OTKRILI ZA RTL.HR / Neki na moru, drugi na terenu, a treći očekuju prinovu: Evo kako naši političari provode godišnji odmor

Image
Foto: RTL.hr/Privatna arhiva/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Moje štrudle, pite, palačinke i druge slastice su uvijek izvor veselja za sve. Majstor zanata sam samo u tome da svekrvi, tetki, mami ili čije već dohvatim, zagorim najvažniji lonac ili tavu', simpatično kaže saborska zastupnica Orešković

29.7.2022.
14:00
RTL.hr/Privatna arhiva/Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Iako smo već debelo u turističkoj sezoni tek se sad uključujemo u njen vrhunac. Gužve na naplatnim kućicama vikendom i neizostavne velike vrućine s kojima, naravno, idu i godišnji odmori pa tako i za saborske zastupnike.

Danas im je točno dva tjedna kako ih nema u saborskim klupama, te smo im odlučili dati malo vremena da se odmaknu od posla i tek sad ih upitati što rade na svojim godišnjim odmorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši gradonačelnik Samobora te HSS-ov saborski zastupnik, Krešo Beljak ljeto provodi s obitelji na Hvaru. Kao na svakom dobrom odmoru, na otoku se i dobro jede. On sve zasluge za dobru hranu prepisuje svojoj supruzi, ali ovog ljeta nešto je drugačije:

"Ona kuha, ali smo na dijeti pa se trudimo što zdravije hraniti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Instagram KBeljak
Image
Foto: Instagram KBeljak

Krešo Beljak na odmoru

No ljuti ga isto što i Mostovog Ninu Raspudića, a to je što zastupnici imaju toliko godišnjeg odmora.

"Ovo je sramota koliko ga političari imaju, ne bi ga trebalo uopće biti jer je ritam rada takav da u principu godišnji odmor saborskim zastupnicima ne treba", kaže Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaju neki saborski zastupnici 360, ako ne i 365 dana godišnjeg. Neki koji ništa ne rade i dođu samo dignuti ruku kad je glasovanje. Mislim da nije toliki problem formalni taj odmor i je li on tjedan, dva mjeseca ili pola godine nego je pitanje zasluže li neki zastupnici uopće godišnji odmor", objašnjava Raspudić.

Njegovo će ljeto biti u potpunosti drugačije od ostalih zastupnika. Supruga Marija Selak Raspudić svaki čas bi trebala roditi te je sve u znaku pripreme za prinovu u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam nikakvih planova, mi očekujemo bebu, cijelo ljeto smo u Zagrebu. Zagrebačko ljeto i dječji park. Kad je malo dijete sve je prilagođeno djetetu to je jedino normalno i ispravno", poručuje Mostovac.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nino Raspudić u Saboru

Ona koja gušta u svom ljetnom odmoru zasigurno je jedna od onih koja se najviše javlja za riječ, Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Novom Vinodolskom ljetujem, tu mi je mama jer imaju kuću od 66.godine i to mi je baza. A ono što u međuvremenu pokušavam je otići na jedrenje, prije je to bilo tjedan-dva, a sad to više nije moguće", kaže Mrak Taritaš.

Tvrdi da je jedreći preplovila cijeli Jadran, ali ju najviše veseli da bude s majkom s kojom nije preko godine, ali i s dvojicom sinova. Međutim ima jednu posebnu zanimaciju koja ju najviše veseli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkrila sam vrt i zelenilo pred dvije tri godine i intenzivno se bavim tim. Ja sam to sve prije zvala grincek i sve mi je to bilo kao nešto što je samo po sebi, a sad sam postala mala vrtlarica i iako je sve to vrlo malo, ali me veseli kad možete nešto zasaditi, kad vam to uspije, kad nešto cvate", poručuje Mrak Taritaš.

Image
Foto: Privatna arhiva
Image
Foto: Privatna arhiva

Anka Mrak Taritaš u svom vrtu

A cvate mnogo toga za građane Sinja, kojima je njihov gradonačelnik obećao "alkaricu" za ovogodišnju Sinjsku Alku i Veliku Gospu. Miro Bulj će tako isplatiti novčanu pomoć nezaposlenicima i umirovljenicima, a ljeto provesti u rodnom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam godišnjeg odmora, ja sam gradonačelnik Sinja. Na radnom sam mjestu, neprestano ću biti u Sinju. Pred nama su vrlo bitni dani, na terenu sam od 6.30 ujutro", tvrdi Bulj.

Ipak, kaže da ako uhvati priliku otići će na Sinjski bazen, a i rijeka Cetina mu je blizu. I on kao i prije spomenuti zastupnici kaže da bi "Sabor kao zakonodavno tijelo trebao više raditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno ne poznajem veliki broj saborskih zastupnika, vidim ih petkom kad dolaze glasati. Kad ih vidim na hodnicima mislim da su djelatnici Sabora, tek skužim kad sjednu u klupe", tvrdi Bulj.

Image
Foto: Privatna arhiva
Image
Foto: Privatna arhiva

Miro Bulj na terenu

S više od tisuću javljanja za riječ u Saboru je i Dalija Orešković iz stranke Centar, a u tom smjeru namjerava i na jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za političku jesen se ne odmaram, nego nabrijavam. Za ono što zapravo želim u javnom i političkom djelovanju ostvariti i iza sebe ostaviti, potrebno je puno rada i priprema koje se prema van ne vide. Nije ljeto isto za one političare iz starih i velikih stranaka, koje imaju svu moguću logistiku i infrastrukturu i nas koji gradimo neke nove ideje, praktički ni iz čega, a težimo velikim promjenama", te dodaje da "kada bi ju netko natjerao da desetak dana tijekom godišnjeg odmora ne radi baš ništa, bilo bi joj ubitačno dosadno", poručuje Orešković.

Inače ljetuje u obiteljskoj kući u selu Široka Kula u Lici, ali u trenutku kad smo se čuli taman se spremala na putovanje do Podgore, u kuću pokojnog svekrva. Kaže da se u ličkoj kući okuplja nekoliko obitelji, bratića, djeca, roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni više od ovog zelenila i mira u životu niti ne treba. Smiraj dana podno Velebita, kad temperatura osjetno počne padati, a miris ličkog polja preplavi sva osjetila, to je za dušu i tijelo lijek", slikovito opisuje Orešković.

Image
Foto: Privatna arhiva
Image
Foto: Privatna arhiva

Ranč Orešković

Posjete i Zagorje otkud joj je majka, a kako kaže ni sama ne zna kad je točno gdje, već je „ljeto na kotačima između domaćih adresa“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov Arsen Bauk ljeto provodi u kući na Braču s povremenim izletima na neke društvene događaje dok drugi SDP-ovac, inače predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba kaže da će zbog previše obaveza samo otići na kratki odmor u kolovozu.

„Svakodnevno obavljam i redovne poslove, administrativne prirode. Takve obaveze nisu medijski atraktivne, najčešće građanima nepoznate, ali važne za funkcioniranje Gradske skupštine Grada Zagreba“, kaže Joško Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemovke Sandra Benčić i Ivana Kekin ljeto također provode na Hrvatskoj obali. Iako su obje još u Zagrebu zbog poslovnih obaveza, Benčić nam govori da ljetuje u Dubrovniku kod muževe obitelji gdje ih kad se svi skupe zna biti i preko 12 u kući što je za djecu apsolutni raj, kao što je i za nju nešto drugo mali raj.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sandra Benčić i Ivana Kekin u Saboru

"Suprug i ja imamo malo vremena baš samo za sebe, ali imamo ta dva dana u kolovozu kad zbrišemo sami na otok Šipan", poručuje Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kekin pak uskoro kreće put Istre, a krajem kolovoza otići će do Mljeta. Na godišnjem je s djecom, Mišom i Vitom, psom Kubom, a suprug Mile kad može se priključi.

"Dođe kad može, kad ne svira. Ove godine će toga, za razliku od prethodne dvije pandemijske, biti jako malo. No tako je otkad smo zajedno, već smo se navikli na to, i dapače sretni smo da je konačno puno ljeto glazbe", tvrdi Kekin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko od njih nije osoba za "sunčanje i vrućine" te se drže preporuka da ne izlaze na sunce od 10-17 sati.

"Ne volim ležati ni mirovati, ne volim ni sunce, u kombinaciji bi me to učinilo više razdražljivom, nego odmornom. Volim čitati u hladu ili u dobrom društvu čavrljati, zezati se, pijuckati kavu ili nešto što osvježava. Pazim da djeca nisu izložena suncu kad to za njih nije dobro, ali kad smo na plaži to je borba, s napuhancima, toboganima, pištoljima na vodu i aqua parkovima. Uvijek sam puna masnica, pogotovo kad je djece više pa ja jurcam za njima", objašnjava Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam od sunčanja ni vrućine, volim hladnije more što je ove godine gotovo nemoguće naći. Pazim da djeca ne idu na plažu baš za zvizdana i češće idemo tek nakon 6 popodne", govori Benčić.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sandra Benčić u Saboru

"Ne volim se sunčati, pogotovo ne usred dana, no volim naći debeli hlad i čitati, to mi spada u najviša zadovoljstva. Inače preferiramo aktivni odmor, bicikliranje i sport, nitko od nas četvero ne može dugo biti na jednom mjestu“, poručuje Kekin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A čitati voli i Anka Mrak Taritaš koja nam je otkrila koje autore najviše preferira.

"Bila sam veliki fan Jo Nesbøa te vrlo rado biram različite autore i to prvenstveno volim Skandinavce. Malo su drugačiji, a evo na stolu mi je od Alexa Schulmana knjiga koja se zove „Braća“ - uvijek vodim računa da su Šveđani ili Englezi. Amerikance biram rjeđe, valjda je došlo do nekakve zasićenosti.

Zastupnica iz GLAS-a priznaje da je vrlo vješta i u kuhinji, a njezin je glavni specijalitet – roštilj.

"Svi vole roštilj, kad se okrenete roštilju onda je to uvijek dobro. Dobra je i riba i meso, napravite neko povrće na lešo ili salatu i svatko nađe nešto što mu odgovara“, kaže Mrak Taritaš koja neskromno kaže da joj kuhanje ide od ruke.

Kad su na okupu sestrične i žene od bratića, oni su nešto bolji od Dalije Orešković u kuhinji pa kako kaže „diskretno mi je dano do znanja da su svi najsretniji da se u zajedničkoj kuhinji ni ne pojavljujem", ali na moru je ipak drugačije.

"Moje štrudle, pite, palačinke i druge slastice su uvijek izvor veselja za sve. Majstor zanata sam samo u tome da svekrvi, tetki, mami ili čije već dohvatim, zagorim najvažniji lonac ili tavu“, simpatično kaže saborska zastupnica.

Image
Foto: Privatna arhiva
Image
Foto: Privatna arhiva

Dalija Orešković voli praviti slastice

Ivana Kekin uživa u kuhanju te joj teško pada što kad je u Saboru isključivo kuha vikendom ili kasno navečer.

"Radim dobru sourdough focacciu, volimo povrće u raznim varijacijama, parmigianu, pečene paprike i naravno rajčice u svim oblicima, svježe, kuhane, pečene, u pašti, na salati, na bruschetti. Volimo i ribu, brodet ili na gradele, a ni roštilj nam ne pada teško", odgovara.

S druge strane, rodbini njezine kolegice Benčić najdraže je kad spremi nešto što je sama osmislila.

"Radim tikvice punjene piletinom, pelatima i kozjim sirom - neka moja improvizacija koja im se jako svidjela. Inače volim kuhati tradicionalna jela i uglavnom na žlicu", kaže Sandra Benčić.

Dalija Orešković zasuči će rukave i baciti se na posao u kući i oko kuće. Ove bi godine trebala sanirati dio krova koji prokišnjava te promijeniti knauf i pločice.

Osim toga, zastupnike smo upitali i odu li ponekad u izlazak ili barem do kafića. HSS-ov Krešo Beljak kaže da na koktele ide vrlo rijetko jer to ne može s malom djecom.

"Volim otići na dobar koncert, no na ljetovanju se uglavnom družimo na terasi, uz čašu vina, pogotovo kada dođe Mile kojem obično bude puna kapa gužve i buke", kaže nam Ivana Kekin koja se za političku jesen "sasvim dovoljno odmori i već poželi žešćeg tempa."

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Benčić će u tih desetak dana na godišnjem rijetko izaći u Dubrovnik navečer, njihova je glavna destinacija terasa ili vrt.

"Skupo je, a ekipa nam je ionako kod kuće pa često ostanemo pričati ili kartati do kasno u noć. Isprike susjedima", poručila je saborska zastupnica.

Iskrena je i Orešković koja kaže da je po naravi inače noćna ptica i voli izlaske, tj. takvom se sama sebe sjeća.

"U zadnjih 15 godina nije bilo ljetnih izlazaka, osim šetnji s djecom uz obalu i odlaska na mjesne fešte, ribarske večeri i slično pa kad je bilo muzike tada se i zaplesalo. Poslije spremanja djece na spavanje ja bi čitala ili pogledala film, i eto već sitnih noćnih sati“, zaključuje Orešković.

Image
Foto: Privatna arhiva
Image
Foto: Privatna arhiva

Daliji Orešković - 'trenuci s 4 djevojčice posebno su važni'

I druge političare novinari posljednjih dana upitkuju gdje će na godišnji. Tomislav Tomašević je rekao da se nada da će uspjeti "uhvatiti" tjedan dana između Sinjske Alke i Velike Gospe, dok predsjednik Zoran Milanović kaže da on nema godišnji odmor.

"Sada sam na Hvaru jer je tako lakše i manje komplicirano jer stalno sam negdje. Danas tu, sutra Imotski, pa Alka, pa Benkovac.. tako je jednostavnije. Nisam bio na ljetovanju od 2007. godine", rekao je.

Novi ministar financija, Marko Primorac kaže da će na godišnji u južnu Dalmaciju, a potpredsjednik Vlade Davor Božinović planira na Pag. Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, otići će do Dalmacije te kao i inače u Rijeku.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo