usred požarne sezone / Neslužbeno doznajemo: kanaderi i Air Tractori ne lete jer su mehaničari na godišnjem, a dio radi u inozemstvu

Od 13. lipnja ove godine vatrogasne zračne snage sudjelovale su u gašenju 57 požara

1.8.2022.
19:15
VOYO logo

Što trenutno hrvatski vatrogasci imaju kao pomoć iz zraka? Ne sve ono što bi trebali.

Protupožarna eskadrila sastavljena je do 6 kanadera i 5 Air Tractora, ali čak dva kanadera i dva Air Tractora ne lete. Zapelo je na remontu u Zrakoplovno tehničkom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno, mehaničari su usred požarne sezone na godišnjem odmoru, a neki su čak otvorili bolovanje da bi radili u inozemstvu. Dok Hrvatska gori, a vatrogasci stradavaju, najučinkovitija snaga protiv požara - zrakoplovi su na remontu. Dva od 6 kanadera i jedan od pet air tractora ne pomažu u gašenju jer ih djelatnici Zrakoplovno tehničkog centra već mjesecima ne uspijevaju osposobiti.

"Trebala je biti isporuka još jednog kanadera i još jednog air tractora. Prema ovome što sam ja čuo danas isporuka air tractora bi trebala biti ovih dana, a uskoro bi trebao biti završen i taj peti kanader", izjavio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je treće u nizu odgađanje isporuke Airtractora. Iz MORH-a kažu da je jedan Airtractor isporučen, ali tako da je odmah morao ponovno na popravak. Za srijedu su najavili hitan sastanak s upravom ZTC-a.

''Jedan Air Tractor predan je u postrojbu prošli tjedan, no pojavili su se manji problemi koje će tehničari ZTC-a otkloniti u Zemuniku. (…) Ministarstvo obrane osiguralo je financijska sredstva za sve potrebne radove i očekujemo da će uskoro u eskadrilu biti predani još jedan Canadair i Air Tractor'', poručili su iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upite o kašnjenjima iz ZTC-a ne odgovaraju, ali u njihovim hangarima smo pronašli jedan od dva kanadera kojeg su brzo skrili.

I nedugo nakon što smo se pojavili pred ZTC-om vrata hangara u kojem se vrši remont jednog od kanadera su se zatvorila. Prema neslužbenim informacijama, remont kasni zato što ga nema tko raditi. Naime, čak 15 tehničara je, navodno, u ovom trenutku na godišnjim odmorima. Također doznajemo da postoje i čvrsti dokazi da je dvoje zaposlenika na bolovanju samo da bi radili na sličnim poslovima u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKA TRAGEDIJA /

Vatrogasci se opraštaju od tragično stradalog kolege (42): Branio je od požara kuće kod Zatona

Image
VELIKA TRAGEDIJA /

Vatrogasci se opraštaju od tragično stradalog kolege (42): Branio je od požara kuće kod Zatona

Prije dva tjedna odgovore o kašnjenjima u ZTC je došao osobno potražiti ministar Banožić.

"Gdje je predsjednik uprave ZTC-a? Koliko sam dobio informaciju na godišnjem odmoru", rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A odgovore sada traži i premijer.

"Vidjet ćemo na koji način predsjednik Uprave tog društva upravlja uopće tamo s ljudima pa da mu se događa to. U svakom slučaju nije normalno da je netko na godišnjem, a onda je u Austriji, ovo što piše u novinama, na nekom drugom aranžmanu. To ne dolazi u obzir, to nikako ne može ostat", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 13. lipnja ove godine vatrogasne zračne snage sudjelovale su u gašenju 57 požara. Izvršeno je više od 3000 letova, a svakom su bili spasonosan prizor na nebu. Barem oni koji u to vrijeme nisu stajali prizemljeni u hangarima. Vatrogasci se i danas bore s požarima.

"Kada govorimo o kvaliteti i učinkovitosti hrvatskih vatrogasaca ne govorimo floskule. Oni se dokazuju iz dana u dan", rekao je potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ljeti nemaju godišnji odmor, za razliku od mehaničara kojima je zadatak omogućiti da zrakoplovi koji spašavaju i kuće i vatrogasce lete.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo