenti imaju rješenje.

Nini Županić je ovo treća radna sezona. Prvi put da se odlučila za posao u baru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Volim biti neovisna što se tiče novaca da mogu imat neki svoj džeparac da ne moram ovisit toliko o roditeljima i naravno i zbog društva", rekla je. Nešto će si, kaže, spremiti i za studij. Ipak ne koliko bi htjela jer ne smije preći godišnji limit od 15 tisuća kuna zarade.

"S obzirom da smo i na moru taj limit se prijeđe vrlo brzo tako da naravno da bi mi bilo odlično da se taj limit poveća", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAVARALA RODITELJE /

Studenticu koštala objava na društvenoj mreži. Priredila proslavu lažne diplome, kazneno je prijavljena

Image
ZAVARALA RODITELJE /

Studenticu koštala objava na društvenoj mreži. Priredila proslavu lažne diplome, kazneno je prijavljena

Studenti su izračunali da bi godišnji limit trebao iznositi 22 i pol tisuće kuna. Za izračun su uzeli minimalnu propisanu satnicu od 29 kuna i 30 lipa i sve njima prema sveučilišnom kalendaru raspoložive dane u godini. Tako bi kroz regularan rad mogli zaraditi oko 13 i pol tisuća kuna i za rad nedjeljom dodatnih 9 tisuća kunu.

Neven Pintarić, predsjednik hrvatskog studentskog zbora kaže. "Svakako je intencija da se ipak tu studenti iskoriste kada su već tu i svakako će im to koristiti kao neke stečene kompetencije na tržištu rada jednog dana tako da nam je to inicijativa, a usput će studenti zaraditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erika Drviš oduvijek zapošljava studente. Njoj su se, kaže, pokazali kao izvrsni radnici.

"Naravno da zapošljavamo studente posao u ugostiteljstvu je naporan tako da u principu već stari čovjek ga ne obavlja s tolikom lakoćom kao mlađi", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, tvrdi, pričaju tečno strane jezike, komunikativni su i nasmijani. Gosti ih vole.

"Studenti kad rade puno pomognu domaćinstvu ili si ako ništa drugo uštede za one bitne stvari u životu, autoškolu ili nekakav mobitel koji su si zamislili, a s druge strane je to ful pozitivno za njih jer stječu radne navike", dodaje Drviš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti bi ovom sjajnom idejom mogli biti rješenje dugogodišnjeg problema s nedostatkom radne snage.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma kaže: "Mi računamo i predviđamo da bi negdje oko 15-ak tisuća studenata ove godine, ukoliko se naravno stvore uvjeti za to, moglo raditi u turističkoj industriji, a kad znamo da smo procjenjivali, a mislim da je to realno da će nam nedostajati između 30 i 35 tisuća ljudi onda vidimo da gotovo polovicu tog nedostatka možemo pod navodnicima pokriti sa studentima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je, tvrdi, iskoristiti sav domaći potencijal. "To nije samo pitanje turizma to je pitanje i ostalih industrija prije svega trgovine IT sektora naglašavamo i ponavljamo zašto ne omogućiti svima koji to žele da rade", navodi.

A za postojeći limit koji se nije mijenjao od 2018. iako su rasle i satnice i cijene, predlaže iznos od 30 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo