UŽIVAJTE ODGOVORNO U SEKSU / 'Nema maženja bez paženja': Ovo su najčešće zablude o spolno prenosivim bolestima

Image
Foto: Pixabay

Unatoč velikom napretku suvremenog društva, spolno zdravlje i danas se često smatra tabu-temom

2.9.2020.
11:30
Pixabay
VOYO logo

Koliko smo zapravo upoznati sa svojim spolnim zdravljem i koliko otvoreno o njemu razgovaramo? Kako ga zaštititi i koje posljedice nosi nebriga o spolnom zdravlju na naše opće zdravlje? Gdje se i na koji način možemo više o svemu informirati?

Dobra prilika za pronalazak odgovora na ova pitanja pruža se upravo ovih dana povodom Svjetskog dana spolnog zdravlja, koji se obilježava 4. rujna, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) tim povodom provodi kampanju ''Nema maženja bez paženja'' u sklopu poučnog projekta HZJZ-a ''Živjeti zdravo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ALARMANTNA SITUACIJA /

Ako ne koristite zaštitu, nakon ovih podataka o spolnim bolestima sigurno ćete početi!

Image
ALARMANTNA SITUACIJA /

Ako ne koristite zaštitu, nakon ovih podataka o spolnim bolestima sigurno ćete početi!

Još 2010. godine World Association for Sexual Health (WAS), globalna organizacija koja se zalaže za promicanje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, pozvala je da se svakog 4. rujna obilježava Svjetski dan spolnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj temi. Prvi Svjetski dan spolnog zdravlja najavljen je upečatljivom temom ''Pričajmo o tome!''  koja je označila početak višegodišnje kampanje razbijanja straha i tabua vezanih uz teme o spolnom zdravlju, podsjetili su iz HZJZ-a.

Cilj njihove kampanje ''Nema maženja bez paženja'' skretanje pozornosti svih generacija i pojedinaca, bez obzira na spolnu orijentaciju, na odgovorno spolno ponašanje kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje partnera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražite odgovore na svoja pitanja: Stručnjaci i stručnjakinje HZJZ-a tu su za vas

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja, 4. rujna stručnjaci i stručnjakinje HZJZ-a bit će dostupni građanima i građankama od 11 do 14 sati u digitalnom savjetovalištu na društvenim mrežama projekta ''Živjeti zdravo'' i odgovarati na sva pitanja u vezi sa spolnim zdravljem. Također, toj online inicijativi pridružit će se i mnogobrojne osobe iz javnog i društvenog života i na taj način podržati Svjetski dan spolnog zdravlja.

''Unatoč velikim naprecima suvremenog društva, spolno zdravlje i danas se često smatra tabu-temom. Tu činjenicu želimo promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o spolnom zdravlju. Zato pozivamo sve građane i građanke da nam se 4. rujna pridruže u obilježavanju Svjetskog dana spolnog zdravlja na društvenim kanalima projekta ''Živjeti zdravo'' i da, ako već nisu, počnu voditi brigu o svojem spolnom zdravlju i zdravlju partnera“, poručio je epidemiolog Davor Plažanin, zadužen za ''Spolno zdravlje'' u sklopu Zdravstvenoga obrazovanja u projektu ''Živjeti zdravo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pomoći svakako može biti i džepna knjižica ''Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore!'', koja će biti predstavljena 4. rujna te dostupna i online, a u njoj su kroz 101 pitanje i odgovor stručnjaci i stručnjakinje iz HZJZ-a na jasan, kratak i zabavan, a prije svega informativan način dali odgovore na najčešća pitanja o spolnom zdravlju.

Image
Foto: HZJZ
Image
Foto: HZJZ

Zablude i činjenice o spolno prenosivim bolestima

A prije posjeta društvenim mrežama, pogotovo u izostanku zdravstvenog odgoja i obrazovanja o spolnom zdravlju - no i to je dio one priče o ''tabu-temama'' u hrvatskom društvu, svakako valja pročitati koje su najčešće zablude o spolno prenosivim bolestima (SPB):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ako sam jednom imao/la SPB, više ga ne mogu dobiti.

Činjenica: Neke spolne bolesti ostavljaju trajni imunitet i u tom je slučaju ova izjava istinita, ali većina SPB-a ne stvara imunitet. Zato je u većini slučajeva moguće ponovno se zaraziti istim SPB-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Koristim dva kondoma odjednom za dodatnu zaštitu.

Činjenica: Dvostruki kondom ne pruža dvostruku zaštitu. Prilikom korištenja dvaju kondoma istodobno veća je mogućnost njihova pucanja zbog trenja, što može dovesti do neželjene trudnoće i prijenosa SPB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. SPB mogu izbjeći ako prakticiram oralni ili analni seks.

Činjenica: Bez obzira na vrstu spolnog odnosa, bio on oralni, analni ili vaginalni, može se zaraziti SPB-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Kontracepcijske tablete štite me od SPB-a.

Činjenica: Kontracepcijske tablete štite od začeća (trudnoće), ali ne od SPB-a. Njihova je namjena sprečavanje neželjene trudnoće i regulacija hormona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Po izgledu mogu prepoznati osobu koja ima SPB.

Činjenica: SPB često ne izaziva nikakve simptome te zaražene osobe ne izgledaju niti se osjećaju bolesno, stoga je odgovorno spolno ponašanje iznimno važno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo