Zasad ništa / Nekadašnja Titova Politička škola zjapi prazna: Još uvijek se čeka realizacija milijunskih projekata

Milijuni ipak nisu pronašli put od Kine do Kumrovca. Što će biti dalje znat će se na jednoj od sjednica Vlade

4.1.2020.
12:15
VOYO logo

Ništa od investicije kineske poduzetnice Jiang Yu u Kumrovec. Barem ne za sada. Do Nove godine je trebala uplatiti 14 milijuna kuna za staru Političku školu, no to se nije dogodilo. 

Milijuni ipak nisu pronašli put od Kine do Kumrovca. Nekadašnja Titova Politička škola i dalje zjapi prazna, odnosno ispunjena mahovinom i vlagom. Radovi su trebali početi na proljeće, no čini se kako na stolcima u luksuznom hotelu još dugo neće sjediti nitko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno su i previše već kineski investitori tu uložili da bi sad odustali. Tu su idejni projekti tog hotela komplet gotovi, tu je kupnja te zemlje, plaćanje poreza na nekretninu, tak da vjerujem da taj projekt neće stati", rekao je načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt (HNS).

Yu je već sada za to sve dala više od 2 milijuna kuna. Kumrovec je posjetila nekoliko puta s velikim interesom i vizijom. Čak je izjavila i da će osobno čistiti zgradu, no planovi su se izjalovili. Dvaput je tražila produljenje roka za uplatu, no i njih je na kraju probila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Partneri gospođe Yu su nam poručili da ona nikako ne odustaje od ove investicije već da zbog tehničkih poteškoća novac nije mogla prebaciti u Hrvatsku.  Naime, Kina je u trgovinskom ratu sa SAD-om pa Peking kontrolira izvoz svog novca iz zemlje.

Kinezi poručuju da će se javiti i na sljedeći natječaj

Tako su stale i investicije u Krapinskim toplicama gdje je kupila hotel. Ministri državne imovine i gospodarstva ne misle da su nas prevarili niti da je Hrvatska išta izgubila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih rekao. Vidite, Hrvatska je tu naplatila svoj udio koji je 589.000 kuna jamstva što je položeno. Neke čestice su prije prodane istoj tvrtki. Tako da mislim da je tu Republika Hrvatska nešto dobro napravila za sebe. Međutim nije dobro za Kumrovec jer imamo infrastrukturu koja će dalje propadati. Ako su nekom problemi nastali, nikakav problem. Mi ćemo poništiti natječaj pa nek se jave", rekao je ministar državne imovine Mario Banožić.

"Jeste li skloni tome da im date još jednu šansu? Ne samo oko Zagorja, već i oko nekih drugih krajeva Republike Hrvatske. Svi oni koji su pokazali afinitet i ozbiljnost, danas na prostoru RH investiraju. Ovdje je bilo prilika, hoće li biti još jedne vidjet ćemo", zapitao se ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Vlada ugovor s Kinezima raskine, oni poručuju - javit će se na sljedeći natječaj. A u rodnom mjestu Josipa Broza Tita vjeruju da će gospođu Yu još voditi ovim hodnicima.

"Čekamo realizaciju tih projekata u Kumrovcu te državne imovine već 25 godina, tako da neće život u Kumrovcu stati zbog toga", rekao je Šplajt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti dalje, znat će se na jednoj od sljedećih sjednica Vlade gdje će biti odlučeno hoće li Kinezi dobiti još koji rok s kamatama ili će država zadržati 600.000 kuna pologa, a gospođa postati još jedna bivša Yu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo