ŽIVOT BEZ MASKE / Nemamo 'maska PTSP', uskoro se kreće s masovkama. Za Direkt govori psihologinja: 'Možda nekima treba više vremena'

Prvi vikend kad ste mogli plesati do zore, prvi put da vam za shopping centar ne trebaju maske, prvi dani da drugima opet vidimo izraz na licu, prvi dani da duboko dišemo

12.4.2022.
8:50
VOYO logo

Nakon dvije godine mjera, ograničenja i opsesije koronom, iza nas je prvi vikend slobode. 

Konačno možemo vidjeti tko nam se smije ili belji. U krcatom tramvaju, većina građana bez prepoznatljivog štita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presretna! I bas sam bila vesela što više to ne moramo nositi, nemamo ni ovako čistog zraka, a kamoli kad još maske nosimo", tvrdi Tatjana Novačić iz Rakitja. 

Image
staro normalno /

Maske su pale, a neki kažu da ih neće samo tako odbaciti: 'Ondje gdje mislim da je važno ću je nositi'

Image
staro normalno /

Maske su pale, a neki kažu da ih neće samo tako odbaciti: 'Ondje gdje mislim da je važno ću je nositi'

"Meni je smetala maska. Sva sam se znojila, zlo mi je dolazilo pod njom, a sad je sve u redu", kaže Biserka Vrančić iz Jastrebarskog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa naporno dvije godine, to je već predugo trajalo. Evo vidim da još neki nose maske, iz zdravstvenih razloga vjerojatno", smatra Ivana Vodstrčil iz Zagreba. 

Katica Kasum iz Zaprešića kaže: "Jako se čuvam jer sad je najgora situacija. Svi skinuli odjednom maske, a sad tek možemo dobiti zarazu. Ja se držim toga."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I grad diše punim bezmaskovnim plućima. Od sada dobro možete vidjeti lice taksista koje vas vozi, poslužuje piće, ili prodaje cvijeće.

"Malo čudno. -Zašto čudno? Pa ne znam. Imam dojam da nekaj fali. -Je l' vi sad nosite masku dok vozite? Ne sada. Ali kad vidim da netko ima masku, onda i ja stavim", poručuje taksist Miro Folnegović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvjećarka Štefica Dujić na pitanje kako se osjeća sada kada više ne mora nositi masku odgovara: "Slobodno. Slobodno, ima zraka. Nekako je puno ljepše."

Ljepše i lakše je pogotovo onima koji su pod maskom u zatvorenom, radili cijeli dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Olakšanje je za sve nas i nismo pod pritiskom i pod kaznama", objašnjava prodavačica Marija Sedlić.

"Zateže uši, otežava disanje. -I kako ste onda dočekali ovo ukidanje maski? Bez neke naročite euforije. Jednostavno, prihvati se to kao takvo i kroz dan dva osjećaj je kao da maski nikada nije ni bilo", smatra Ivica Legac, suvlasnik obrta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I upravo tom novom starom shoppingiranju odmah su se vratili i kupci.

"Prelijepo. Možemo konačno disati, možemo vidjeti druge ljude i možemo iskazivati emocije, a ne samo se skrivati", poručuje Martina Kovačićek iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Super je bez maske! Prva liga! Napokon smo dočekali i dobro je i nadamo se da će tako ostati poslije 1. listopada", nada se Saša Biloglav iz Zadra. 

"Odlično! Nema tog pritiska, može se disati napokon. I više imaš volje. U svaki dućan uđeš najnormalnije, jedino ajde ljekarne, ali to razumijem. -Jeste li možda kako posebno proslavili skidanje maski? Pa nismo baš. Zapravo, sve sam maske spremila u jednu ladicu ako se ne daj Bože na jesen vrati opet", kažu Laura i Božo Stipić iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljni i vlasnici.

"Dal smo to proslavili? Za sada još nismo, ali negdje s petim mjesecom počinjemo s događanjima kakve smo imali nekad. S velikim koncertima, s velikim događanjima u centru", tvrdi Denis Čupić, upravitelj trgovačkog centra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potisnuli smo dvije godine, nema maska PTSP-a iako za povratak na staro nekima će trebati puno više vremena.

"Kao što smo se postupno na njih prilagođavali, tako je potrebno postupno, možda nekima malo više da se riješimo tih maski, jer ih oni i dalje doživljavaju kao neku vrstu zaštite", objašnjava Gordana Kuterovac Jagodić, profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer to famozno korona novo normalno otišlo je u prošlost, a sad nam se vratilo ono pravo jedino normalno uz osmijeh i zagrljaj.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo