Nove promjene / Neki se mijenjaju, uvodi se i jedan novi: Koje ćemo državne praznike slaviti, a koje ne?

Već ovaj tjedan ide se na javno savjetovanje, najavio je premijer

7.10.2019.
18:44
VOYO logo

Hrvatska bi uskoro trebala dobiti novi državni praznik - Dan sjećanja na Vukovar 18. studenog. 

Uz vraćanje Dana državnosti na 30. svibnja Vlada Andreja Plenkovića krenula je u nove izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već ovaj tjedan ide se na javno savjetovanje, najavio je premijer nakon polaganja vijenca u povodu 28. obljetnice raketiranja Banskih dvora.

Bio je to napad nakon kojeg više nije bilo povratka. Šest raketa iz zrakoplova JNA  imalo je cilj ubiti predsjednika Franju Tuđmana i destabilizirati Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oštetili su sliku, ali time su barbari postigli suprotno", kazao je tada predsjednik Tuđman.

Upravo to kaže i danas premijer Andrej Plenković, 28. godina poslije, postavljajući vijenac na istu zgradu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je to prekretnica. Uslijedila je ključna odluka Hrvatskog sabora koji je na tajnom zasjedanju u Ininoj zgradi primjenio odluke Sabora od 25. lipnja", rekao je Plenković.

Taj raskid svih odnosa s bivšom državom obilježavamo 8. listopada kao Dan neovisnosti. No ni nakon 18 godina otkada je uveden, gotovo 60 posto građana ne zna što se slavi taj dan. Vlada je zato odlučila uvesti red među praznike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo je cjelovito rješenje, mislim da je dobro osmišljeno. Poštujemo i pravne, ustavne, međunarodnopravne posljedice, svake od tih odluka, u svakom od tih datuma, ali i onaj dio koji se tiče osjećaja za njegovanje poštovanja kod mladih generacija", rekao je Plenković, koji je već prije najavio vraćanje Dana državnosti na 30. svibnja. 

Grupa intelektualaca predlagala je i promjene za 25. lipnja koji bi postao Dan neovisnosti. Taj je datum iznimno važan jer su tada proglašene suverenost i neovisnost. I Hrvatska bi od tog datuma mogla, primjerice, od Srbije tražiti naknadu za ratnu štetu. 8. listopada mogao bi postati spomendan, no izmjene zakona premijer će prvo predstaviti koalicijskim partnerima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se nikad ne zaboravi, traže i u Vukovaru. S ministrom Tomom Medvedom radili su na tome da 18. studenog bude državni praznik. 

"Ako uspijemo 18. studenog dobiti za državni blagdan, to je već veliki iskorak, ali dugoročno je to jasna poruka i garant da će se vrijednosti Domovinskog rata ovdje u Vukovaru, gdje je to vrlo važno štovati i čuvati za buduće generacije", poručio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz izmjene Zakona o blagdanima, završen je i Nacrt zakona o Vukovaru, kojim bi se taj grad proglasio mjestom posebnog pijeteta, što je Vlada obećala još 2016.

Pitali smo i građane treba li 18. studenog biti državni praznik. Neki kažu da je Vukovar takvu čast zaslužio, a drugi smatraju da blagdana imamo - previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo