REKONSTRUKCIJA, KONSOLIDACIJA, TRANSFORMACIJA / Nezadovoljnici u HDZ-u samo čekaju priliku: Plenkovića čeka lavina s kojom se tek treba obračunati

'Stranka ne može biti talac bilo kojeg svojeg člana' govorio je nekad Plenković

21.7.2019.
21:51
VOYO logo

Novi ministri su potvrđeni u Saboru. Međutim, da se iza mirnog brda valja lavina s kojom se premijer tek treba obračunati, javnosti je bez zadrške pokazao HDZ-ov Miro Kovač.

Premijer Andrej Plenković u jednu je arenu ušao siguran uz poruku: ''Većina je stabilna, čvrsta, jasna, tu nema problema''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No brzo je postalo jasno da ga čeka druga, nestabilnija. Naime, kako je poručio Miro Kovač: ''Imamo rekonstrukciju u hrvatskoj Vladi, a za pobjede na sljedećim izborima nama je potrebna nadasve rekonstrukcija u HDZ-u''.

No šef stranke nije se dao smesti: ''Treba najprije Vladu rekonstruirati pa HDZ konsolidirati. Vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekonstrukcija, konsolidacija, transformacija - odlučili su se za te "ozbiljne riječi".

Kovač kaže da to znači da Plenković prihvaća njegovu tezu: ''Jer ja sam rekao rekonstrukcija, on je rekao konsolidacija. Znači da on prihvaća tezu da su potrebne promjene''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su stvari u stranci otišle krivo još tamo negdje kod Istanbulske konvencije, ali i ranije zbog HNS-a i žetončića Milana Bandića,bilo je jasno kada je leđa prvi Plenkoviću okrenuo Davor Ivo Stier, koji je kasnije poručio: ''Puno je tradicionalnih birača HDZ-a izašlo na izbore, ali nije zaokružilo HDZ. Ono što je sada potrebno je ujediniti stranku i ujediniti HDZ''.

Jasno je pokazao da smatra kako projekt "oprati stranku, približiti je desnom centru i ugladiti" ne funkcionira, što ga je profiliralo kao konzervativnog, ali principijelnog, a posljednji je udarac zadao i navodnom suradnjom s Kolindom Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz bok Stieru i Kovaču sve se češće spominje Domagoj Ivan Milošević. Međutim, nitko od ove trojice danas ne negira stanje, razmišljaju o potezima i pričat će kad dođe vrijeme, poručuju.

S druge stane, na vrhu je čvrsta četvorka – uz Plenkovića, Davor Božinović, Gordan Jandroković i Branko Bačić. Ako ništa, oni su se konsolidirali i to u poruci da su toliko jaki da im neslaganja ne smetaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo prevažna organizacija, ključna stožerna stranka koja je kralježnica pol stabilnosti'', poručuje Jandroković, a Bačić dodaje: ''Prilično sam dobro pročitao statute svih stranaka, nitko nema dosegnutu toliku razinu demokracije. Mi smo toliko jaki da se s takvim stavovima možemo nositi''.

Sad baš da su neslaganja uvijek prolazila nekažnjeno, znamo dobro svi, a i Jadranka Kosor je komentirala: ''Upisala sam opet svoje ime  na stranicama HDZ-a. Pretraga nije dala rezultata. Miro Kovač ima pravo. Resetiranje.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doduše, treća strana priče koja Plenkovića tek čeka su bivši ministri u Sabornici. Hoće li Tomislav Tolušić, sa snažnom pozadinom u stranci "konsolidirati" županijske ogranke i krenuti u borbu za predsjedničko mjesto i uz koga će stati Milijan Brkić? Za sada se Brkić izborom nekih novih ministara, izgleda, zadovoljio, ali sigurno nije zaboravio da je osim crnog labuda i on dijelom bio kriv za loš rezultat na europskim izborima.

''Stranka ne može biti talac bilo kojeg svog člana'', govorio je nekad Plenković. Ne povlačimo paralele, samo podsjećamo kako je to izgledalo prije zadnjih unutarstranačkih izbora, ali najizglednije je kako na glasačkim listićima za sljedeće neće pisati samo jedno ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo