Made in Croatia / Neobični proizvodi koje izvozimo: Bikova sperma, mulj, riblji otpaci...

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Netko je, prema podacima iz HGK-a, lani izvezao i koralje te ljušture morskih mekušaca

10.6.2019.
10:07
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

"Dolijali šverceri bikove sperme!", glasio je novinski naslov iz 2013. godine. Policija i carinici tada su razotkrili su kriminal u križevačkom Centru za reprodukciju u stočarstvu, a šteta se, pisalo je, procjenjivala na četiri milijuna kuna. Umjesto da na sjeme domaćih rasnih bikova plate porez, u Centru su na papire upisivali manje količine nego što je prikupljeno, pa je pronađeno 800 doza viška. Sperma na crno bila je namijenjena kravama u Srbiji, piše Večernji list.

No prošle godine hrvatski su poduzetnici bikov ejakulat izvezli u vrijednosti od samo 111.347 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima još neobičnih hrvatskih izvoznih proizvoda za kojima u inozemstvu ima potražnje. Jedna tvrtka iz Zagreba u Mađarsku izvozi mulj nastao nakon razgradnje biološkog otpada u pročistačima voda u glavnom gradu, a na popisu izvoznih proizvoda nalaze se i riblji otpaci, tetive i žile životinja, životinjski mjehuri i crijeva, kopita, kandže...

Fina je izvijestila da je 19.594 poduzetnika prodalo svoje proizvode ili usluge u inozemstvo, što je 14,9 posto svih registriranih poduzetnika. Da se i na mlaćenju prazne slame može dobro zaraditi, potvrđuje varaždinska tvrtka Biovinis koja je izvezla oko 600 tona stelje (prostirke) od slame kupcima u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Sloveniji, koji njime prekrivaju konjske bokseve i druge nastambe za životinje. I životinje u zoološkom vrtu u Berlinu leže na mekanoj biostelji “Made in Croatia”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netko je, prema podacima iz Hrvatske gospodarske komore, lani izvezao i koralje te ljušture morskih mekušaca. Gotovo sve navedeno Hrvatska i uvozi, i to u većim količinama nego što izveze. Uvezli smo tako lani lišće i granje u vrijednosti 1,2 milijuna eura, čekinje, konjsku dlaku, rogove i druge otpatke čak iz Novog Zelanda, humus iz Kanade, a životinjska crijeva iz Pakistana, Srbije, Albanije, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo