JE LI NAM BOLJE ILI LOŠIJE? / Neslužbeno sučeljavanje na konferenciji koju je suorganizirao RTL: Maras i Milošević oprečno o stanju u zemlji

Image
Foto: Marko Prpic/Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

Maras je tvrdio da je sada, zahvaljujući aktualnoj vladi, puno bolje nego prije četiri godine dok je Milošević uzvratio kako je stanje puno gore, za što odgovornom smatra upravo SDP-ovu vladu

22.10.2015.
15:29
Marko Prpic/Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

SPLIT - SDP-ov ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i saborski zastupnik i koordinator svih ekonomskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, iznijeli su u četvrtak na konferenciji "Što poduzetnici očekuju od nove vlade", posve oprečna viđenja i stajališta o trenutnom stanju u zemlji i njegovim uzrocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu u organizaciji Europapress Holdinga, u suradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca i RTL-om, Maras je tvrdio da je sada, zahvaljujući aktualnoj vladi, puno bolje nego prije četiri godine dok je Milošević uzvratio kako je stanje puno gore, za što odgovornom smatra upravo SDP-ovu vladu.

"Prije četiri godine situacija je bila takva da smo izgubili 11 posto BDP-a dok danas on raste. Ove godine imat ćemo rast od gotovo dva posto, a to znači - izišli smo iz recesije", ističe Maras. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj je trenutno 11.000 tvrtki više nego prije četiri godine, a za 80 posto skraćeno je vrijeme osnivanja te se sada tvrtku može ustanoviti za četiri dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milošević uzvraća da su to politikantske izjave koje se mogu obiti o glavu onome tko ih iznosi te poziva gospodarstvenike da kažu je li koji od njih osnovao tvrtku za četiri dana.

"Gospoda iz SDP-a su 2011. godine preuzela državu nakon što smo tehnički izišli iz recesije. Pad je bio u Europi i zapadnom svijetu 2009. i 2010., a nakon toga se događao oporavak pa se tako 2011. dogodio i u Hrvatskoj kada je u dva kvartala zabilježen porast BDP-a", kaže Milošević. Dodaje da je nakon toga prvi potez nove vlasti bio podizanje  PDV-a s 23 na 25 posto što je, kako ocjenjuje, bilo katastrofalno i vratilo nas u recesiju. Smatra i da SDP-ova vlast nije iskoristila mogućnosti koje pruža članstvo u EU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nizu međusobnih replika Maras je, primjerice, zamjerio Miloševiću što HDZ za ministre nudi iste ljude koji su služili Ivi Sanaderu, a ovaj uzvraća da Maras ne zna računati kamate dokazujući da su kratkoročni krediti u 'švicarcima' puno veći problem za dužnike nego dugoročni.

Na upit hoće li HDZ, dođe li na vlasti, mijenjati zakon o konverziji kredita u švicarskim francima, Milošević odgovara niječno. "HDZ je podržao taj zakon i naš stav je jasan - nećemo ga mijenjati. Zakon je na Ustavnom sudu, a HDZ stoji iza toga da dužnicima u švicarskim francima treba pomoći", kazao je Milošević, uz opasku da je zakon trebao biti bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Maras i Milošević kažu da su sigurni u izborne pobjede svojih stranaka. Maras je rekao kako SDP neće dozvoliti da umirovljenici svaki mjesec s 250 ili 300 kuna plaćaju smanjenje PDV-a koje najavljuje HDZ, a Milošević je pak poručio da će HDZ-ova vlada iskreno podupirati privatni sektor, odnosno male i srednje poduzetnike u povećavanju zapošljavanja.

Sudionici konferencije kritizirali i SDP-ovu i HDZ-ovu politiku. Hotelijer Jako Andabak smatra da će biti nužna koalicija SDP-a i HDZ-a, da bi se, kako je rekao, radilo ono što je dobro za Hrvatsku a ne za partije. Predsjednik Uprave Cemexa Trpimir Renić upozorava na smanjenje stanovništva, a vlasnica hotela Silivia Marotić, govoreći o dostupnosti kapitala, ocjenjuje kako jeftin novac postoji samo za podobnike bez potencijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo