bogojevo tuguje za nama / Nema više u Srbiju po lijekove, šampone, kreme. Kako je covid u Hrvatskoj uništio trgovinu i cijene nekretnina u Srbiji

Osim u šoping, Hrvati su u susjednu Srbiju dolazili i u ljekarne po jeftinije lijekove, kreme, šampone

31.8.2021.
20:45
VOYO logo

Hrvati od koronakrize više ne podižu zaradu u susjednim zemljama, odustaju od šopinga preko granice. Ne samo zbog epidemije, već i novog pravilnika kojim se ograničava unos robe u Hrvatsku. Mnoga su mjesta u Srbiji tik uz našu granicu procvala zbog hrvatske kune, no danas trgovine zjape prazne.

Negativan test i Covid putovnica tek će vam trebati po ulasku u Hrvatsku pa sam izlazak iz zemlje na potpuno praznoj granici sa Srbijom...

Most vodi preko Dunava do susjedne Srbije i njihovih uvijek živopisnih carinika.

Svega 35 kilometara od Osijeka nalazi se maleno Bogojevo koje je posljednjih nekoliko godina živjelo gotovo isključivo na hrvatskom novcu od šopinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je poduzetnik tamo od malene trgovine došao do pravog carstva, hotela i prekrasnog restorana te supermarketa ispred kojeg tek pokoji automobil s hrvatskim tablicama. Najveći je razlog tomu korona, ali hrvatima ni cijene više nisu male.

Koliko ste uspjeli ušparati?

"Ne znam."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ne toliko koliko prije?

"Pa mislim da da. Digli su sad svuda cijene. Znači ima dosta povoljnijih stvari kod nas nego ovdje na primjer, da. Uspoređivao sam cijene ne isplati se tipa kečap koji je 20 kuna. Lupam. A kod nas se može naći za 7, 8 kuna", rekao je Nikica Blagojević iz Vukovara. 

Ipak, alkohol, sokovi, začini i cigarete puno su jeftiniji. No police u trgovinama prazne baš kao i same trgovine. Kupaca nema jer najjeftiniji proizvod po koji se masovno dolazilo, duhan, više se ne smije prenijeti u Hrvatsku.

Po osobi, u Hrvatsku više ne smijete unijeti više od dvije kutije cigareta, a do novog pravilnika koji je stupio na snagu, mogli ste cijelu šteku.Danas možete unijeti samo 50 grama duhana, a prije ste mogli 250.Može se prenijeti četiri litre vina,Jedna litra žestokog pićate šesnaest litara piva.

Hrvatima premalo za masovniji dolazak u šoping. Osim u šoping, Hrvati su u susjednu Srbiju dolazili i u ljekarne po jeftinije lijekove, kreme, šampone. Ali isto tako i kod optičara. Njegove su usluge, kao i same leće, znatno jeftinije.

Pa Bogojevo tuguje za Hrvatima.

Gazda, otkako nema hrvata, kako ide posao?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkako nema Hrvata posao stao skroz i čekamo da dođete. Mi se trudimo uvek da imamo najkvalitetniju robu i najbolje cene i to cela Hrvatska zna. Za mene su znali u Splitu u Zagrebu, svuda. Znaju ljudi i sada. Nego što ne mogu da dođu", rekao je Endre Loboda, vlasnik trgovine alata i boja.

"Kraj priče je Bogojevo. Propalo. Kuće su pale dole na 2,3 hiljade eura. Ima sigurno 200 kuća za prodaju. Al nema kupaca, nema ništa. Izbjeglice neće da dođu, ja sam zvao njih, neće da dođu, haha", rekao je Imbre Herceg iz Bogojeva. 

A ako ste ipak došli u šoping, pokušajte barem uštedjeti za ćevape. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo