Rat s konzervatorima / Nekad botanički, danas samo vrt: U dvorištu secesijske vile Kerum zasadio raštiku, kupus i salatu

Vrt ne smatraju primjerenim, no veći problem su radovi na vili

24.10.2019.
9:57
VOYO logo

Nekad je lijepio pršut na čelo, a sada na mjestu nekadašnjeg botaničkog vrta sadi salatu i raštiku. Radovi Željka Keruma na zaštićenom kulturnom dobru, vili Antičeviću Splitu, razljutili su konzervatore.

Radovi su zaustavljeni tek kada su poslane građevinska inspekcija i policija, ali je u inat u vrtu secesijske vile niknuo povrtnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa nije napravio, osim što je uredio malo vrt ispred secesijske vile u centru Splita, kaže Željko Kerum. Izbacio je otpad i zazelenio vrt s malo raštike, kupusa i salate. 

Susjedi misle da je to neprimjereno, a Kerum pak smatra da ga oni bez razloga prozivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbolje je to što se dogodilo susjedima u zadnjih par godine je kupus, raštika i salata. Najbolje što im se dogodilo, to je to. Kad se nešto što je kulturno dobro, bilo što da se radi konzervatori moraju dati suglasnost….mi smo zatražili i nastala je hajka bez ičega i zapravo se tu nema o čemu pričati….”

Nema dokumentacije

No konzervatori se ne slažu. Vrt ne smatraju primjerenim, no veći problem su radovi na vili. Unatoč njihovu protivljenju, radilo se, a sve je stalo tek kad su na teren poslane građevinska inspekcija i policija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Možemo reći da je poduzeo radove bez potrebne dokumentacije i da je time počinio kazneno djelo time što je radio bilo kakve radove na nečemu što je zaštićeno kulturno dobro", govori za RTL Danas pročelnik Konzervatorskog odjela Split, Radoslav Bužančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susjedi uvjeravaju, dosad je već previše toga unutar vile uništeno.

Planove sa secesijskom vilom Željko Kerum nije htio otkriti, navodno je tu trebala osvanuti konoba. Neki kažu da je već dobila dobru reklamu, jer gdje to ima nego u Splitu - secesijska vila s raštikom u vrtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo