HZZO-tvrdi: takav je pravilnik / Neobičan slučaj: majka se žali jer joj je sin poslan na operaciju u Hamburg, a ista stvar se mogla odraditi u Zagrebu

Majka je sina morala slati na operaciju u inozemstvo, premda je tu istu operaciju mogao napraviti jedan liječnik u Hrvatskoj, ali Pravilnik HZZO ne predviđa da se takve operacije

30.8.2016.
22:50
VOYO logo

Mali David ima nešto što njegov brat blizanac Dominik nema, kralježak viška. Liječnik u Zagrebu je Davidovoj mami rekao da je najbolje da ode u Hamburg na operaciju. 

"Da zašto bi išli kod nekoga tko to radi ovako povremeno kad možemo ići u kliniku u Hamburg na dnevnoj bazi. I nama je najgora opcija bila sjediiti i čekati, pa smo pristali da dijete vodimo na operaciju u Hamburg", kaže Gorana Gajin, Davidova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon povratka kući, Davidu je na leđima nastala kvrga i Gorana je odlučila RTG snimke pokazati doktoru Vladimiru Kovaču

"Taj trokutasti deformirani kralježak se trebao izvaditi, kralježnica skratiti i fiksirati je dalje na tom mjestu i kralježnica se nije ispravila. On je i dalje na tom mjestu", kazao je kirurg Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Kovač je majci ponudio riješiti taj problem još prije dvije godine, kada ga je kontaktirala. No, KB Dubrava,  u kojoj rad,i nema uvjete za operaciju djeteta. Dr. Kovač ima ugovor i s privatnom klinikom Aritera, no ona nije ugovorna ustanova HZZO-a.

"Ja sam bio voljan operirati dijete u bolnici Dubrava, bio sam ga voljan prvi put operirati  u Ariteri,  i voljan sam ga operirati ponovno", dodaje Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZZO-a odgovaraju pitanjem -  zašto kirurg ne bi zahvat obavio u javnoj, a ne privatnoj ustanovi i bi li ga on operirao u bilo kojoj drugoj bolnici?

"A recite mi vi koja je potreba ići u goste, ako mogu operirati u svojoj kući? Zašto je problem potpisati ugovor?", odgovorio je Kovač protupitanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO je snosio sve troškove liječenja u, koje je, prema njihovom odgovoru, stajalo15 i pol tisuća eura i trajalo tjedan dana. Majka, pak, tvrdi da to ne može biti točno. 

"U bolnici smo bili 14 dana, tamo su ga zagipsali od vrata do kukića, i jedna noga mu je bila u gipsu. Morao je mirovati poslije 6šesttjedana. Kad smo to obavili vraćali smo se sanitetom natrag", priča Davidova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno su se vozili sanitetom tri puta u Njemačku, na predoperativne pretrage koje su Nijemci ispočetka obavljali sam zahvat, i treći put na skidanje gipsa i stavljanje plastične ortoze napravljene po mjeri. 

Poliklinika Aritera je dala svoju ponudu gdje bi kompletno liječenje stajalo 20 tisuća eura. HZZO nije pristao i posalao je dijete u Hamburg. I to je to. Međutim, operacija nije uspjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

David mora na novu operaciju. HZZO opet pokriva troškove liječenja samo u istoj klinici u Hamburgu.

"Ne vjerujem da je Hrvatska jeftinija nego Hamburg, to mi je suludo povjerovati. Ja samo želim da se profesoru Kovaču omogući da operira i da moje dijete ima kralježnicu kakvu bi trebalo imati poslije ovakvog zahvata", poručila je Davidova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Zakon tu mogućnost ne predviđa. Do kraja priloga iz Ministarstva zdravlja nismo dobili odgovor na pitanja vezana uz slučaj malog Davida Raiča.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo