Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE

'Neprimjereno je da premijer osporava rad pravobraniteljice za djecu. Što god privatno mislio, Ustav mora poštivati'

Da bi lakše shvatio u čemu je problem, iz CMS-a su najavili da će premijeru poslati komplet knjiga

Image
Foto: RTL / PIXSELL
Andreja Žapčić/ 15.9.2020. u 15:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Izvođenje vjeronauka u školama jedna je od vječnih tema u Hrvatskoj, ali rješenje toga problema svih ovih godina još nije realizirano, a ovih dana početkom škole zbog izmijenjenih uvjeta nastave usred epidemije koronavirusa ponovno svjedočimo ponavljanju starog gradiva.

Image
Helenca Pirnat Dragičević

Pravobraniteljica za djecu o nikad izazovnijoj školskoj godini: Roditelji koji ne žele da im djeca nose maske, svima rade probleme

Image
Helenca Pirnat Dragičević

Pravobraniteljica za djecu o nikad izazovnijoj školskoj godini: Roditelji koji ne žele da im djeca nose maske, svima rade probleme

Podsjetimo, prošli tjedan je skupina roditelja pokrenula peticiju tražeći da se žurno riješi problem zbrinjavanja djece koja ne pohađaju nastavu vjeronauka, a osim roditelja ovih je dana na potrebu donošenja takvoga alternativnog predmeta u osnovnim školama pozvala i dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Na pitanje je li vjeronauku mjesto u školi ili ga treba vratiti u crkve, ona je u razgovoru za Hinu objavljenom prije dva dana kazala da je to važno pitanje o kojem treba raspravljati i omogućiti da se čuju argumenti svih dionika: Crkve, roditelja, učenika, Ministarstva obrazovanja.

''Zapravo je riječ o problematici koja je šira od samog nastavnog predmeta. Ured uočava kao problem da se nerijetko vjerski sadržaji u nekim školama prakticiraju i izvan nastave vjeronauka, npr. prilikom održavanja školskih priredbi, što smatramo neprihvatljivim. Smatramo da se nastava vjeronauka, kao i svakog drugog izbornog predmeta, treba organizirati na početku ili kraju nastave, a predlažemo i uvođenje alternativnog izbornog predmeta za djecu koja ne pohađaju vjeronauk, po uzoru na etiku u srednjoj školi'', kazala je pravobraniteljica za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dan kasnije na tu se temu ponukan novinarskim pitanjima oglasio premijer Andrej Plenković i kazao da ne razumije izjavu pravobraniteljice za djecu kojoj je neprihvatljivo da se vjerski sadržaji u nekim školama prakticiraju izvan vjeronauka i dodao da bi bilo neobično da u zemlji s toliko katolika nigdje ne bude ničega. 

Plenković je ustvrdio da ne vidi što bi se time postiglo i da je, dapače, to naša tradicija, praksa i identitet, a što se tiče organizacije satnice školskih predmeta, kazao je da vjeruje da svaka škola vodi računa i da donose pragmatična i za učenika dobra rješenja. 

U međuvremenu, pojavile su se opet informacije da u Ministarstvu znanosti i obrazovanja rade na alternativi vjeronauku i u osnovnim školama, ali o čemu je točno riječ nije službeno i konkretno formalizirano pa su i roditelji iz inicijative ''Djeca na hodniku'' oprezni.

Upravo se čita

Image
evakuiran hotel i bazeni

Direktor Termi Tuhelj: 'Dostavljač je greškom usipao kiselinu, došlo je do reakcije, sve se proširilo...'

Na Plenkovićevu izjavu, pak, reagirao je danas Centar za mirovne studije (CMS) i upozorio: ''Neprimjereno je da premijer Plenković osporava rad, izjave i preporuke pravobraniteljice za djecu, nezavisnog i najstručnijeg tijela države u području zaštite dječjih prava. Naime, pravobraniteljica u svojim godišnjim izvješćima govori o problematici održavanja vjeronauka usred školskog rasporeda te održavanja vjerskih obreda i sadržaja u školama. Što god Plenković privatno mislio, kao premijer mora promicati poštivanje Ustava i zakona te ih i sam poštivati, a ne diskreditirati i rušiti institucije, u ovom slučaju Ured pravobraniteljice za djecu''.

''S obzirom na to da se iz premijerove izjave očituje neupućenost u kršenje ljudskih prava zvano diskriminacija i jednu od njenih osnova, vjera (Zakon o suzbijanju diskriminacije), premijeru ćemo poslati komplet knjiga koje je CMS objavio na temu diskriminacije u našem društvu'', najavili su iz te organizacije civilnog društva i poručili: ''Od premijera i drugih nadležnih institucija očekujemo doraslost u rješavanju uočenih problema koje prijavljuju građani i građanke, poput inicijative roditelja da se riješi problem sustavnog zapostavljanja djece koja ne pohađaju katolički vjeronauk''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Andreja Žapčić/ 15.9.2020. u 15:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
neki su na kisiku

U bolnicu primili i djevojčicu iz Tuheljskih toplica: 'Dobro je, ali uplašena'. Među pacijentima i stranci

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba