Zanimljiv hobi / Nekad ju je imala skoro svaka kuća: Skoro izumrloj tradiciji entuzijasti udahnuli novi život

Tečajevi šivanja sve su popularniji, možete naučiti kako postati sam svoj dizajner i sašiti haljinu, hlače ili zakrpati poderane traperice

11.12.2019.
16:50
VOYO logo

Sjećate li se Singerica, šivaćih mašina kakve je nekad imala gotovo svaka kuća. 
Mnoge se žene s nostalgijom prisjećaju vremena kada su ih mame i bake na staroj mašini učile šivati i prije nego su krenule u školu. 

Ta tradicija pomalo je izumrla, ali možda je sada pravo vrijeme da šivaću mašinu skinete s tavana. Tečajevi šivanja sve su popularniji, tamo možete naučiti kako postati sam svoj dizajner i sašiti haljinu, hlače ili zakrpati poderane traperice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Šivaće mašine, konci, škare i krojački metri ponovno su u modi. Na tečaju se uči kako pokrenuti mašinu, kako pravilno uzeti mjere i sašiti haljinu, hlače, tuniku ili suknju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polaznica tečaja Nikolina Rendulić izjavila je: "Ovo je moja haljina, znači za sada još nije završena, ali to je taj oblik koji sam htjela, vidjet ćemo kako će ispasti."

"Nekako se meni čini da svi žele šivati. Za početak je dovoljno tih 20 sati čak i da doma ne rade ništa, nekoliko njih je napravilo jako lijepe komade, a da se uopće kući nisu mogle složiti sa svojom mašinom jer ih nije slušala." kazala je Violeta Vran, voditeljica tečaja šivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Violeta žene uči krojiti i šivati posljednje dvije godine. Radionice se održavaju u Zagrebu, Dardi i Vinkovcima. Dosad je više od dvjesto žena sjelo za šivaću mašinu. 

Nina, jedna od polaznica tečaja kaže da joj je najteže šivati ravno, pogotovo sa svjetlijim tkaninama gdje se ne vidi da je to krivo, dok gospođa Mara, također jedna od polaznica kaže kako dolazi iz ruralne sredine i da je bilo nezamislivo da kuća nema mašinu i da žena ne zna djeci šivati."Ja nekad šivala na maminoj singerici staroj 200 godina pa na bagatici i sad me evo. Želja mi je sašiti uniformu jer radim u bolnici. Ja se nadam da ću do završetka tečaja uniformu sašiti", dodala je Mara Čevarušić.

Voditeljica tečaja Violeta smatra da su polaznice najviše nestrpljive same sa sobom i da si daju malo vremena, htjele bi brze rezultate u kratko vremena.
Cijena tečaja od 20 sati je 1000 kuna a od 40 sati 1700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo