OGLAS

ništa od toga / Nema liberalizacije mjera: Zbog niske procijepljenosti još ništa od ukidanja samoizolacije za COVID pozitivne

Nakon rasta, zadnja dva tjedna brojke stagniraju i ovo bi mogao biti vrhunac omikron vala

18.8.2022.
20:30
VOYO logo

Nakon što su maske u Hrvatskoj pale - pitanje je hoće li se možda vratiti i to samo za zaražene covidom koji bi se mogli slobodno kretati, bez izolacije. O svemu su danas članovi Stožera raspravljali s predsjednikom Vlade. Je li pred nama liberalizacija mjera?

Pozitivni na COVID s blagim simptomima bez izolacije. Da, o tome se razgovaralo, ali u Hrvatskoj još ništa od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Po svemu sudeći, evo recimo danas u kontaktu s kolegama izgleda da nećemo ići s takvim prijedlogom zbog toga što ipak većina kolega s kojima smo o tome raspravljali nije tome sklona'', rekao je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Razlozi su preniska procijepljenost i strah da bi mjera mogla dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije - zaključili su članovi stožera danas na sastanku s premijerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mjere mogu ići u dva smjera. Mogu se pogoršavati i mogu se liberalizirati. Trenutno mislimo da su optimalne i nećemo ništa mijenjati. Vjerojatno znate da su neke europske zemlje i SAD liberalizirale izolaciju, ali oni imaju puno više cijepljenih nego mi'', izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Jedna od tih zemalja koja je ukinula mjere je Austrija. Zaraženi se mogu slobodno kretati uz obvezno nošenje FFP2 maske, uz neka pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SASTANAK PREMIJERA I STOŽERA /

Ništa od ukidanja samoizolacije za COVID pozitivne: 'Nećemo ići u tom smjeru'

Image
SASTANAK PREMIJERA I STOŽERA /

Ništa od ukidanja samoizolacije za COVID pozitivne: 'Nećemo ići u tom smjeru'

''Ne smije se koristiti javnim prijevozom, ali može odlaziti u restorane, trgovine, na bazene i pri tom mora nositi FFP2 masku. Kontrolira li to netko – to stvarno ne znam, pretpostavljam da ne'', rekla je Simona Margetić iz Austrije.

U Hrvatskoj, na otvorenom sada rijetko tko nosi masku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da bi trebalo ukinuti mjere da je dovoljna maska'', komentirao je građanin.

''Idem s terapije sad iz bolnice. Moram radi sebe nositi, ne radi drugih ljudi'', rekla je građanka koja nosi masku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se u potpunosti ukinu mjere - pitanje je tko bi ih doista kontrolirao.

''Moralo bi se ići na savjest i povjerenje ljudi. Znamo i ovako i onako da zaraženi postoje i hodaju okolo iako ne znamo da su u izolaciji. To vidimo po tome kako se širi se covid velikom brzinom i prilično intenzivno'', kazao je Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li na jesen moguće da pozitivna učiteljica predaje učenicima s FFP2 maskom.

''U slučaju pozitivnog testa ste onda bolesni, išli biste u izolaciju. Koliko čujem sada idu neki prijedlozi oko ukidanja toga, ali pretpostavljam da je to za kretanje po gradu, javni prijevoz. – Ne u školama? U školama ne mislimo da bi to trebalo'', rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon rasta, zadnja dva tjedna brojke stagniraju i ovo bi mogao biti vrhunac omikron vala. Sutra će izići i preporuke za cijepljenje četvrtom dozom: za rizične i starije od 80 godina.

Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo