BLOKIRALA IH ŽICA / Neviđene snimke: Stotine jelena tumara u krdu ispred mađarske granice

Nakon žice Mađarska je prošla bolje jer je na njihovu teritoriju ostalo više divljači

1.2.2019.
21:30
VOYO logo

Danima na granici Hrvatske i Mađarske u Baranji stotine jelena u krdima izgubljeno tumaraju jer je antimigrantska žica blokirala njihove prirodne puteve i migraciju. 
Stotine jelena u krdu ispred mađarske granice i bodljikave žice.

Divljač ne poznaje granice pa žica sprječava njihovo prirodno kretanje, a ono im omogućuje prehranu i reprodukciju vrste. S mađarske strane granice – ista slika. Kažu lovci, jeleni izgledaju izgubljeno.

“Bio sam jutros u Belom Manastiru, imate na 4,5 prijelaza tude od busiklice gdje divljač prelazi po poljima. Uglavnom po poljima se zadržavaju. Doimaju se zbunjenima'', kaže Vinko Šovakov iz lovačkog društva Topolje.

Nakon žice Mađarska je prošla bolje jer je na njihovu teritoriju ostalo više divljači. Lovačka procjena je 60 naprema 40 posto populacije u mađarsku korist, a jelen je skupa životinja. Stoga žicu Baranjci ne podržavaju.

“Loše je jer divljač ima svoje prirodno kretanje. I radi prehrane i radi svoga puta jer kaže se, jelen gdje se prvi puta oteli, on tamo se vraća i na riku”, kaže Pavo Damjanov iz lovačkog društva Duboševica.

I struka govori, nedostajat će prirodnoga miješanja krvi među divljači.

''Svakako da je nemogućnost migracije presjeklo populaciju. I nema izmjene gena koja bi bila normalna”, upozorava Vlatko Rožac iz Parka prirode 'Kopački rit'.

A žica predstavlja i opasnost od ugibanja životinja i zaraze.

“Divljač koja ulazi u tu bodljikavu žicu, zaplete se i crkne i onda ima divljači koja jede to meso'', napominje Damjanov i dodaje: “No postoji jedan apsurd ima jedna situacija koja je dobra za Republiku Hrvatsku jer spriječava migraciju divljih svinja zbog toga što se u Mađarskoj pojavila Afrička svinjska kuga”.

Pa ako svinje ne nađu prolaz kroz žicu, možda se kuga neće pojaviti u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo