uvoziti ćemo radnike / Nedostaje sezonaca: 'Nudimo i stalno zaposlenje na neodređeno. I baš nam se nitko nije javio'

Zbog epidemiološke situacije poziv radnicima lani je stigao prekasno. Sezona koja je u pojedinim mjesecima bila bolja i od rekordne 2019. odrađena je na izmaku snage

28.2.2022.
9:48
VOYO logo

Nakon prošlogodišnje panike zbog nedostatka radnika u sezoni, ove godine igra se na sigurno. Većina hotela natječaje nije niti zatvarala pa su se sezonci mogli javiti cijele godine, a mnogi su zbog straha da ne izgube dobre radnike svoje sezonce zaposlili za stalno.

"Pedesetak radnika koji su bili zaposleni kao stalni sezonci, ponudili smo im ugovore na neodređeno. Najviše se, naravno, traži kuhara, konobara, sobarica, ali i recepcionera, tako da potraga za sezoncima traje", kaže Alin Harambašić, direktorica hotela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordana je u sezoni radila dvije godine, a sada je zaposlena. To joj, kaže, pruža sigurnost, koju su mnogi potražili u inozemstvu.

"Bile su to samo neke od sezone do sezone i definitivno su napustili Hrvatsku otišli su u neke druge zemlje, tako da se bolje snađu i možda, eto, imaju stalni radni odnos", rekla je terapeutkinja u hotelu, Gordana Miroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sada se to osjete svi koji se bave turizmom. U crikveničkom restoranu traže dva konobara.

Image
ozbiljan problem /

Problemi u turizmu: Domaćih radnika nema dovoljno, a poslodavac koji želi zaposliti stranca bori se s administracijom...

Image
ozbiljan problem /

Problemi u turizmu: Domaćih radnika nema dovoljno, a poslodavac koji želi zaposliti stranca bori se s administracijom...

"Ne tražimo isključivo konobare, nego ljude koji su sposobni, voljni, željni naučiti i raditi. Nudimo i stalno zaposlenje na neodređeno. I baš nam se nitko nije javio", kaže vlasnica restorana Danijela Maričić Mijolović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u hotelima su optimistični. Surađuju sa srednjom ugostiteljskom školom u Crikvenici, Hotelijerskim fakultetom, javili su se na program Ministarstva za stipendiranje učenika i studenata.

"Surađivat ćemo i s agencijama, ukoliko ne bude dovoljno ljudi se javilo na ovaj standardni način zapošljavanja", rekla je Harambašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog epidemiološke situacije poziv radnicima lani je stigao prekasno. Sezona koja je u pojedinim mjesecima bila bolja i od rekordne 2019. odrađena je na izmaku snage. Hrvatska će radnike i ove godine uvoziti, jer sezonci bi trebali početi raditi i prije Uskrsa, ali većina domaćih već je raširila krila. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo