stradao u gašenju požara / Nevjerica i tuga u Mraclinu: 'Ivan je bio dečko kakav se može poželjeti. Pitamo dragoga Boga - zašto?'

U sada uništenom stanu živjeli su podstanari. Vlasnica zgrade u šoku i suzama nije željela pred kameru

22.7.2019.
20:21
VOYO logo

Mladi vatrogasac iz Velike Gorice poginuo je u požaru koji su uzrokovale zapaljive tekućine ostavljene na balkonu jednog od stanova u zgradi. Potvrdila je to policija dok se nalaz obdukcije još čeka. 

Dok se njegova obitelj, prijatelji i cijela vatrogasna zajednica u šoku oprašta od Ivana Galekovića, ne prestaju se širiti informacije o uzroku koji je doveo do tragedije u jednoj običnoj rutinskoj intervenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S balkona na prvom katu krenuo je požar nakon kojega je preminuo 24-godišnji vatrogasac. Na njemu je netko ostavio zapaljivu tekućinu koja je izazvala kemijsku reakciju. 

U sada uništenom stanu živjeli su podstanari. Vlasnica zgrade u šoku i suzama nije željela pred kameru, ali kaže, išli su izraziti sućut obitelji i ne mogu vjerovati što se dogodilo.

Tek što su stigli na more, javili su im za požar pa su se vratili. Ne znaju što su njihovi podstanari držali na balkonu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorimo o benzinima i svim drugim lako zapaljivim tekućinama koje isparavaju već na sobnoj temperaturi. Razrjeđivači, lakovi, boje, benzini, benzoli, isparivi alkoholi, itd.", kaže za RTL Danas glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Neslužbeno, Ivan je nakon 3. potrošene boce kisika skinuo masku jer je požar tada već bio ugašen pa postoji mogućnost se nagutao dima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Različiti su produkti izgaranja, znači oni mogu od CO2, različito je ako izgaraju plastične mase, imamo i tu opasnih dimova. Sve ovisi o vrsti tvari koja gori", govori Tucaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravi uzrok pokazat će nalaz obdukcije. Na mjestu gdje je Ivan dolazio na posao razvučena je crna zastava bez početka i kraja. Baš kao i tuga koju simbolizira.
Isto tako i fotografije, svijeće, bijele ruže, kaciga i papir koji bilježi golemu bol. Nevjerica i u Ivanovu Mraclinu, mjestu u kojem je živio s obitelji.

Za njega, mještani imaju samo riječi hvale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dečko kakav se samo poželjeti može. Tuga i žalost, pitamo dragoga Boga zašto", kaže Neven iz Mracelina.

"Tata je isto vatrogasac u Gorici. Tim više, on je u to vrijeme gasio u Turopolju, a dijete je tamo. Ništa neće roditeljima vratiti tog dječaka i nikad se to više ne ponovilo", dodaje sumještanka Nada.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovoj drugoj obitelji, kolegama s kojima je radio, pružena je psihološka pomoć. S njima je razgovarala psihologinja kojoj je specijalnost upravo vatrogastvo.

"Oni različito reagiraju na ovakvu traumu, neki su i dalje pod šokom, neki poriču da se takvo što moglo dogoditi ovako mladom kolegi, neki osjećaju izrazitu emocionalnu prazninu, tugu", govori Dunja Radauš, psihologinja u Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci i inače zbog prirode posla u kojemu se svega nagledaju dosta toga već potiskuju u sebi. Organiziranog sustava psihološke pomoći na razini države nema, a na liječničkim kontrolama svake 2 godine o tome često šute kako ne bi bili degradirani i da im se ne bi smanjila plaća.

"Oni dosta smatraju da moraju biti jaki i da moraju potiskivati takve osjećaje, da ih to ne bi trebalo pogađati.... međutim i oni su ranjiva bića ispod svih tih odora", dodaje Raduš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj heroj koji je žrtvovao svoj život kako bi spasio druge bit će pokopan sutra u 17 sati.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo