sud utvrdio / 'Nesposobni za plaćanje': propala Udruga diskriminiranih i nezadovoljnih građana RH

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Trgovački sud u Bjelovaru donio je rješenje kojim se istovremeno otvara i zaključuje stečaj nad Udrugom diskriminiranih i nezadovoljnih građana Republike Hrvatske (UDNG)

25.1.2017.
15:19
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Trgovački sud u Bjelovaru donio je rješenje kojim se istovremeno otvara i zaključuje stečaj nad Udrugom diskriminiranih i nezadovoljnih građana Republike Hrvatske (UDNG) te će se nakon pravomoćnosti rješenja ta udruga s više od 59.000 kuna utvrđenog duga brisati iz registra.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa objavljenog u srpnju prošle godine u kojem su se pozivali zastupnici UDNG-a da u roku od petnaest dana predaju popis imovina i obaveza udruge, ali i vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se zastupnici i vjerovnici nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, sud je utvrdio da je Udruga diskriminiranih i nezadovoljnih građana nesposobna za plaćanje te je donio rješenje o istovremenom otvaranju i zaklučenju skraćenog stečajnog postupka.

Udruga koju zastupa Martin Boljevac bila je osnovana u studenome 2010. kako bi se zalagala za "otkrivanje istine te da po bilo koju cijenu do nje dođe službeno kod diskriminiranih građana ne dozvolivši pojedincima da njihovu istinu pretvaraju u laž".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UDNG je navodio i u svojim priopćenjima da korisnicima nudi 'usluge primarne pravne pomoći' počevši od prosinca 2015. s tim da se "ugovorene usluge vrše besplatno 50 posto", dok se drugih 50 posto naplaćuje udruzi. Udruga je nudila i da dežurni odvjetnik sa korisnikom sklopi ugovor o 'sekundarnoj pravnoj pomoći', ali bez posredstva UDNG.

Kako su u UDNG-u isticali, takvim su načinom rada korisnicima "omogućili jeftinije troškove u sudskim postupcima i osigurali nadzor nad radom odvjetnika za one korisnike koji sumnjaju u poštenje njihovog rada i naplatu nagrade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga je, uz naknadu, nudila i sastavljanje podnesaka i tužbi u kaznenom, prekršajnom, parničnom, ovršnom i stečajnom postupku. No, u skraćenom stečajnom postupku nad UDNG-om, njihov zastupnik nije u zakonski predviđenom roku predao popis imovina i obaveza udruge te je zbog toga, kako se navodi u rješenju, sud zaključio stečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo