VIKEND PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR / Nema opuštanja: Nakon toplog vikenda slijedi... naravno, zahladnjenje!

Image
Foto: www.pixabay.com

Pred nama je još jedno zahladnjenje, ovaj put ne tako jako kao posljednja dva, ali će trajati dulje

17.4.2020.
15:35
www.pixabay.com
VOYO logo

Iako slijedi nakon dvoje koji nose nadimke prevrtljivaca i luđaka, travanj je mjesec koji se uspješno može maskirati i u veljaču i u lipanj. Tako smo i ove godine u Zagrebu već dosegnuli lipanjskih 26 °C, a imali smo i jednu simpatičnu epizodu s mećavicom. Kad smo već kod mećave, nas koji često kopamo po meteoarhivama ona nije ni najmanje iznenadila. Naime, dogodila se na spomendan svetog Tiburcija, 14. travnja, koji je svojevrsni pandan jesenskoj svetoj Kati. A svi znamo svetu Katu, zar ne? U nizovima podataka koji sežu 50 i više godina unatrag, lijepo se vidi trend pada temperature malo prije sredine travnja koji se nije izgubio čak ni uz jasno vidljivo općenito zatopljenje koje prati globalne trendove.

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

U eri zatopljenja i sve ranijeg početka vegetacije, poljoprivrednici mjesec travanj čekaju s još većom strepnjom nego prije. Ona se i ove godine pokazala opravdanom. Iako prosjeci ipak i dalje sugeriraju izraženiji porast temperature nakon tog famoznog Tiburcija, događa nam se čak i da druga polovina travnja bude hladnija od prve. To se primjerice dogodilo 2016. i 2017. godine. A tako će biti i sada. Pred nama je još jedno zahladnjenje, ovaj put ne tako jako kao posljednja dva, ali će trajati dulje, najmanje tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Dotad ćemo imati još jedan lipanjski vikend. Uz temperaturu koja će svakako više podsjećati na lipanjsku nego na travanjsku, stiže nam i grmljavina koja je također svojstvenija vremenu ranoga ljeta. No, krenimo redom.

U subotu još pretežno sunčano, ali ne i sasvim vedro. Pogotovo sredinom dana i u rano popodne bit će nad Hrvatskom dosta oblaka, a najsunčaniji će dan imati stanovnici središnjih područja, Zagreba, Siska i Karlovca. Bit će suho i gotovo sasvim tiho, samo ponegdje u gorju u rano popodne može biti osjetnijeg jugozapadnog vjetra, na srednjem Jadranu jedva osjetan maestral. Bit će podjednako toplo kao danas, ujutro stupanj do dva toplije, a dnevna će temperatura biti gotovo jednaka današnjoj. To znači da će nam subota biti podjednako topla kao prethodna s maksimumima na moru oko 20 °C, a na kopnu oko 25. Na svojim balkonima i u vrtovima možete uživati bez straha od kiše. Pazite doduše ako se sunčate jer je UV indeks već prilično visok, a s obzirom na to da ovoga proljeća uglavnom ostajemo doma, koža nam nije pripremljena za kasnoproljetno sunce. Srećom, oblaci će dijelom zaklanjati sunce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju jutro još malo toplije nego u subotu, osobito na moru. Prevladavat će sunčano, a samo će u Podravini već od jutra biti umjereno do pretežno oblačno, a moguća je i povremena slaba kiša. Malo će ojačati jugozapadnjak i zapadnjak, na moru će zapuhati slabo jugo. Poslijepodne sa sjevera jače naoblačenje uz sve veću vjerojatnost za prolazne pljuskove, nerijetko uz grmljavinu, a usto će i naglo zapuhati umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak. Do večeri će se pod Velebitom podignuti i bura. Iako će temperatura već dosegnuti maksimume slične ovotjednima, vjetar će ojačati i osjetit će se naglo zahladnjenje. Osobito tamo gdje još i pljusne! To zapravo znači da i za nedjelju možete planirati kraće šetnje, nasamo ili s užom obitelji jasno, radove u vrtu, roštilj i slično, a vjetar i eventualnu kišu izbjeći ćete ako to obavite prema sljedećem rasporedu:

Međimurje do 13 sati,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

područje između Drave i Save do 14 sati,

karlovačko i ogulinsko područje do 17 sati,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gorski kotar, Lika i riječko primorje do 19 sati.

Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo