žustre podjele / Nekad vakseri i antivakseri, danas raketari i antiraketari - a država protiv više sile ne može ništa...

Image
Foto: Zagorje.com

Dok slušamo rasprave, farmeri gledaju u nebo i strahuju od nove oluje...

7.6.2022.
8:00
Zagorje.com
VOYO logo

Meteorolozi su opet najavili da je moguće nevrijeme s tučom, što nikako neće razveseliti Zagorce koji se od zadnje tuče neće još dugo oporaviti. Stradao je kukuruz, kupus, grah, vinogradi, usjevi, cijeli plastenici i farme.

Na sjeveru Hrvatske nastala je ogromna šteta i proglašena je elementarna nepogoda. Makar, znate kako to ide - prvo će prijaviti štetu, pa će im doći procjenitelj, pa će onda sve to trajati mjesecima…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zašto se nevrijeme dogodilo ponovno u Zagorju i tko je sljedeći? 'Ovo je tipično vrijeme za lipanj'

Image

Zašto se nevrijeme dogodilo ponovno u Zagorju i tko je sljedeći? 'Ovo je tipično vrijeme za lipanj'

Dižeš se u zoru, mjesecima, kopaš, oreš, sadiš, gnojiš, špricaš, podrezuješ, hraniš i onda sav znoj i trud – uzalud.

Dvije odvojene oluje svih oluja, prva prije dva tjedna u varaždinskom kraju, druga prošli petak južnije, u Zagorju i u Karlovačkoj županiji. Ledene kugle padale su po 30 krava Roberta Domladovca, vlasnika farme muznih krava. "To je po krovu padalo kao granate, stoka nam se razbježala… Njih smo isto kasnije posvuda hvatali", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnica Općine Draganić, Anica Domladovac kaže da se radi o više od 2 milijuna kuna štete. Cijelo selo sad traži majstora za krov - jer nema kuće bez oštećenja.

Proglašena je elementarna nepogoda, što znači da bi u načelu troškove u Draganićima i u Zagorju trebala pokriti država i to je to. Država ne može ništa više protiv više sile – to je službeni stav. Iz Vlade, na Twitteru, kažu: „Što se tiče protugradne obrane, znanstvena zajednica kaže da nema dokaza koji bi podržali tezu o učinkovitosti tog sustava.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je: "Velite da znanstvena zajednica tvrdi da nema koristi od protugradne obrane, a činjenica jest da se zadnjih godina svake godine protugradna obrana smanjuje, a istodobno su štete od tuče veće, meni tu nekaj ne štima…"

Drugim riječima, nisu ledene kugle veće jer Hrvatska više ne koristi rakete, nego zbog klimatskih promjena. To ne stoji, brzo su uzvratili pobornici raketa, a postoji i zakon o protugradnoj obrani i udruga raketara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koristi se u nizu zemalja, to je znanstveno dokazana djelatnost", kazao je Zorislav Šubarić, umirovljeni stručnjak za protugradnu obranu. I stvarno, kad se na internetu pretražuje učinkovitost sustava protiv tuče - većina stručnih članaka kaže da to nije znanstveno dokazana metoda, nego mit.

Čak i kultni Mythbustersi upitani u mogu li stvarno rakete razbiti oblake kažu - to je hrpa izmišljotina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije hrpa izmišljotina, siguran je Davor Dretar Drele - kao dokaz navodi prošlogodišnji primjer oluje koja je pogodila požeški kraj, a ista oluja s tučom prije toga je prošla kroz Srbiju.

"U Srbiji su ga tretirali s 81 protugradnom raketom te tamo nije bilo nikakve štete i onda je taj oblak prešao granicu i došao na Hrvatsku i država je na kraju izračunala 174 milijuna kuna štete, dakle učinkovita je", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, rješenje je, smatra Drele, raketirajmo učinkovito kao i Srbi. A prijedlog eksperimenta pola pola stiže danas iz Zagorja.

Do nedavno smo imali žustre podjele, vaxere i antivaxere, sad imamo raketare i antiraketare, a dok slušaju rasprave - farmeri gledaju u nebo i strahuju od nove oluje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo